ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού προκρίνει η τρόικα

09:47 - 11 Οκτ 2013 | ΥΓΕΙΑ
Τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού προκρίνει η τρόικα
Ποιές αλλαγές ζητά η τρόικα από τον ΕΟΠΥΥ...

Από την 1η Ιανουαρίου η Task Force προτείνει να λειτουργήσει ο νέος θεσμός του οικογενειακού γιατρού και 2.246 γιατροί του ΕΟΠΥΥ να μετακινηθούν στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με την πρόταση, οι γιατροί θα αμείβονται με μισθούς από 1.000-1.300 ευρώ, θα εργάζονται 8 ώρες πενθήμερο και θα κάνουν εφημερίες.

Ο γιατρός θα κρίνει αν ο ασθενής χρειάζεται νοσοκομείο

Θα έχουν το ρόλο του ελεγκτή στη νοσοκομειακή περίθαλψη. Μόνο με παραπεμπτικό του εν λόγω γιατρού θα μπορεί ο κάθε ασφαλισμένος να επισκέπτεται ειδικευμένο νοσοκομειακό γιατρό, εκτός εάν πάσχει από χρόνιο ή επιλεγμένο νόσημα.

Για παράδειγμα, εάν ένας ασφαλισμένος νιώσει το βράδυ πόνο στην κοιλιά, θα επισκεφθεί τον εφημερεύοντα οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα αξιολογήσει εάν ο ασθενής πρέπει να εξεταστεί στο νοσοκομείο. Το σύστημα εφαρμόζεται στην Ευρώπη και έχει ένα βασικό πλεονέκτημα και ένα βασικό μειονέκτημα.

Το πλεονέκτημα είναι ότι τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων δεν "φορτώνονται" άσκοπα στη γενική εφημερία. Εκτιμάται ότι περίπου το 10% όσων επισκέπτονται τα επείγοντα, χρειάζονται τελικά νοσηλεία.

Το μειονέκτημα είναι ότι δυσκολεύει η πρόσβαση σε ειδικούς γιατρούς, η οποία σήμερα υπάρχει και με το παραπάνω στην Ελλάδα.

nosokomeio800 060813

Αντιδράσεις

Η πρόταση της επιτροπής για πρόσβαση στα νοσοκομεία μόνον με παραπεμπτικό του οικογενειακού γιατρού, προκάλεσε την αντίδραση της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ), η οποία ανακοίνωσε χθες τα εξής:

"Η τρόικα και οι συνεργάτες τους στην Ελλάδα, διατύπωσαν μέσα από το πόρισμα της επιτροπής της task force για την ΠΦΥ (στην οποία δεν συμμετείχε κανένας επίσημος ιατρικός φορέας), το αδιανόητο: την κατάργηση της δυνατότητας των ασφαλισμένων να επισκέπτονται ελεύθερα και με την κάλυψη του ΕΟΠΥΥ εξειδικευμένους ιατρούς.

Επιπλέον επιχειρούν τον αποκλεισμό της πλειονότητας των ειδικών ιατρών από την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας!

Η ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ πιστεύει ότι τυχόν υλοποίηση της πρότασης θα οδηγήσει σε τραγική επιδείνωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, θα αυξήσει το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών, καθώς ο πολίτης θα πληρώνει από την τσέπη του για να δει σε εύλογο χρονικό διάστημα ειδικό ιατρό, θα δημιουργήσει συνθήκες διαφθοράς - διαπλοκής και τέλος θα οδηγήσει χιλιάδες ιατρεία και εργαστήρια στο λουκέτο, με τραγικό αποτέλεσμα την έκρηξη της ανεργίας στον κλάδο των υγειονομικών υπηρεσιών".

Τελευταία τροποποίηση στις 12:12 - 11 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.