ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΟΠΥΥ: Φάμπρικα εξετάσεων με υπέρβαση ορίου από 216% έως 2.898%

16:58 - 08 Νοε 2013 | ΥΓΕΙΑ
...από 59 γιατρούς!
Στον έλεγχο των παραπεμπτικών παρακλινικών εξετάσεων τα οποία εκδόθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013Ο προέβη ο ΕΟΠΥΥ.
Από τον έλεγχο ο οποίος διεξήχθη προέκυψε ένας αριθμός ιατρών οι οποίοι είχαν προβεί σε μία ή περισσότερες από τις κάτωθι ενέργειες:
1.       Υπερβολική ζήτηση παρακλινικών εξετάσεων ή θεραπευτικών πράξεων, σε ποσοστό το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ το μέσο όρο της ειδικότητας τους
2.       Ζήτηση πράξεων οι οποίες δεν συνάδουν και βρίσκονται εκτός της ειδικότητάς τους
3.       Πρόκληση αυξημένων δαπανών λόγω συστηματικής και επανειλημμένης “αυτοπαραπομπής”, δηλαδή ταυτοπροσωπίας εντέλλοντος-εκτελούντος (self-referral)
Σύμφωνα με τα πορίσματα και με το θεσμικό πλαίσιο του ν.4047/2012, ο Οργανισμός κάλεσε τους ιατρούς να υποβάλλουν τις εξηγήσεις τους και να ενημερώσουν για τα ανωτέρω.
Σε σύνολο 87 ιατρών, οι 59 δεν έδωσαν επαρκείς απαντήσεις και ο Οργανισμός αποφάσισε την τετράμηνη διακοπή της συνεργασίας τους, καθώς οι εν λόγω ιατροί είχαν υπερβεί το μέσο όρο της ειδικότητάς τους από 216% έως 2.898%!
«Ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει καμία εκδικητική διάθεση έναντι του ιατρικού κόσμου της χώρας. Το αντίθετο. Ωστόσο, οφείλει να θέσει σαφή όρια στη συνεργασία του με τους ιατρούς, να προστατεύσει την υγεία των πολιτών και τις εισφορές των ασφαλισμένων και των φορολογουμένων και να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Οργανισμού» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση. Επίσης, όπως αναφέρεται «τα συλλογικά όργανα των ιατρών έχουν κληθεί από τον Οργανισμό να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αυτή και οφείλουν να καταδικάζουν αντίστοιχα φαινόμενα τα οποία δρουν πρωτίστως αντικοινωνικά και θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του Οργανισμού και του δημόσιου συστήματος υγείας.
Οι θριαμβολογίες για δήθεν “δικαστικό κόλαφο” απέχουν από την πραγματικότητα καθώς όλοι γνωρίζουν ότι η προσωρινή διαταγή είναι δικαστική απόφαση που δεν υπεισέρχεται στην ουσία της υποθέσεως και το κυριότερο λαμβάνεται δίχως τον αντίλογο του Οργανισμού.
Φυσικά η προσφυγή στη Δικαιοσύνη είναι δικαίωμα όλων των πολιτών και ο ΕΟΠΥΥ θα σεβαστεί απολύτως τις δικαστικές αποφάσεις για τους δύο (2) ιατρούς που προσέφυγαν.
Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει το έργο του με μοναδικό κριτήριο τη βελτίωση του επιπέδου υγείας των πολιτών και την προάσπιση των συμφερόντων των ασφαλισμένων, δίχως να εμπλέκεται σε μάχες στο πεδίο των εντυπώσεων.»
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.