ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μετωπική Γεωργιάδη - ΠΦΣ για τα Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ.

07:26 - 24 Σεπ 2013 | ΥΓΕΙΑ
Μετωπική Γεωργιάδη - ΠΦΣ για τα Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ.
Νέο επεισόδιο στο σίριαλ πώλησης Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. από καταστήματα λιανικής και σούπερ μάρκετ.
Έντονες αντιδράσεις έχει πυροδοτήσει η προαναγγελία εκ μέρους του υπουργού Υγείας μετά τη συνάντησή του με την τρόικα ότι θα επιτραπεί η χορήγηση βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής από καταστήματα λιανικής πώλησης και σούπερ – μάρκετ.

Ωστόσο ο Άδωνις Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι ζήτησε από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) να του παραδώσει την ερχόμενη εβδομάδα κατάλογο με όσα προϊόντα δεν θεωρούνται φάρμακα, συνταγογραφούμενα και μη.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε κατηγορηματικά ότι μόνον αυτά θα μπορούν να διατίθενται από τα σούπερ μάρκετ.

Όμως η δήλωσε αυτή προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση των φαρμακοποιών.Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης απάντησε ότι τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα σκευάσματα (ΜΥΣΥΦΑ) είναι φάρμακα και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται:

"Η χορήγηση τους πρέπει να γίνεται με τον αυστηρό έλεγχο του ΕΟΦ και μόνο από εξειδικευμένα κέντρα πώλησης - όπως είναι τα φαρμακεία - και με ευθύνη του φαρμακοποιού, ο οποίος έχει την απαραίτητη επιστημονική και επαγγελματική συγκρότηση και γνώση. Είναι φάρμακα και όχι καταναλωτικά προϊόντα. Η ανεξέλεγκτη πώλησή τους εγκυμονεί κινδύνους για την Δημόσια Υγεία..." πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσιάδη, "η πολιτεία δεν πρέπει να ξεχνά πως οποιαδήποτε άλλη πηγή διάθεσης προϊόντων, τα οποία έχουν σχέση με την υγεία, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον επιστημονικά κατοχυρωμένο ρόλο του φαρμακείου".
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.