ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το θησαυροφυλάκιο σπόρων στην Αρκτική

10:07 - 23 Οκτ 2014 | Trends
Το θησαυροφυλάκιο σπόρων στην Αρκτική
Σε ένα νησί στα ανοικτά της βόρειας ακτής της Νορβηγίας, βαθιά στην Αρκτική έχει χτιστεί ένας αποθηκευτικός χώρος με ποικιλίες φυτών που αντιπροσωπεύουν 13.000 χρόνια αγροτικής ιστορίας. Ο λόγος για το Παγκόσμιο Θησαυροφυλάκιο Σπόρων του Σβάλμπαρντ.

Το θησαυροφυλάκιο άρχισε τη "λειτουργία" του το Φεβρουάριο του 2008, και σκοπό έχει τη φύλαξη όλων των σπόρων που καλλιεργούνται σήμερα στη Γη. Βρίσκεται 130 μέτρα σε ένα βουνό, στον αρκτικό κύκλο και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να κρατά όλα τα δείγματα σε κατάσταση ψύξης ακόμη και σε περίπτωση πτώσης της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος ή και ολικής απώλειάς του.

global

Έχει αποθηκεύσει ήδη 825.000 δείγματα σπόρων. Το κτίσμα που έχει χαρακτηριστεί από το ίδρυμα GCDT (Global Crop Diversity Trust) που εποπτεύει τη λειτουργία του,  ως "η απόλυτη πολιτική ασφάλειας για την παγκόσμια παροχή τροφίμων" αποτελεί μία δικλείδα ασφαλείας επιπροσθέτως του δικτύου τραπεζών σπόρων σε όλο τον κόσμο, οι οποίες επίσης αποθηκεύουν σπόρους, αλλά απειλούνται σε μεγαλύτερο βαθμό από πολέμους, ατυχήματα και φυσικές καταστροφές.

"Η προστασία της ποικιλομορφίας των καλλιεργειών ανά τον κόσμο είναι θεμελιώδη για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής", προειδοποίησε το ίδρυμα GCDT, το οποίο διαχειρίζεται το θησαυροφυλάκιο.

Ήδη τέσσερις αποστολές σπόρων προς το Σβάλμπαρντ, αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέσα στο μήνα. Οι τράπεζες γονιδίων που εδρεύουν στην Κολομβία, την Ινδία και την Ταϊβάν, πρόκειται να παραδώσουν νέες ποικιλίες από περισσότερες από 100 χώρες. Οι αποστολές περιλαμβάνουν σπότους όπως σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, σόργο, κεχρί, ρεβίθι, αραχίδα, της Ασίας και μελιτζάνα της Αφρικής, λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων μπάμιες, αμάραντος, φυτό αράχνης και μολόχα της Γιούτα.

pagkosmio-thisaurofulakio-sporon-tou-sbalmparnt

"Το Παγκόσμιο Θησαυροφυλάκιο Σπόρων του Σβάλμπαρντ συμβολίζει το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μια μακροπρόθεσμη, βιώσιμη και θετική λύση για να παρέχουμε τροφή στον κόσμο για πάντα", δήλωσε η Μαρί Χάγκα, εκτελεστική διευθυντής του προγράμματος, ενώ συμπλήρωσε: "Το θέμα της πείνας είναι παγκόσμιο, και ολοένα και πιο επιτακτικό. Αν συνεχίσουμε στην ίδια πορεία, η παραγωγή τροφίμων θα μειωθεί ενώ οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν. Ακόμα περισσότεροι άνθρωποι θα πεινάσουν. Για αυτό η ποικιλομορφία των καλλιεργειών είναι απαραίτητη".

Τελευταία τροποποίηση στις 10:43 - 23 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.