ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εμείς γιατί δεν μπορούμε άραγε;

10:22 - 14 Ιουλ 2015 | Trends
Εμείς γιατί δεν μπορούμε άραγε;
Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης η Δανία κατάφερε να ικανοποιήσει το σύνολο των ενεργειακών της αναγκών, μέσω του ανέμου.

Οι ημερήσιες ανάγκες της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια καλύφθηκαν την περασμένη Πέμπτη καθώς οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν, τροφοδότησαν τα «δάση των ανεμογεννητριών»της Δανίας. Οι φάρμες ανεμογεννητριών υποβοηθούμενες από τον δυνατό αέρα υπερκάλυψαν τις ημερήσιες ανάγκες της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια. 

Συγκεκριμένα η Δανία συγκεντρώνει 40% περισσότερη ενέργεια από την απαιτούμενη για την πλήρη ηλεκτροδότηση της χώρας. Αποτέλεσμα είναι να εξάγει το 80% της πλεονάζουσας ενέργειας στη Γερμανία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία, όπως επισημαίνει ο βρετανικός Guardian.

Οι επιδόσεις μάλιστα της περασμένης Πέμπτης, αποδεικνύουν ότι«ένας κόσμος τροφοδοτούμενος100% από ανανεώσιμες πηγές δεν ανήκει πια στη σφαίρα της φαντασίας», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αιολικής Ενέργειας, Όλιβερ Τζόι. 

AIOLIKI DENMARK
Η Δανία δίνει μεγάλη βαρύτητα στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και έχει υπάρξει πρωτοπόρος στο χώρο. Αντιθέτως άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Βρετανία πρόκειται το 2016 να κόψει την κρατική επιχορήγηση των αιολικών πάρκων. Αντίστοιχα και στη χώρα μας έχουν υπάρξει πολλές συζητήσεις με αποκλίνουσες κατευθύνσεις, ενώ ακόμη και στις περιπτώσεις ενίσχυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η γραφειοκρατία παραμένει αξεπέραστο εμπόδιο.

Η «σοδειά» της περασμένης Πέμπτης μπορεί να ξεπέρασε κατά πολύ τον μέσο όρο παραγωγής της χώρας, ωστόσο εκτιμάται ότι μέχρι το 2020 η Δανία θα μπορεί να προμηθεύεται το μισό από τις ενεργειακές της ανάγκες αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές.
Για την ώρα ο άνθρακας αποτελεί την βασική πηγή ενέργειας στη χώρα, αλλά η κυβέρνηση στοχεύει μέχρι το 2035, το 84% των αναγκών της Δανίας να εξασφαλίζεται από «πράσινες» λύσεις.

Πηγή: penna.gr

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.