ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πού θα βρει τη χαρά του ο καπνιστής;

10:23 - 05 Μαϊ 2015 | Trends
Πού θα βρει τη χαρά του ο καπνιστής;
Τη γη κάτω από τα πόδια τους έχασαν οι φανατικοί καπνιστές όταν ψηφίστηκε πριν από λίγα χρόνια ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Από την άλλη, οι παθητικοί καπνιστές με ανακούφιση συνειδητοποίησαν πως πλέον θα μπορούν να πίνουν το ποτό τους ή να απολαμβάνουν το γεύμα τους χωρίς να εισπνέουν τον ενοχλητικό καπνό των φανατικών του είδους. Τελικά το μέτρο δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ επί της ουσίας και οι καπνιστές συνέχισαν να κάνουν "το δικό" τους στα περισσότερα τουλάχιστον μαγαζιά της χώρας. Σε παγκόσμιο ωστόσο επίπεδο, όπου η απαγόρευση τηρείται, υπάρχουν ορισμένα μπαρ και καφέ στα οποία, οι καπνιστές έχουν κερδίσει τη μάχη. Η βρετανική Guardian συνέλεξε και σας παρουσιάζει κάποια από τα μέρη αυτά.

Νέα Υόρκη

Στη Νέα Υόρκη, όπου το κάπνισμα απαγορεύεται στην πλειονότητα των δημόσιων χώρων, υπάρχουν λίγα μπαρ - εστιατόρια στα οποία μπορεί κανείς να ανάψει το τσιγάρο του. Και ας τον κοιτούν σαν εξωγήινο. Για να μπορεί ένα μπαρ να επιτρέπει το κάπνισμα, πρέπει να έχει ανοίξει πριν το τέλος του 2001, το 60% τουλάχιστον των εσόδων του να προέρχεται από το αλκοόλ και να έχει λάβει πιστοποίηση από το Υπουργείο Υγείας.

Στη Φιλαδέλφεια επίσης το κάπνισμα δεν έχει απαγορευτεί σε πολλά μαγαζιά.

Λας Βέγκας

Το τσιγάρο στην πόλη των ξέφρενων ρυθμών θα μπορούσε να θεωρηθεί ευεργετικό μόνο στην περίπτωση που καταπολεμούσε τον εθισμό σας στα τυχερά παιχνίδια. Κι αυτό γιατί αν στα καζίνο δεν επιτρεπόταν το τσιγάρο, σίγουρα θα βγαίνατε έξω προκειμένου να ανάψετε ένα. Αν αυτό γινόταν συνέχεια, κατά πάσα πιθανότητα θα διέκοπτε το κυνήγι της τύχης. Και θα το εγκαταλείπατε. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, προς το παρόν τουλάχιστον, το κάπνισμα επιτρέπεται τόσο στους χώρους του παιχνιδιού, όσο και σε αυτούς που θα απολαύσετε το ποτό σας.

smoke2

Κοπεγχάγη

Σε γενικές γραμμές η πρωτεύουσα της Δανίας δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να ταξιδέψει ένας φανατικός καπνιστής, καθώς στα περισσότερα κέντρα διασκέδασης η απαγόρευση είναι ρητή. Στην Κοπεγχάγη τα μπαρ όπου επιτρέπεται το κάπνισμα οφείλουν να έχουν διαμορφώσει ένα χώρο μικρότερο των 40 τετραγωνικών μέτρων αποκλειστικά για όσους καπνίζουν. Η συνήθης ωστόσο εικόνα είναι να βλέπεις ανθρώπους να καπνίζουν στα πεζοδρόμια, παρά το κρύο.

Άμστερνταμ

Στην ολλανδική πρωτεύουσα σε συγκεκριμένα μαγαζιά (τα γνωστά coffee shops) μπορεί κάποιος να καπνίσει ακόμα και κάνναβη. Στα υπόλοιπα μπαρ - που στερούνται ναρκωτικών - υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι, μικροί και απομακρυσμένοι χώροι για να μπορεί να πηγαίνει κάποιος όταν θέλει να καπνίσει.

smoking ideas 3

Βιέννη

Στην Αυστρία ο αντικαπνιστικός νόμος περιέχει πολλά κενά, κάτι το οποίο έχει καταστήσει το τοπίο εν μέρει θολό. Σε γενικές γραμμές, στα μικρά μπαρ και καφέ έχει κάποιος το δικαίωμα να ανάψει τσιγάρο, ενώ στα μεγαλύτερα, οι χώροι των καπνιστών και των μη πρέπει να διαχωρίζονται.

Πράγα

Στην ανατολική Ευρώπη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εκεί συνήθως οι ιδιοκτήτες των μαγαζιών αποφασίζουν για το τι θα ισχύει σε αυτά. Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι μέχρι στιγμής δεν έχουν απαγορεύσει ολικά το τσιγάρο, προφανώς για να μην χάσουν την πελατεία τους.

smoke4

Κάιρο

Οι πολίτες εκεί μπορούν να καπνίζουν παντού ανενόχλητοι. Πολλοί σχετίζουν τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων καρκίνου του πνεύμονα που παρατηρείται στην Αίγυπτο με την απουσία περιορισμών στο κάπνισμα. Μέτρα για την απαγόρευση του τσιγάρου, έχουν κατά καιρούς προωθηθεί, τα οποία στη συνέχεια μένουν στο συρτάρι. Έτσι, οι άνθρωποι ανάβουν το ένα τσιγάρο μετά το άλλο σε όλα τα καφέ της Αιγύπτου.

Τόκιο

Πρόκειται παραδοσιακά για την πόλη των καπνιστών. Στην ιαπωνική πρωτεύουσα οι καπνιστές όχι μόνο επιτρέπεται να καπνίζουν στα μαγαζιά, αλλά πολλές φορές ανάβουν και τσιγάρο επίτηδες για να απολαύσουν τη συνήθεια που απαγορεύεται ρητά να εξασκείται στους δρόμους της πόλης.

Τζακάρτα

Στην Ινδονησία οι άνθρωποι καπνίζουν παντού και χωρίς περιορισμούς. Τα τσιγάρα κοστίζουν λίγο, ενώ παντού βλέπεις διαφημίσεις για είδη καπνού. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ την περασμένη χρονιά στα πακέτα αποτυπώθηκαν αποκρουστικές εικόνες με τις δυσάρεστες συνέπειες του καπνίσματος, προκειμένου τα άτομα να περιορίσουν το τσιγάρο, η κίνηση είχε μηδαμινό αποτέλεσμα.

 

πηγή: penna.gr

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.