ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέρκελ: Προέχει η εξεύρεση του ονόματος της πΓΔΜ

22:57 - 23 Ιουλ 2008 | Πολιτική
Προτεραιότητα στην εξεύρεση του ονόματος της Πρωην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας έδωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παραπέμποντας το θέμα της δήθεν «μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα» στα γενικότερα θέματα προστασίας των μειονοτήτων που κατοχυρώνονται από τη Χαρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και που υπάρχουν, όπως ανέφερε, σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

Η σχετική ερώτηση που υποβλήθηκε στην Γερμανίδα καγκελάριο από δημοσιογράφο της «μακεδονικής» εκπομπής της «Ντόιτσε Βέλλε», εμπεριείχε «καταγγελτικά» τόσο το άλυτο θέμα της ονομασίας όσο και το θέμα της «μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, της οποίας την ύπαρξη αρνείται η (ελληνική κυβέρνηση)», με κατάληξη το ερώτημα «πώς προστατεύονται οι μειονότητες στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Η κα Μέρκελ απάντησε κατ΄ αρχήν λέγοντας ότι «η προστασία των μειονοτήτων είναι θεμελιωμένη στη Χάρτα των Βασικών Δικαιωμάτων, πράγμα που αποτελεί έναν επιπλέον λόγο για την κύρωση της Συνθήκης της Λισαβώνας...». «Κατά τα άλλα εμείς δίνουμε μεγάλη σημασία και στο πλαίσιο διμερών συνομιλιών στο θέμα της προστασίας των μειονοτήτων, είναι ένα πρόβλημα που αφορά κάθε ευρωπαϊκή χώρα» πρόσθεσε.

«Τώρα, όμως, πιστεύω - τόνισε η Μέρκελ - ότι πριν από όλα πρέπει να προσπαθήσουμε να εξευρεθεί λύση στη διένεξη, στη μη ακόμη επιλυθείσα διένεξη για την ονομασία της "Μακεδονίας" - όπως το λέω εδώ, θα μπορούσα να πω και της FYROM, σημείωσε - ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξή της στο ΝΑΤΟ...».

«Αυτό - κατέληξε η κ. Μέρκελ - θα έχει μεγάλη απήχηση και στη συνεργασία μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας...».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο η Σερβία μπορεί να έχει μία προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο, η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη χώρες - μέλη της ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο και πρόσθεσε πως κατ΄αρχήν δεν βλέπει μία διασύνδεση των δύο θεμάτων.

Σχετικά τέλος με το προαναγγελθέν κλείσιμο ορισμένων μονάδων της SIEMENS, (σ.σ μεταξύ των οποίων και η μονάδα της Θεσσαλονίκης) στα πλαίσια ενός προγράμματος περικοπών που περιλαμβάνει συνολικά 17.000 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων τα δύο τρίτα στο εξωτερικό, η κ. Μέρκελ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανταποκρίτριας από την Τσεχική Δημοκρατία, ανέφερε πως αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και τις δυσκολίες που προκαλεί, αλλά παρέπεμψε σε συναφή προβλήματα στη Γερμανία, όπως το πρόσφατο κλείσιμο μεγάλης μονάδας ΝΟΚΙΑ που μεταφέρθηκε στη Ρουμανία.

«Διαμηνύστε στους τσέχους εργαζόμενους που πλήττονται ότι και οι γερμανοί συνάδελφοί τους αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα...» επισήμανε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.