ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

(upd) Τι προβλέπει το σχέδιο εγγυοδοσίας των τραπεζών

11:18 - 14 Οκτ 2008 | Πολιτική
Το σχέδιο στήριξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αλλά και οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην πραγματική οικονομία βρέθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ.Αλογοσκούφη.

Κεντρικός στόχος του σχεδίου είναι η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών που θα οδηγήσει στην ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, με τα «εργαλεία» που εξετάζονται προς αυτή την κατεύθυνση να είναι:

- Αγορές τραπεζικών μετοχών από την πλευρά του Δημοσίου. Κίνηση η οποία θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζικών ιδρυμάτων.Η είσοδος του κράτους στις τράπεζες μπορεί να γίνει είτε έμμεσα, μέσω της ΑΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, είτε άμεσα με την έκδοση προνομιούχων μετοχών ισόποσων της κρατικής ενίσχυσης.

- Δανεισμό των τραπεζικών ιδρυμάτων στην διατραπεζική με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου

- Μεταφορά των μετοχικών τοποθετήσεων των τραπεζών από το εμπορικό χαρτοφυλάκιο στο επενδυτικό, γεγονός που αποτρέπει την εγγραφή ζημιών από την αποτίμηση σε τρέχουσες τιμές.

Το σχέδιο αναμένεται να παρουσιασθεί αύριο από την κυβέρνηση ενώ προηγουμένως θα λάβει την έγκριση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Μετά το πέρας των ανακοινώσεων ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομίας θα αναχωρήσουν για τις Βρυξέλλες για να συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής.

Μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε τα εξής:

"Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό για την ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπου, όπως γνωρίζετε, το κύριο θέμα που απασχόλησε όλους είναι η κατάσταση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και οι επιπτώσεις που υπάρχουν στην παγκόσμια Οικονομία.

Οι επιπτώσεις είναι σημαντικές σε όλον τον κόσμο. Στις αναπτυγμένες κυρίως χώρες αναμένεται ότι θα υπάρχει σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης, έως και στασιμότητα. Στις αναπτυσσόμενες οικονομίες βεβαίως η κατάσταση θα είναι κάπως καλύτερη, αλλά και αυτή θα είναι χειρότερη σε σχέση με το παρελθόν.

Όπως γνωρίζετε, η ελληνική κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της φερεγγυότητας του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Προχωρούμε με σχέδιο, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η χρηματοπιστωτική κρίση θα έχει τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, στην ανάπτυξη, στην απασχόληση, στα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες. Με βάση το σχέδιο αυτό και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, που ελήφθησαν προσφάτως, θα προχωρήσουμε τις επόμενες μέρες".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.