ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη Βουλή το ν/σ για το απόρρητο των επικοινωνιών

22:05 - 22 Μαϊ 2008 | Πολιτική
Αυστηρές ρυθμίσεις για το απόρρητο περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου διασφάλισης του απορρήτου της επικοινωνίας, το οποίο συζητήθηκε στην Επιτροπή Δικαισύνης της Βουλής.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η ρητή απαγόρευση των υποκλοπών και η παγίδευση των τηλεφωνημάτων, επιφέροντας ποινές φυλάκισης έως και 10 χρόνια, ενώ απαγορεύεται και η χρήση τέτοιου είδους ηχογραφημένου υλικού ενώπιον δικαστηρίου.

Επιπλέον απαγορεύεται η αθέμιτη διάθεση στο εμπόριο και η διαφήμιση συσκευών με τις οποίες μπορούν να γίνουν τέτοιες παγιδεύσεις. Οι πάροχοι δικτύου τηλεφωνικών επικοινωνιών έχουν υποχρέωση να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών αναφορικά με την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών και να συνεργάζονται μαζί της στον τακτικό έλεγχο του δικτύου τους για το ενδεχόμενο παραβίασης ή απόπειρας παραβίασης της ασφάλειάς του.

Με άλλη διάταξη προβλέπεται φυλάκιση μέχρι δύο χρόνια και χρηματική ποινή από 50.000 μέχρι 200.000 ευρώ «σε όσους παρεμποδίζουν, ή θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία εγκατάστασης παροχής υπηρεσιών τηλεφωνίας, με την εν όλω, ή εν μέρει καταστροφή, βλάβη, αφαίρεση, μεταβολή, ή αχρήστευση πράγματος που εξυπηρετεί την εν όλω λειτουργία».

Από πλευράς αντιπολίτευσης διατυπώθηκε θετικά σχόλια αλλά και επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα του νομοσχεδίου.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.