ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο pop artist Κώστας Σπυρόπουλος επιστρέφει για να προβληματίσει

12:25 - 10 Ιουλ 2014 | Trends
Ο pop artist Κώστας Σπυρόπουλος επιστρέφει για να προβληματίσει
Προκλητικός, ταλαντούχος και ευφυής, ο γνωστός εικαστικός «τα βάζει» με την πολιτική, τη διαφημιστική προπαγάνδα και… τα mass media στη μεγάλη του αναδρομική έκθεση στο αρχαιολογικό μουσείο Πατρών.

Τη Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014 θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Κώστα Σπυρόπουλου,  στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών με τίτλο «Από την εντοπιότητα στην παγκοσμιοποίηση».

Μετά την τελευταία ατομική του έκθεση στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη ο Κ. Σπυρόπουλος επιστρέφει με 100 έργα, αντιπροσωπευτικά της πορείας του, από το 1964 μέχρι σήμερα.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται αναφορές στην βυζαντινο-λαϊκή παράδοση, τον ελληνικού τύπου εξπρεσιονισμό, το σουρεαλισμό και το μανιφέστο του μεταμοντερνισμού μέχρι και την κορυφαία ενότητα της καριέρας του, την pop art.

Ο Κώστας Σπυρόπουλος ξεσηκώνει αντιδράσεις με τον Ιησού και την Coca Cola προβληματίζει με την Αμερική, το… sovlaki  και την μαζοποίηση, ενώ θέτει ζητήματα σαν τον κοινωνικό κομφορμισμό, τις πλασματικές ανάγκες ή την αστυφιλία.

Στα εγκαίνια θα παρουσιαστεί  το λεύκωμα με τίτλο «Κώστας Σπυρόπουλος: Ζωγραφική - Ένα από τα παιδιά μιας ηττημένης επανάστασης αφηγείται» το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πασχαλίδη.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Γιάννης Ανδριανός σχολίασε ενόψει της μεγάλης αναδρομικής έκθεσης του Κ. Σπυρόπουλου:

«Σπάνια η ταυτόχρονη ενασχόληση με την επιστήμη και την τέχνη αποδίδει εξίσου θετικά αποτελέσματα και στις δύο αυτές, συνήθως αντιδιαμετρικές, διακονίες. Η ζωή και το έργο του καθηγητή Κώστα Σπυρόπουλου είναι η απόδειξη ότι κάτι τέτοιο, αν και δύσκολο, είναι μολαταύτα εφικτό.

Η αναδρομική έκθεση στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, είναι μια ευκαιρία το κοινό να έρθει σε επαφή με την μακρά και παραγωγική πορεία του καθηγητή Σπυρόπουλου. Ο φιλότεχνος επισκέπτης της έκθεσης θα έχει την τύχη να θαυμάσει τις ιδιαίτερες συνθέσεις που χαρακτηρίζουν σταθερά το έργο του καλλιτέχνη: την υφολογική σύνθεση σχεδίου και χρώματος, και την θεματική σύνθεση παράδοσης και μοντερνικότητας, ελληνικότητας και διεθνούς αναφοράς. Υπ' αυτή την έννοια, τα εκτιθέμενα έργα προσφέρονται όχι μόνο για αισθητική απόλαυση, αλλά και ως αφορμές για πολυδιάστατο αναστοχασμό».

Είπαν για τη ζωγραφική του Κώστα Σπυρόπουλου:

«Μέσα από τα έργα του Σπυρόπουλου διακρίνει κανείς την κίνηση και συγχρόνως την σύλληψη μιας χρονικής στιγμής και πραγματικότητας[…]. Ο Σπυρόπουλος δίνει κίνηση, ζωή και χρώμα».

Αλέκος Φασιανός, Ζωγράφος

«Θα ήταν  περιοριστικό να χαρακτήριζε κανείς το Σπυρόπουλο απλώς

σουρεαλιστή. Η σχεδιαστική δεινότητα είναι εμφανής, ενυπάρχει ο συνδυασμός πραγματικού και φανταστικού αλλά συνοδεύεται από μια τρυφερότητα που δεν παραπέμπει  σε επιφανειακές ψυχικές καταστάσεις».

Χάρης Καμπουρίδης, Τεχνοκριτικός, Ιστορικός Τέχνης

«Παρουσιάζοντας επιρροές από την pop κουλτούρα ,τη figuration libre  και το graffiti σε μια απόπειρα να δημιουργήσει μια πολυσχιδή και άμεση αντανάκλαση της κοινωνίας συχνά σατιρίζοντας τα χαρακτηριστικά της στοιχεία[…]. Μέσω του εξπρεσιονισμού του χρώματος και της φόρμας, μέσω αιωρούμενων

συμβόλων, γραμμάτων και λέξεων, ο Κώστας Σπυρόπουλος, Ζωγράφος σημάτων οδηγεί το βλέμμα του θεατή στη γενικότερη επανερμηνεία του αστικού περιβάλλοντος…».

Ιρις Κρητικού, Κριτικός Τέχνης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Από την εντοπιότητα στην παγκοσμιοποίηση»

Διάρκεια έκθεσης: 14 Ιουλίου-14 Σεπτεμβρίου

Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

Διεύθυνση: Νέα Εθνική Οδός Πατρών-Αθηνών 38, Πάτρα

Τηλ. 2610-42645

Εγκαίνια: Δευτέρα, 14 Ιουλίου

Ωρα: 20.30

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.