ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιδιωτικά νοσοκομεία: Πουλάνε πακέτα μετοχών για να μην καταρρεύσουν

00:02 - 17 Απρ 2013 | ΥΓΕΙΑ
Ιδιωτικά νοσοκομεία: Πουλάνε πακέτα μετοχών για να μην καταρρεύσουν
“Πράσινο φως” σε εγχώρια και ξένα επενδυτικά σπίτια, έχουν δώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλες εισηγμένες στο Χ.Α. από τον κλάδο της υγείας, προκειμένου να βρουν funds για να πουλήσουν πακέτα μετοχών.

Οι υψηλές υποχρεώσεις και δάνεια, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις από τον ΕΟΠΥΥ έχουν οδηγήσει τις επιχειρήσεις του κλάδου ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία, οπότε ψάχνουν απεγνωσμένα εναλλακτικές λύσεις, όπως η μείωση του ποσοστού των βασικών μετόχων. Χρηματιστής και πρωτεργάτης πολλών επιχειρηματικών γάμων στο Χ.Α., τονίζει στο “R” ότι προσφάτως ξεκίνησαν σε εταιρείες του κλάδου διαδικασίες αποτίμησης και ελέγχου των οικονομικών μεγεθών, αλλά και σύνταξη φακέλου με τις προοπτικές και τη θέση των εταιρειών στην Ελληνική και διεθνή αγορά, προκειμένου να παρουσιαστούν σε funds σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

 

Την ίδια ώρα, αντιμέτωπο με την πιθανότητα της αναστολής λειτουργίας του από σήμερα, βρίσκεται το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους, καταθέτουν την αγωνία τους, ζητώντας «να τεθεί το Ντυνάν υπό άμεσο κρατικό έλεγχο με πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος, αποκλεισμό οποιασδήποτε προσπάθειας παραχώρησης του Ντυνάν σε ιδιώτη επενδυτή που ζητά 500 απολύσεις (!), άμεση καταβολή δεδουλευμένων και διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

 

«Απαιτούμε», συνεχίζει το Σωματείο των Εργαζομένων, «άμεση παρέμβαση από την πολιτεία για τη σωτηρία και επιβίωση 1500 εργαζομένων των δύο ιδρυμάτων (του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού) των οικογενειών τους, καθώς και διορισμό διοίκησης και για τα δύο ιδρύματα για να σωθεί, έστω και στο παρά πέντε, η αξιοπρέπειά μας και το ανθρωπιστικό έργο του ΕΕΣ και του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν».

 

errikosntynan610 110313

 

Ενδιαφέρον τριών ομίλων για το Ντυνάν

 

Ενδιαφέρον τους για την ανάληψη του management του Ντυνάν, έχουν εκδηλώσει τρεις όμιλοι μέχρι στιγμής, το Μετροπόλιταν, ο όμιλος του Ιατρικού Αθηνών και ο όμιλος Ιασώ και ενώ ο διαγωνισμός για τον στρατηγικό επενδυτή έχει λήξει από το τέλος Μαρτίου, η διοίκηση του νοσηλευτηρίου, δεν έχει αποφασίσει ακόμη, που θα παραδώσει το «δαχτυλίδι του αρραβώνα». Η πρόταση του Μετροπόλιταν αφορά όχι μόνο στην ανάληψη του management αλλά επιπλέον και στην αγορά του ακινήτου, είναι ύψους 40 εκατ. ευρώ, ενώ κάνει λόγο για αρκετές απολύσεις.

 

Πάντως παρά το γεγονός ότι το Ντυνάν αντιμετωπίζει ουκ ολίγα προβλήματα- μεταξύ των οποίων μεγάλα χρέη που ανέρχονται σε 200 εκατ. ευρώ και συσσωρευμένες οφειλές του ΕΟΠΥΥ, χαμηλή κάλυψη των 500 κλινών και μεγάλος αριθμός εργαζομένων- δεν παύει να αποτελεί μία πολύφερνη «νύφη», για τον υγειονομικό κλάδο.

 

Ενα άλλο ζήτημα με το οποίο θα βρεθούν αντιμέτωποι τέλος οι μελλοντικοί στρατηγικοί επενδυτές, είναι και το μεγάλο δάνειο του Ντυνάν ύψους 90 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει συναφθεί με την τράπεζα Κύπρου (πρώην Marfin) και το οποίο δεν είναι γνωστό ακόμη, εάν έχει μεταφερθεί στην τράπεζα Πειραώς.

 

Ν.Ι.

 

Διαβάστε επίσης

 
Τελευταία τροποποίηση στις 01:16 - 17 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.