ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η "πρώιμη" Μόνα Λίζα εκτίθεται για πρώτη φορά!

11:05 - 28 Δεκ 2014 | Trends
Η "πρώιμη" Μόνα Λίζα εκτίθεται για πρώτη φορά!
Αν και όλοι σχεδόν γνωρίζουν το αριστούργημα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, ελάχιστοι είναι αυτοί που ξέρουν ότι έχει προηγηθεί ένας ακόμη πίνακας της διασημότερης γυναικείας μορφής. Ο λόγος για την "πρώιμη" Μόνα Λίζα, που ζωγράφισε πρώτα ο σπουδαίος καλλιτέχνης, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία.

Ο εν λόγω πίνακας βρισκόταν στο χρηματοκιβώτιο μιας ελβετικής τράπεζας για περίπου 40 χρόνια και παρουσιάστηκε στο κοινό στις 27 Σεπτεμβρίου του 2012. Το ίδρυμα «Mona Lisa Foundation» υποστηρίζει ότι ο πίνακας είναι του Ντα Βίντσι και προηγείται χρονολογικά από αυτόν που εκτίθεται στο Λούβρο. Βέβαια δεν συμφωνούν όλοι με αυτή την άποψη αφού αρκετοί ειδικοί έχουν εκφράσει της αμφιβολίες τους για το κατά πόσο ο πίνακας ανήκει στον Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Ο υποτιθέμενος πρωτότυπος πίνακας, ο οποίος ονομάζεται «Isleworth Mona Lisa» και βρίσκεται στην ιδιοκτησία του Ιδρύματος εδώ και πολλές δεκαετίες, είναι το πορτρέτο μιας νεαρής γυναίκας με ένα, επίσης, αινιγματικό χαμόγελο. Οι διαφορές του συγκεκριμένου πίνακα με αυτόν που εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου έγκεινται στο ότι αυτός είναι ελαφρώς μεγαλύτερος, είναι ζωγραφισμένος σε καμβά, έχει φωτεινότερα χρώματα και διαφορετικό φόντο. Επίσης ο λαιμός της Μόνα Λίζα του Isleworth, για τον οποίο έχουν αποφανθεί δεκάδες κριτικοί τέχνης, είναι χαμηλότερης «ποιότητας» από ότι αντίστοιχοι λαιμοί σε άλλες δημιουργίες του Ντα Βίντσι.

Ο Ντέιβιντ Φέλντμαν, αντιπρόεδρος του «Mona Lisa Foundation» στη Ζυρίχη δήλωσε για την αυθεντικότητα του πίνακα:«Πιστεύουμε ότι οι τελευταίες ανακαλύψεις και οι επιστημονικές αναλύσεις που έγιναν, αφήνουν λίγες αμφιβολίες ότι πρόκειται για έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Η πλειοψηφία των εμπειρογνωμόνων τώρα είτε συμφωνούν μαζί μας είτε αποδέχονται ότι έχουμε ισχυρά επιχειρήματα.»

O πίνακας εκτίθεται για πρώτη φορά στην Σιγκαπούρη μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου του 2015 και στη συνέχεια θα έρθει και στην Ευρώπη.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:29 - 24 Δεκ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.