ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεχίζονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις για το Σκοπιανό

10:10 - 05 Μαϊ 2008 | Πολιτική
Συνεχίζεται η διπλωματική δραστηριότητα του για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά τις τελευταίες διερευνητικές επαφές του με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών να σχεδιάζει να επισκεφθεί σύντομα Αθήνα και Σκόπια.

 

Ωστόσο, δεν αναμένονται ουσιαστικές εξελίξεις πριν από τις εκλογές της 1ης Ιουνίου στη FYROM, καθώς την περίοδο αυτή διατηρούνται οι υψηλοί τόνοι και η εθνικιστική ρητορεία στη γειτονική χώρα.

Προχθές, ο πρόεδρος της χώρας, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, έκανε λόγο και πάλι για "διεθνή ονομασία" και όχι για αλλαγή στο σύνταγμα των Σκοπίων.

«…Εμείς δεν είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε υπαγόρευση από την ελληνική πλευρά. Δεν επιτρέπουμε, το δικαίωμα της Ελλάδας για άσκηση βέτο στην ένταξη μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, να μετατραπεί σε δικαίωμα καθορισμού του ονόματος της χώρας μας. Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί δίκαιο συμβιβασμό. Εμείς καταδείξαμε την εποικοδομητική μας στάση, ελπίζω και αναμένω και η ελληνική πλευρά να καταδείξει την ίδια θετική πολιτική βούληση. Σε μία τέτοια περίπτωση, μπορεί να βρεθεί λύση. Όμως θα είναι λύση η οποία θα χρησιμοποιείται για διεθνή χρήση, διότι η εντολή διαπραγμάτευσης στη βάση της οποίας συζητείται το ζήτημα αυτό όλα αυτά τα χρόνια, βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, αφορά όνομα για διεθνή χρήση και όχι για κάτι που πλήττει τη συνταγματική τάξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας ή για το πώς εμείς θα αποκαλούμε τη χώρα μας", δήλωσε ο κ. Τσερβένκοφσκι.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.