ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο 1,4 δισεκ. η αξία της Ακίνητης Περιουσίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης

00:01 - 26 Ιουλ 2013 | ΥΓΕΙΑ
Στο 1,4 δισεκ. η αξία της Ακίνητης Περιουσίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης
Από τα στοιχεία της Ενιαίας Ηλεκτρονικής Βάσης Aκίνητης Περιουσίας «ΕΣΤΙΑ» προκύπτει ότι το σύνολο της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) ανέρχεται στα 1,43 δισ. ευρώ.

«Με την ηλεκτρονική βάση «ΕΣΤΙΑ» επιδιώκεται καταρχήν η αποτελεσματικότερη οικονομική διαχείριση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου και των φορέων του, μέσω της ορθολογικής και συντονισμένης παρακολούθησης, της εξοικονόμησης δαπανών, της ευρύτερης δημοσιότητας και προσέλκυσης του ενδιαφέροντος τρίτων, της ενίσχυσης της διαφάνειας. Με αυτό τον τρόπο, εξυπηρετείται αποτελεσματικά ο διττός στόχος του προγράμματος αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου, δηλαδή η μεγιστοποίηση των εσόδων από την εκμετάλλευση των ιδιόκτητων ακινήτων και η ελαχιστοποίηση του κόστους ενοικίασης ακινήτων από ιδιώτες. Συνεπώς, θα εκλείψουν και απαράδεκτα φαινόμενα, όπως π.χ. κάποιο ασφαλιστικό ταμείο να μισθώνει κτήριο από ιδιώτη με υπέρογκο μίσθωμα, ενώ υφίσταται γειτονικό, ιδιόκτητο κτήριο άλλου ασφαλιστικού ταμείου που παραμένει ανεκμετάλλευτο» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Το 63% του συνόλου της αντικειμενικής αξίας ανήκει στους τρεις μεγαλύτερους ασφαλιστικούς φορείς (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ).Το ΙΚΑ διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό ιδιόκτητων ακινήτων (202 ακίνητα) που αντιστοιχούν στο 40,1% του συνόλου των ακινήτων των φορέων και η αντικειμενική τους αξία ανέρχεται στο 46,9% του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των ταμείων. Ακολουθεί ο ΟΑΕΕ με 81 ακίνητα και το ΕΤΑΑ με 73 ακίνητα.
Η πλειοψηφία των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους οι ΦΚΑ είναι κτίρια γραφείων, καταστήματα, χώροι στάθμευσης και λοιποί επαγγελματικοί χώροι. (85,06% της συνολικής αντικειμενικής αξίας). Σημαντικό ποσοστό επίσης (9,86%) αφορά σε αγροτεμάχια και οικόπεδα. Αναλύοντας τα στοιχεία κάθε φορέα διαπιστώνεται πως το πλήθος των κτιρίων ανέρχεται σε 454 και των οικοπέδων σε 50. Η συνολική αντικειμενική αξία των κτιρίων που ανήκουν στα Ασφαλιστικά Ταμεία ανέρχεται στα 1.288.390.434,39 ευρώ, ενώ η αντικειμενική αξία των οικοπέδων στα 140.955.786,76 ευρώ. Από τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί στην «ΕΣΤΙΑ», προκύπτουν 3 κατηγορίες ακινήτων ιδιοκτησίας των ΦΚΑ. Τα ακίνητα που οι ΦΚΑ χρησιμοποιούν για δικές τους ανάγκες, τα ακίνητα που εκμισθώνουν και τα ακίνητα που δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί. Από το σύνολο των ιδιόκτητων ακινήτων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, το 68% αφορά σε ιδιόχρηση, το 18% είναι προς αξιοποίηση ενώ το 14% εκμισθώνεται

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.