ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ στις 11 Σεπτεμβρίου

15:19 - 03 Σεπ 2008 | Πολιτική
H διακυβέρνηση θα είναι το πρώτο θέμα που θα συζητήσουν στις 11 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος Δ.Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Μετά τη πρώτη απευθείας συνάντηση που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας ο πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ευχή το γρηγορότερο δυνατό να πέσει το τοίχος που χωρίζει στα δύο την Κύπρο.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος κ. Χριστόφιας στη δική του δήλωση διαβεβαίωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα επιδείξει καλή θέληση και πολιτική βούληση για μια λύση «από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους».

Επισήμανε ότι η λύση πρέπει να είναι διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προσερχόμενος στη συνάντηση έκανε λόγο για «νέο συνεταιρισμό», ενώ μετά την έξοδό του από αυτή εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία το γρηγορότερο, «ακόμη και φέτος».

Είπε επίσης ότι οι παράμετροι λύσης του Κυπριακού βρίσκονται στον όγκο εργασίας, που έχει γίνει από τα Ηνωμένα Έθνη εδώ και δεκαετίες. Ο κ. Ταλάτ ανέφερε ότι ξεκινά μια νέα περίοδος μετά από τέσσερα χρόνια απραξίας στο Κυπριακό και υποστήριξε ότι με τη λύση του Κυπριακού θα πρέπει να υπάρχει «εσωτερική και εξωτερική ισορροπία».

Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να καταλήξουν οι δύο ηγέτες σε συνολική συμφωνία για τη λύση του Κυπριακού, η οποία θα τεθεί για έγκριση σε χωριστά δημοψηφίσματα, που θα γίνουν στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.