ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ολοκληρώθηκε η σύνοδος των Υπ. Αμυνας της ΝΑ Ευρώπης

17:24 - 08 Οκτ 2008 | Πολιτική
Ολοκληρώθηκαν σήμερα, 8 Οκτωβρίου 2008, οι εργασίες της Ετήσιας Συνόδου των Υπουργών ’μυνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEDM), στην Αχρίδα της ΠΓΔΜ, με τη συμμετοχή του Υπουργού Εθνικής ’μυνας κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες και τα προγράμματα της Πολιτικοστρατιωτικής Συντονιστικής Επιτροπής (PMSC) και της Συντονιστικής Επιτροπής της SEDM (SEDM/CC) για το 2008, ενώ έγινε ενημέρωση- παρουσίαση των δραστηριοτήτων και των ασκήσεων της SEEBRIG (South East Europe BRIGADE). Επίσης, έγινε ενημέρωση επί των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και το Αφγανιστάν, καθώς και για τις προσπάθειες, που καταβάλλονται παγκοσμίως, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Στην παρέμβασή του κατά την διάρκεια της Συνόδου, ο Υπουργός Εθνικής ’μυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, αναφέρθηκε αρχικά στη πρωτοβουλία δημιουργίας της SEDM τονίζοντας ότι «κοινός μας στόχος ήταν η δημιουργία ενός αποτελεσματικού περιφερειακού οργάνου ασφαλείας, που θα συνέβαλε έμπρακτα στην εδραίωση αντίστοιχων συνθηκών, κατάλληλων για την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων, περιφερειακών συγκρούσεων, καθώς και διαχείρισης συγκρούσεων».

Ο κ. Μεϊμαράκης, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη δημιουργίας ενός σταθερού Βαλκανικού περιβάλλοντος, άρρηκτα συνδεδεμένου με την Ευρώπη και τους Ευρωατλαντικούς θεσμούς, το οποίο να αποτελεί αξιόπιστο παράγοντα συλλογικής ασφάλειας ικανό να αποτελέσει και δύναμη αποτροπής για πιθανή εκδήλωση κρίσεως ευρύτερης μορφής. «Θεωρούμε αυτονόητα, τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, το απαραβίαστο των υφισταμένων συνόρων, την ουσιαστική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ύπαρξη σχέσεων καλής γειτονίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εθνικής ’μυνας.

Μετά την ολοκλήρωση της SEDM, ο Υπουργός Εθνικής ’μυνας αναχώρησε για την Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, όπου στις 9- 10 Οκτωβρίου 2008, θα πραγματοποιηθεί η ’τυπη Σύνοδος των Υπουργών ’μυνας των χωρών- μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.