ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναγνωρίστηκαν «ανθρώπινα δικαιώματα» σε ουρακοτάγκο! (vid)

10:31 - 24 Δεκ 2014 | Trends
Αναγνωρίστηκαν «ανθρώπινα δικαιώματα» σε ουρακοτάγκο! (vid)
Ουραγκοτάγκο που ζει σε ζωολογικό κήπο ως «μη ανθρώπινο πρόσωπο» το οποίο στερείται παράνομα την ελευθερία του, αναγνώρισε Δικαστήριο της Αργεντινής. Εφόσον η απόφαση δεν ανατραπεί στο εφετείο, η 29χρονη «Σάντρα» θα μεταφερθεί σε καταφύγιο.

Το αίτημα υποβλήθηκε από την οργάνωση AFADA («Ένωση Αξιωματούχων και Δικηγόρων για τα Δικαιώματα των Ζώων») η οποία υποστήριξε ότι η Σάντρα διαθέτει προηγμένες γνωσιακές ικανότητες και δεν μπορεί να υφίσταται μεταχείριση ως αντικείμενο. Σε μια απόφαση που ανοίγει το δρόμο και για άλλες τέτοιες υποθέσεις, το δικαστήριο έκρινε ότι η Σάντρα, η οποία γεννήθηκε στη Γερμανία σε συνθήκες αιχμαλωσίας και μεταφέρθηκε στην Αργεντινή πριν από δύο δεκαετίες, αξίζει τα βασικά δικαιώματα ενός «μη ανθρώπινου προσώπου». Ένα ενδιαφέρον στοιχείο στην υπόθεση είναι ότι η λέξη ουραγκοτάγκος της γλώσσας μαλέι της Ινδονησίας σημαίνει «άνθρωπος του δάσους».

Ουραγκοτάγκος αναγνωρίζεται ως πρόσωπο με δικαιώματα

Αργεντινοί ακτιβιστές συμπλήρωσαν τον Νοέμβριο μία αναφορά habeas corpus, ένα έγγραφο που χρησιμοποιείται συνήθως προκειμένου να αμφισβητηθεί η νομιμότητα της κράτησης ή της φυλάκισης ενός ατόμου. Το δικαστήριο με τη σειρά του αποφάσισε ότι ο ουρακοτάγκος έχει επαρκείς γνωστικές λειτουργίες και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αντικείμενο, τονίζοντας ότι η Σάντρα δικαιούται τα βασικά δικαιώματα ενός «μη- ανθρώπινου ατόμου».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακτιβιστές χρησιμοποιούν την αναφορά habeas corpus στην προσπάθεια να απελευθερώσουν άγρια ζώα που βρίσκονται υπό αιχμαλωσία. Αλλά δεν έχει πάντα την ίδια επιτυχία. Το δικαστήριο του Σαν Ντιέγκο είχε απορρίψει την μήνυση που κατέθεσε το 2011 η οργάνωση PETA εναντίον του θαλάσσιου πάρκου SeaWorld, υποστηρίζοντας ότι πέντε φάλαινες Όρκα αντιμετωπίζονται ως σκλάβοι.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:42 - 24 Δεκ 2014

Πολυμέσα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.