ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη Βουλή η αντιπαράθεση για τη Siemens (upd2)

12:40 - 27 Ιουν 2008 | Πολιτική
Για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στο θέμα Siemens μετά την δικαστική έρευνα, δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της ακρίβειας. Ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι η υπόθεση δεν «κουκουλώνεται» και ότι οι προσπάθειες απαξίωσης της πολιτικής ζωής θα πέσουν στο κενό. «Εξεταστικές επιτροπές για όλα και για όλους, δικούς μας δικούς σας» ζήτησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου και έθεσε και πάλι το ερώτημα «ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα».

 

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής που θα εξετάσει αναλυτικά όλα τα θέματα χρηματοδότησης των κομμάτων. Κατηγόρησε παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ ότι απέφυγε να συμμετάσχει στις πρωτοβουλίες που είχαν ήδη ανακοινωθεί, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν είχαν συμφωνήσει, «τώρα όλα αυτά θα είχαν λυθεί».

Κατηγόρησε παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ ότι απέφυγε να συμμετάσχει στις πρωτοβουλίες που είχαν ήδη ανακοινωθεί, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν είχαν συμφωνήσει, «τώρα όλα αυτά θα είχαν λυθεί».

«Ζητώ άλλη μία φορά, να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Εάν και πάλι υπάρχει άρνηση, η κυβερνητική πλειοψηφία είναι έτοιμη, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει. Είναι απόφασή μου, να μην αφήσω σε κανένα τη δυνατότητα να δημιουργεί σκιές σε βάρος του πολιτικού κόσμου, να επιχειρεί μετάθεση ευθυνών, να επιδίδεται σε ασκήσεις παραπληροφόρησης», είπε ο κ. Καραμανλής.

Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε «υποκριτικό» το αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για άμεση σύσταση εξεταστικής επιτροπής: «Ας μην έχει ουδείς την παραμικρή αμφιβολία». Το έχω πει από τον Φεβρουάριο. «Εξεταστική επιτροπή θα συσταθεί και θα συγκροτηθεί με δική μας πρωτοβουλία. Είναι δέσμευση μας. Θα συγκροτηθεί, όμως, αμέσως μόλις η Δικαιοσύνη ολοκληρώσει το έργο της ανάκρισης».

Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε καιροσκοπικό παιχνίδι το αίτημα για παράταση των εργασιών της Βουλής πρκειμένου να μην παραγραφούν τυχόν αδικήματα, ενώ, όπως είπε, ούτε οι κορώνες περί εκλογών αντέχουν σε σοβαρή κριτική.

Για την ακρίβεια

Η ακρίβεια είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που επηρεάζει και την Ελλάδα, τόνισε ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του.Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες, αλλά και στα μέτρα που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κακή κατάσταση της οικονομίας το 2004, όταν η ΝΔ ήλθε στην εξουσία και τα όσα γίνονται από τότε μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στους τρεις άξονες που κινείται η κυβέρνηση: υγιές δημοσιονομικό περιβάλλον για προέλκυση επενδύσεων, αναδιάρθρωση της αγροτικής οικονομίας και προσανατολισμός της στις ανάγκες του μέλλοντος, ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού και προστασία του πολίτη-καταναλωτή.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός εξελίσσεται στο βασικό πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα όπου εμφανίζονται και κρούσματα αισχροκέρδειας, όπως και νοοτροπία ατιμωρησίας «που εμπεδώθηκε τα περασμένα χρόνια».

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα που εφαρμόζονται από τον περασμένο Φεβρουάριο, προκειμένου να καταπολεμηθεί η η ακρίβεια σε όλες της τις διαστάσεις. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι απαιτείται η συμμετοχή των πολιτών, όπως και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης μακριά από υπερβολές και γενικεύσεις.

Παράλληλα, δεσμεύθηκε να στηρίξει τις Καταναλωτικές Οργανώσεις, οι οποίες δίνουν τον δικό τους αγώνα κατά της ακρίβειας. Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε τα κόμματα της Αντιπολίτευσης για δημαγωγία, όταν υποστηρίζουν ότι η έκρηξη της ακρίβειας είναι ελληνικό φαινόμενο και δεν συνδέεται με την κατάσταση σε διεθνές επίπεδο.

«Η Ελλάδα δεν συμβιβάζεται με οργανωμένα συμφέρονται δεν αιχμαλωτίζεται από τον συντηρητισμό που δεν θέλει να αλλάξει τίποτα. Έχουμε χρέος να αποδείξουμε στην πράξη ότι ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει ασύδοτη αγορά» τόνισε.

Γ. Παπανδρέου: Ομολογία αποτυχίας

Ομολογία αποτυχίας και έκθεση ιδεών χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για την ακρίβεια. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε αναλυτικά στις αυξήσεις με τις οποίες έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος ο Έλληνας πολίτης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι τις αυξήσεις αυτές δεν τις επέβαλε η ΕΕ, αλλά η ΝΔ με την οικονομική της πολιτική.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διστάζει να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα και τα καρτέλ που σχηματίζονται στην αγορά και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη μείωση των τιμολογίων σε ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ, καθώς και σ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.