ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το κούρεμα στις οφειλές του ΕΟΠΥΥ φέρνει κούρεμα στις θέσεις εργασίας και στα δάνεια…

01:09 - 08 Φεβ 2013 | ΥΓΕΙΑ
Το κούρεμα στις οφειλές του ΕΟΠΥΥ φέρνει κούρεμα στις θέσεις εργασίας και στα δάνεια…
Σε αφανισμό οδηγείται ο κλάδος των ιδιωτικών κλινικών, λόγω του κουρέματος που προωθεί το υπουργείο Υγείας στις οφειλές του ΕΟΠΥΥ.

Αυτό σημειώνουν με έμφαση κλινικάρχες στο Reporter.gr, αλλά και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, που είναι το δευτεροβάθμιο σωματείο-Ομοσπονδία, που εκπροσωπεί την συντριπτική πλειοψηφία των Ιδιωτικών Κλινικών που λειτουργούν στην χώρα. Τα προβλήματα ρευστότητας έχουν αναγκάσει πολλούς σε καθυστερήσεις πληρωμών στο προσωπικό, αλλά και στην εφορία, έχοντας «εισπράξει», γι΄ αυτό τα σχετικά πρόστιμα…

 

Μάλιστα κι εδώ παρατηρείται το εξής παράδοξο, που ισχύει, βέβαια, για όλους όσοι έχουν «λαμβάνειν» από το δημόσιο. Για τις χρωστούμενες οφειλές του ΕΟΠΥΥ έχουν κοπεί τιμολόγια, έχουν καταγραφεί οφειλές ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος. Όσοι ωστόσο τα χρωστούν στο Δημόσιο στερούνται φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, κι αναμένουν...
 
Επιπλέον, το κούρεμα που μεσοσταθμικά υπολογίζεται μέχρι και 20%, θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας. Σημειώνεται ότι ο κλάδος με 15.000 κλίνες νοσηλείας, προσφέρει απασχόληση σε 20.000 εργαζομένους, σε διασπορά σε όλη τη χώρα. Πολλοί μάλιστα κάνουν λόγο για απώλεια, τουλάχιστον,1000 θέσεων εργασίας το αμέσως προσεχές διάστημα
 

Εν αναμονή της ΚΥΑ…

 
Ελπίδα, στην αγορά υγείας, γεννά η πρόθεση της κυβέρνησης να ρίξει, έστω και κάποιο ποσοστό από το οφειλόμενο ρευστό, καθώς αυτό θα οδηγηθεί, όπως σημειώνει στο reporter.gr, κλινικάρχης της Δ. Ελλάδας, «κατευθείαν στους εργαζόμενους κι από κει στην αγορά…»
Έτσι, η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την αποπληρωμή του ληξιπρόθεσμου χρέους των ετών 2007-2011, που στάλθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση σε ΦΕΚ με ημερομηνία 24-1-2013, προβλήθηκε δεόντως από την Π.Ε.Ι.Κ.
 
Η ανακοίνωση της Π.Ε.Ι.Κ.
 
Ωστόσο έντονη είναι η αγωνία των επιχειρηματιών, για  εάν το κούρεμα θα γίνει επί του οφειλομένου ποσού των ληξιπρόθεσμων, ή επί του συνόλου. Έτσι η σχετική ανακοίνωση της  Π.Ε.Ι.Κ. σημειώνει:

«Σύμφωνα με την απόφαση, για τους λογαριασμούς που ΔΕΝ έχει δοθεί προκαταβολή, το κούρεμα ανέρχεται σε 8%. Για τους λογαριασμούς που έχει καταβληθεί προκαταβολή 90%, το υπολειπόμενο 10% ΔΕΝ θα καταβληθεί, καθόσον θεωρείται ως κούρεμα των λογαριασμών αυτών. Πριν την αποπληρωμή θα κοπεί πιστωτικό τιμολόγιο και θα υπογράφει Υπεύθυνη Δήλωση για αποδοχή της Υπουργικής Απόφασης και παραίτησης από οποιοδήποτε ένδικο μέσο διεκδίκησης του ποσού του κουρέματος.

 

Υπολογίζοντας το πόσο που τελικά θα εισπράξετε με αυτό που αναμένατε θα διαπιστώσετε ότι το κούρεμα ανέρχεται πάνω από 60%!!!!!!!» σημειώνει στην ιστοσελίδα της, απευθυνόμενη στα μέλη της η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, τονίζοντας ότι το ποσοστό του κουρέματος πέρα από άδικο είναι και καθοριστικό για την επιβίωση δεκάδων κλινικών.

 

Οι πληρωμές

 
Σύμφωνα, πάντως με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας την Παρασκευή 8/2 θα δοθούν στον ΕΟΠΥΥ περίπου 300 εκατ. ευρω για την αποπληρωμή όσων λογαριασμών του ΙΚΑ και ΟΑΕΕ είναι εκκαθαρισμένοι, αλλά αυτά δεν θα καταβληθούν άμεσα διότι οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ δεν έχουν ολοκληρώσει την απαραίτητη προεργασία. Παρά την προσπάθεια των κλινικαρχών για αλλαγή της παραπάνω πρόβλεψης αυτή η πρόβλεψη δε φαίνεται να αλλάζει. 
 
Σημειώνεται ότι τα παλιά χρέη του Δημοσίου, μέχρι τον Οκτώβριο του 2011, προς ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κτλ, ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ 250 εκατ. ευρώ είναι αυτά που έχουν συσσωρευτεί  από τον Ιούλιο του 2012, με μηνιαίες οφειλές που ξεπερνούν τα 50 εκατομ. κάθε μήνα.  Άλλα τόσα είναι περίπου τα ποσά για τους ιδιώτες γιατρούς, γεγονός που οδηγεί την όλη οφειλή στα 1,9 δισεκ. ευρώ.
Την αγωνία τους, παράλληλα, εκφράζουν και οι προμηθευτές διαγνωστικών ιατροτεχνολογικών προϊόντων.
 
Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας, σε πρόσφατη έρευνα μεταξύ των μελών του σημειώνει ότι ο μέσος χρόνος αποπληρωμής των μελών του είναι πάνω από 600 ημέρες, όταν ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός δείκτης δεν υπερβαίνει τις 100 ημέρες...
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.