ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Charlie Munger: 14 συμβουλές από την ιδιοφυΐα των επενδύσεων

13:52 - 06 Οκτ 2014 | Trends
Charlie Munger: 14 συμβουλές από την ιδιοφυΐα των επενδύσεων
Υπηρέτησε ως μετεωρολόγος στον αμερικανικό στρατό Air Corps και παρακολούθησε τη νομική σχολή του Χάρβαρντ. Στην ηλικία των 31 ετών, συνάντησε τον Warren Buffett. Από τότε μέχρι σήμερα είναι το "δεξί του χέρι" στην εταιρεία Berkshire Hathaway. Η περιουσία του εκτιμάται στα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Διαβάστε μερικές από τις σοφές δηλώσεις του 90χρονου Charlie Munger, ενός εκ των μεγαλύτερων, εν ζωή επενδυτών.

Η αυτολύπηση δε λύνει κανένα πρόβλημα
"O φθόνος, η μνησικακία, η εκδίκηση και η αυτολύπηση είναι καταστροφικά αισθήματα. Η αυτολύπηση "αγγίζει" την παράνοια και η παράνοια είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Δεν θέλετε να παρασυρθείτε στην αυτολύπηση. Δε λύνει καμία κατάσταση. "

Όσοι συνεχίζουν να μαθαίνουν, εξελίσσονται
"Βλέπω συνεχώς ανθρώπους που αναπτύσσονται, που δεν είναι οι πιο έξυπνοι, ούτε οι πιο επιμελείς, αλλά είναι μηχανές μάθησης. Πηγαίνουν στο κρεβάτι κάθε βράδυ λίγο σοφότεροι από όταν ξύπνησαν. "

Η ζωή είναι γεμάτη προβλήματα. Χρησιμοποιήστε τα εποικοδομητικά

"Η ζωή είναι γεμάτη προβλήματα, τρομερά προβλήματα, φρικτά και άδικα. Δεν πειράζει. Μερικοί τα καταφέρνουν και άλλοι όχι. Θυμηθείτε τον τρόπο ζωής του Επίκτητου -έλληνας στωικός φιλόσοφος-. Πίστευε πως κάθε χαμένη ευκαιρία στη ζωή, είναι μια κερδισμένη ευκαιρία για να γίνεις καλύτερος. Είναι ευκαιρία για να μάθεις, αλλά και να χρησιμοποιήσεις το πρόβλημα εποικοδομητικά."

130418174600-charles-munger-university-michigan-gift-620xa

Η πραγματική γνώση, είναι ότι δεν γνωρίζετε τίποτα

"Ο Κομφούκιος είπε ότι η πραγματική γνώση είναι να γνωρίζεις την έκταση της άγνοιας σου. Ο Αριστοτέλης και ο Σωκράτης συμφώνησαν. Μερικοί άνθρωποι γνωρίζουν τα όρια των γνώσεών τους, επειδή πρέπει. Σκεφτείτε τον επαγγελματία σχοινοβάτη που έχει επιβιώσει για 20 χρόνια. Κανείς δε θα μπορούσε να αντέξει τόσα χρόνια σ' ένα τεντωμένο σχοινί, αν δεν ήξερε ακριβώς τι γνωρίζει και τι δε γνωρίζει. Έχει δουλέψει σκληρά γι' αυτό, γιατί ξέρει ότι τι θα συμβεί αν κάνει λάθος. Το να γνωρίζεις τι δε γνωρίζεις είναι πιο χρήσιμο από το να είσαι έξυπνος."

Αν είσαι τεμπέλης και αναξιόπιστος, δεν έχει σημασία αν είσαι καλός.

"Εάν είστε αναξιόπιστοι, δεν έχουν σημασία οι αρετές σας. Θα βαλτώσετε αμέσως. Αποφύγετε την οκνηρία και την αναξιοπιστία."

Υπάρχει μεγάλη βλακεία στις φιλανθρωπικές ομάδες
"Έχω δει τέτοια ανοησία στις φιλανθρωπικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας. Έχω περισσότερη εμπιστοσύνη στη δημιουργία καπιταλιστικών επιχειρήσεων, όπως η Costco."

Αποφύγετε την έντονη ιδεολογία γιατί καταστρέφει το μυαλό
"Όταν είσαι νέος είναι εύκολο να "παρασυρθείς" από ιδεολογίες. Η πίστη συσσωρεύεται μέσα σου και σταδιακά καταστρέφει το μυαλό σου. "

Keep it simple
"Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να λύσετε το πρόβλημα είναι να το απλουστεύσετε."

Οι άνθρωποι που κερδίζουν στις επιχειρήσεις, έχουν ηθικό καθήκον να πληρώνονται λιγότερο
"Οι άνθρωποι θα πρέπει να λαμβάνουν πολύ λιγότερο από ό, τι αξίζουν όταν ευνοούνται από τη ζωή."

 Μια μεγάλη επένδυση απαιτεί καθυστερημένη ικανοποίηση
"Η υπομονή είναι αυτό που χρειάζεται ένας επενδυτής. Εάν δεν έχετε το γονίδιο της υπομονής, δουλέψτε το."
Γίνε πλούσιος αν θες να είσαι ανεξάρτητος
"Όπως ο Warren, είχα μεγάλο πάθος να γίνω πλούσιος, όχι επειδή ήθελα τη Ferrari του, αλλά την ανεξαρτησία μου."
Η σοφία είναι ηθική υποχρέωση
"Η σοφία είναι ηθική υποχρέωση και απαιτεί μακρόχρονη διαδικασία μάθησης. Χωρίς μάθηση, οι άνθρωποι δεν τα καταφέρνουν. Κανείς δε πετυχαίνει αν βασιστεί σε όσα ήδη γνωρίζει."

Έμαθα από τα βιβλία και όχι από το σχολείο
"Γνώρισα τους διανοούμενους από βιβλία, όχι μέσα σε τάξεις. Δεν μπορώ να θυμηθώ πότε διάβασα πρώτη φορά Ben Franklin. Στην ηλικία των 7 ή 8 ετών διάβαζα Thomas Jefferson στο κρεβάτι μου. Η οικογένειά μου μας δίδαξε την πρόοδο μέσω πειθαρχίας, γνώσης και αυτοελέγχου. "

Ακόμα και ο Ben Graham είχε πολλά να μάθει ως επενδυτής
"Δεν αγαπώ τον Ben Graham και τις ιδέες του, όπως ο Warren. Ο Ben Graham είχε πολλά να μάθει ως επενδυτής. Οι ιδέες του είναι όλες επηρεασμένες από το μεγάλο κραχ και την κατάθλιψή του. Ήταν πάντα λίγο φοβισμένος για το τι μπορεί να κάνει η αγορά. Όλες οι μέθοδοι του έκρυβαν φόβο."

Τελευταία τροποποίηση στις 13:25 - 08 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.