ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο "αναλογικός πρόγονος" του instagram απο την Ρωσία με αγάπη...

09:01 - 15 Μαϊ 2015 | Trends
Ο "αναλογικός πρόγονος" του instagram απο την Ρωσία με αγάπη...
Το 1991 ένα γκρουπ φοιτητών τέχνης από την Αυστρία ταξιδεύοντας στην Πράγα ανακάλυψε μια "περίεργη μικρή φωτογραφική μηχανή". Οι εικόνες, όπως τις αποτυπώνει, δεν έμοιαζαν με ό,τι είχαν δει έως τότε. O φακός ήταν από πλαστικό, η εστίαση δεν ήταν καλή, τα χρώματα ήταν αλλόκοτα ζωντανά, το κοντράστ έντονο, οι γωνίες σκούρες και υπήρχε διαρροή φωτός... Σύμφωνα με τις αρχές της παραδοσιακής φωτογραφίας το αποτέλεσμα ήταν λάθος. Ένα "λάθος" όμως που παρήγαγε μονάδικές φωτογραφίες με διασκεδαστικό τρόπο.

Η "περίεργη μικρή φωτογραφική μηχανή" ήταν η LOMO LC-A, (Russian: ЛОМО́) or Leningrad Optical Mechanical Association (Ленинградское Oптико-Mеханическое Oбъединение Leningradskoye Optiko-Mekhanicheskoye Obyedinenie) κατασκευασμένη στο Λένινγκραντ (Αγία Πετρούπολη) από την εταιρεία LOMO, το 1984.

Picture 7

Στο συγκεκριμένο "λάθος" βασίστηκε το κίνημα τέχνης Lomographic Society International, που ίδρυσαν οι εν λόγω φοιτητές το 1992 με έδρα την Βιέννη οι οποίοι είδαν τα τεχνικά προβλήματα της κάμερας ως προτερήματα για την λήψη φωτογραφιών χωρίς κανόνες. Διοργάνωσαν φωτογραφικές εκθέσεις ξεκινώντας από τη Βιέννη τη Νέα Υορκη και τη Μόσχα και στη συνέχεια ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο. Γρήγορα το κίνημα τέχνης εξελίχθηκε σε εμπορική επιχείρηση - Lomographische AG - και το 1995, με την βοήθεια του τότε αντιδήμαρχου της Αγίας Πετρούπολης Vladimir Putin, υπεγράφη συμβόλαιο αποκλειστικής παραγωγής των συγκεκριμένων φωτογραφικών μηχανών εκτός των συνόρων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

dscn3573 copy

Σήμερα η Ρωσική εταιρεία LOMO http://www.lomoplc.com/ κατασκευάζει οπτικό εξοπλισμό, καλώδια οπτικών ινών, ενδοσκόπια, τηλεσκόπια και συσκευές νυχτερινής όρασης, για ιατρική και στρατιωτική χρήση με μεγαλύτερους εισαγωγείς τη Γερμανία, το Ισραήλ, τις Η.Π.Α. και τον Καναδά.

e29b6e68377adcd8cfbe1c56ae938b6f2d33ee

Η lomography συνεχίζει την παραγωγή φωτογραγικών μηχανών με πιο προσφατή την LOMO'INSTANT η οποία χρηματοδοτήθηκε μέσω του kickstarter τον Ιούνιο του 2014 από 8,448 υποστηρικτές οι οποίοι συγκέντρωσαν 1,118,33 δολάρια (με αρχικό στόχο τα 100.000 δολάρια). Το κίνημα των lomographers αριθμεί εκατοντάδες μέλη τα οποία μέσω του ιστότοπου http://www.lomography.com μοιράζονται φωτογραφίες (12.165.806 έως σήμερα), συμβουλές και καινούρια «λάθη» κλείνοντας ειρωνικά το κλείστρο στα ψηφιακά instagram και hipstamatic.

original lomo lca

 

LOMO LCA 20th Anniversary Edition

πηγή: penna.gr

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.