ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπορούμε να καθορίσουμε τα όνειρα μας;

11:00 - 08 Μαρ 2015 | Trends
Μπορούμε να καθορίσουμε τα όνειρα μας;
Τη δυνατότητα να ελέγχουμε τα όνειρα μας αποκαλύπτουν πρόσφατες έρευνες των επιστημόνων. Μπορούμε άραγε να τα καθορίσουμε και να τα κατευθύνουμε εμείς οι ίδιοι; Το εν λόγω ερώτημα έχει απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα πολλάκις.

Οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν τα ηνία των ονείρων τους και να κάνουν ο,τιδήποτε θέλουν. Αυτή ήταν η υπόθεση της ταινίας Inception, που προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2010.

Η συγκεκριμένη θεωρία μπορεί να βρει αντίκρισμα, έστω και σε κάποιο βαθμό. Έχουμε τη δυνατότητα να παρέμβουμε στο όνειρο μας εκούσια, ενώ την ίδια στιγμή έχουμε πλήρη επίγνωση ότι ονειρευόμαστε, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα.

Ο τρόπος με τον οποίο θα «κατευθύνουμε» τα όνειρα μας δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και σίγουρα χρειάζεται εξάσκηση. Αν όμως τα καταφέρουμε, θα πάρουμε τον έλεγχο όλων αυτών, ενώ μακροπρόθεσμα θα έχουμε τη δυνατότητα να απομακρυνόμαστε συνειδητά από τους εφιάλτες.

Για το σκοπό αυτό, οι ειδικοί συνιστούν να κρατάμε ένα ημερολόγιο ονείρων. Με άλλα λόγια, να καταγράφουμε όσα είδαμε, αμέσως μόλις ξυπνήσουμε. Αν γράφουμε όσες λεπτομέρειες θυμόμαστε, όσο ασήμαντες κι αν φαίνονται, σίγουρα θα καταφέρουμε με μεγαλύτερη ευκολία να πετύχουμε το στόχο μας.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο παρελθόν, αποδείκνυε τους εν λόγω ισχυρισμούς. Το 64.9% τοις εκατό των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι γνώριζαν πως βρίσκονται ήδη μέσα σε ένα όνειρο, ενώ το  34% είπαν ότι μπορούν μερικές φορές να ελέγξουν τι συμβαίνει στα όνειρά τους.

“Η τεχνική του ελέγχου είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τους ανθρώπους που πάσχουν από επαναλαμβανόμενους εφιάλτες", είχε σημειώσει ο Kelly Bulkeley, διδάκτωρ, ερευνητής ονείρων και μελετητής στη διαβαθμισμένη θεολογική ένωση στο Berkley, Καλιφόρνιας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.