ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανακοινώθηκαν οι βάσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ

11:08 - 26 Αυγ 2008 | Πολιτική
Στη δημοσιότητα δόθηκαν σήμερα το πρωί οι βάσεις εισαγωγής των υποψηφίων στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Η αύξηση του αριθμού των υποψηφίων για ΑΕΙ και ΤΕΙ που έγραψαν εφέτος πάνω από 18 στις πανελλαδικές εξετάσεις ωθεί τις βάσεις των περιζήτητων σχολών (π.χ. Νομικές, Παιδαγωγικές, Ιατρικές και ορισμένες Πολυτεχνικές) σε σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι.

Από την άλλη, η αύξηση του αριθμού όσων έγραψαν κάτω από τη βάση και οι μικρές αποκλίσεις στον αριθμό εκείνων που έγραψαν μέτρια ή καλά στις εξετάσεις (από 11 ως 16,5) οδηγούν τις βάσεις αρκετών σχολών που απαιτούν αντίστοιχες βαθμολογίες προς τα κάτω.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων σημαίνει, όμως, και την έναρξη άλλων «αγώνων». Για πολλούς επιτυχόντες, μετά τη χαρά έρχεται η αναζήτηση στέγης, ή η αγωνία για μία μεταγραφή. Για τους περίπου 30.000 μη επιτυχόντες, από την άλλη, ξεκινά ένας μαραθώνιος για την αναζήτηση «εναλλακτικών» σπουδών.

 Για το 90% των υποψηφίων στα πανεπιστήμια παρατηρείται:

 1. Αύξηση των βάσεων στο πρώτο επιστημονικό πεδίο. 

2. Μείωση στο 2ο και στο 5ο επιστημονικό πεδίο. 

3. Οριακές αυξήσεις στις κεντρικές σχολές και αντίστοιχες μειώσεις στις περιφερειακές στο 3ο επιστημονικό πεδίο. 

4. Αύξηση στις κεντρικές και μείωση στις περιφερειακές σχολές στο 4ο επιστημονικό πεδίο.

5. Μείωση των βάσεων αλλά και του αριθμού των υποψηφίων στις Στρατιωτικές Σχολές.

Από τις 11 σήμερα το πρωί η βαθμολογία και τα ονομαστικά αποτελέσματα είναι διαθέσιμα στους ενδιαφερομένους από το διαδίκτυο στη διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας www.ypepth.gr .

Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν τα αποτελέσματα θα πρέπει να πληκτρολογούν τον οκταψήφιο κωδικό τους αριθμό και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες (Επώνυμο,Ονομα, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο). Επίσης μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα από το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών στο τηλέφωνο 1564. 

Σημειώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων φέτος ήταν κατάτι μειωμένος σε σχέση με το 2007. Ειδικότερα, φέτος υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο 97.407 υποψήφιοι έναντι 99.873 πέρσι.

 Ο υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης συνεχάρη τους επιτυχόντες, ευχήθηκε καλές σπουδές και καλή σταδιοδρομία στους νέους φοιτητές και σπουδαστές και τόνισε ότι τώρα αρχίζει η ζωή, δεν τελειώνει τίποτα και για όσους δεν εισάγονται δίνει η πολιτεία τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους ή να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. 

 Ο υπουργός τόνισε ότι το ποσοστό των επιτυχόντων έχει αυξηθεί και παράλληλα έχει ενισχυθεί ο αριθμός των επιτυχόντων στην ελληνική περιφέρεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σε σύνολο 97.407 υποψηφίων οι οποίοι συμπλήρωσαν μηχανογραφικό δελτίο εισήχθησαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση 68.224 ποσοστό 70,04%. Εκ των επιτυχόντων 42.220 εισήχθησαν σε πανεπιστημιακές σχολές και 26.004 σε τμήματα των ΤΕΙ.


Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.