ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκεί που σταύρωσαν τον Τσίπρα

08:50 - 15 Ιουλ 2015 | Trends
Εκεί που σταύρωσαν τον Τσίπρα
Το δραματικό παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες που κράτησε 17 μακρόσυρτες ώρες στη διάρκεια των οποίων σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά μέσα «σταυρώθηκε ο Τσίπρας» σε βασανιστικές συνθήκες «εικονικού πνιγμού» έρχεται βαθμιαία στο φως.

Ο δημοσιογράφος Άλαστερ ΜακΝτόναλνττου Reuters εμφανίζεται βέβαιος ότι ο Τσίπραςήταν έτοιμος να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις εξαιτίας της επιμονής της Μέρκελ να ορίσει στο Λουξεμβούργο την έδρα του ενιαίου Ταμείου με κεφάλαια εθνικής περιουσίας των Ελλήνων, ύψους 50 δις ευρώ.

«Αν συμφωνήσω με αυτόν τον όρο, καλύτερα να μη γυρίσω στην Ελλάδα», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Γερμανίδα καγκελάριο. «Αν πω ναι, θα είναι καλύτερο να βγάλω ένα αεροπορικό εισιτήριο για μια άλλη χώρα, αφού στην Ελλάδα θα πουν όλοι ότι ξεπούλησα την χώρα μου», πρόσθεσε. Φέρεται μάλιστα σε μια στιγμή αγανάκτησης να ρώτησε επιθετικά «μήπως θέλετε να σας αφήσω και το σακάκι μου φεύγοντας;»…

Οι λυμένες γραβάτες και τα νυσταγμένα βλέμματα

Πιο γλαφυρή είναι η περιγραφή του Politico για το κλίμα της μαραθώνιας Συνόδου. Κι όπως γράφει: «Αντάλλασσαν απειλές και τελεσίγραφα, μπαινόβγαιναν σε δωμάτια, περιπλανιούνταν με θολά μάτια και λυμένες γραβάτες, μερικές φορές κοιμούνταν και τελικά πέτυχαν τις κατάλληλες λεπτομέρειες τόσο για το μέλλον της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης». 

 Τα προβλήματα ξεκίνησαν γύρω στις 10 το βράδυ όταν οι ηγέτες έφθασαν στο σημείο εκείνο δηλαδή που έπρεπε να αποφασίσουν για το Ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο, όπου θα μεταφέρονταν περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους αξίας 50 δισ. ευρώ. 

Αντάλλασσαν απειλές και τελεσίγραφα, μπαινόβγαιναν σε δωμάτια, περιπλανιούνταν με θολά μάτια και λυμένες γραβάτες, μερικές φορές κοιμούνταν.

«Έξαλλος ο Τσίπρας και οι σύμβουλοί του ανέφεραν ότι, σύμφωνα με την ανάλυση του ΔΝΤ, το περισσότερο που θα μπορούσε να εισπράξει η Ελλάδα από ιδιωτικοποιήσεις ανερχόταν στα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Οι άλλοι ηγέτες αρνούνταν, όμως, να μετακινηθούν από τη θέση τους. Κάποιοι στην αίθουσα υποπτεύονταν ότι το αίτημα αυτό του Βερολίνου ήταν καθαρά πολιτικό. Αν μπορούσαν να υποστηρίξουν στο γερμανικό κοινό και στην Μπούντεσταγκ και ότι η Ελλάδα είχε βάλει 50 δισ. ευρώ σε ενέχυρο για τα δάνεια διάσωσης, θα ήταν ευκολότερο να περάσουν τη συμφωνία». 

Ο... συνήθης κρυόμπλαστος της Συνόδου

Ο "αρχάριος" πρωθυπουργός της Φινλανδίας έκανε αστειάκια λέγοντας στους άλλους «απλά πείτε μου πότε θα αρχίσει ξανά αυτό το πράγμα». Ο Μάριο Ντράγκι συνομιλούσε με τον συμπατριώτη του, Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Οι υπουργοί Οικονομικών είχαν διασκορπιστεί σε διάφορα δωμάτια, ενώ ο Σόιμπλε είχε αποσυρθεί στο ξενοδοχείο του για να κοιμηθεί. Άλλοι αναπαύονταν στους καναπέδες και στις καρέκλες του κτιρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ήταν αισθητά απών από τις τετραμερείς συναντήσεις. Ενας αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν έφτιαχνε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας και οργάνωνε το πρόγραμμα-γέφυρα που θα κρατούσε την Ελλάδα στη ζωή μέχρι να μπορέσει να εγκριθεί το νέο πακέτο διάσωσης. Κάποιοι άλλο έλεγαν ότι…τον είχε πάρει για λίγο σε κάποια άδεια αίθουσα…

Το αγκάθι του Ταμείου 

Λίγο μετά τις 04:00 τα ξημερώματα, τα περισσότερα προβλήματα είχαν λυθεί. Με τη βοήθεια του Φρανσουά Ολάντ, ο Αλέξης Τσίπρας είχε καταφέρει να εξαφανίσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων την πρόταση Σόιμπλε για 5ετή έξοδο από το ευρώ. Όμως παρέμενε ένα μεγάλο αγκάθι στις συζητήσεις. Αυτό της δημιουργίας του Ταμείου με βάση το Λουξεμβούργο, στο οποίο θα εκχωρούνταν η δημόσια περιουσία της Ελλάδας.

Ο Τσίπρας απαίτησε αυτό να έχει έδρα την Ελλάδα και να διοικείται από Έλληνες. Όταν είδε απέναντί του ένα τείχος, ζήτησε μια μικρή διακοπή προκειμένου να μιλήσει με τους Έλληνες αξιωματούχους που τον συνόδευαν στη Σύνοδο Κορυφής και βγήκε από την αίθουσα με τον εκνευρισμό εμφανή στο πρόσωπό του.

«Ήταν το τελειωτικό χτύπημα γι' αυτόν» είπε ένας Γάλλος διπλωμάτης που συνόδευε τον Ολάντ. «Πιστέψαμε ότι η συμφωνία θα έσπαγε λόγω αυτού του Ταμείου. Ο Τσίπρας ήταν κάτω από απίστευτη πίεση. Ο χρόνος κυλούσε και η συμφωνία δεν φαινόταν στον ορίζοντα» συμπλήρωσε.

Ο Ντόναλντ Τουσκ ζήτησε να γίνει ένα 5λεπτο διάλειμμα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αν δεν βρισκόταν λύση σε αυτό το διάστημα θα εξέδιδε ανακοίνωση πως η Σύνοδος Κορυφής δεν κατάφερε να φτάσει σε συμφωνία. Ο Ολάντ εκείνη τη στιγμή πήγε να βρει τον Τσίπρα και τον έπεισε να καθίσει ξανά στο τραπέζι με τη Μέρκελ προκειμένου να συζητήσουν.

Στον τελευταίο όροφο του κτιρίου, οι τρεις τους συναντήθηκαν ξανά, συνοδευόμενοι μόνο από τον Τουσκ. Η ώρα είχε πάει πλέον 05:00.

Όταν έκανε… πίσω η Μέρκελ

Η συζήτηση κράτησε τρεις ώρες και τελικά καρποφόρησε. Η Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σόιμπλε και από κοινού αποφάσισαν να κάνουν πίσω και το Ταμείο να δημιουργηθεί στην Ελλάδα, διατηρώντας την ελληνική ανεξαρτησία του. Τα μισά χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα ξεπληρώσουν το χρέος και τα άλλα μισά θα δαπανηθούν για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν και λίγο πριν το ρολόι δείξει 07:00 ο Τσίπρας αντέδρασε για το ΔΝΤ. Τελικά, λίγο πριν από τις 09:00 ο Τσίπρας υποχώρησε… 

Πηγή: penna.gr

Τελευταία τροποποίηση στις 08:52 - 15 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.