ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΟΣΑ: Κατά 11,1% μειώθηκαν στην Ελλάδα οι δαπάνες για την υγεία

09:44 - 21 Νοε 2013 | ΥΓΕΙΑ
Μείωση των συνολικών δαπανών για την υγεία στο διάστημα από το 2009 έως το 2011 καταγράφηκε στις 11 από τις 33 χώρες-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με τους φτωχούς πολίτες στις χώρες οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση, να αντιμετωπίζουν τον σοβαρότερο κίνδυνο να αποκτήσουν χρόνια προβλήματα υγείας λόγω της μειωμένης πρόσβασης σε φάρμακα και σε ιατρικές εξετάσεις.

Στην έκθεσή του με τίτλο «Η Υγεία με μια Ματιά» (Health at a Glance 2013), ο Οργανισμός προειδοποιεί πως τα βραχυπρόθεσμα δημοσιονομικά οφέλη πιθανόν να είναι πολύ μικρότερα από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για την υγεία και τις δαπάνες για την υγεία.

Η κατάσταση αυτή «μπορεί να έχει μακρόχρονες συνέπειες για την οικονομία και την υγεία των πιο ευάλωτων μελών της κοινωνίας», υπογραμμίζεται.

Στην έκθεση σημειώνεται ακόμη ότι η πτώση των δαπανών καθιστά ακόμη πιο σημαντικό οι κυβερνήσεις να καταβάλουν προσπάθειες να καταστήσουν τα συστήματα υγείας πιο παραγωγικά, αποτελεσματικά και φθηνά.

http://1.bp.blogspot.com/-3tuqaVn3uW0/Tt3MPzWr2YI/AAAAAAAAAvI/vHJbYus3EF0/s1600/a55ad21322ad21dbac80e59edd820784.w600.h340.z1.jpg

Κατά 11,1% «κουρεύτηκαν» οι δαπάνες για την υγεία στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, μια από τις χώρες οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, οι κατά κεφαλήν δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν κατά 11,1%, ενώ στην Ιρλανδία 6,6%.

Παράλληλα, η αύξηση των δαπανών υγείας περιορίστηκε σημαντικά και σε άλλες χώρες, ανάμεσά τους στις ΗΠΑ (1,3%) και στον Καναδά (0,8%).

Μόνο στην Ιαπωνία και στο Ισραήλ ο ρυθμός αύξησης των δαπανών για την υγεία αυξήθηκε από το 2009, σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία. Οι δαπάνες στη Νότια Κορέα συνέχισαν να αυξάνονται με ρυθμό ανώτερο του 6% το χρόνο από το 2009, αλλά παρ' όλ' αυτά είναι μειωμένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Εν μέσω της κρίσης, πολλές χώρες μέλη του ΟΟΣΑ επιδίωξαν να περιορίσουν τις δαπάνες τους μειώνοντας τα έξοδά τους για ιατρικά και παραϊατρικά προϊόντα -ιδίως φαρμακευτικά, περικόπτοντας τους προϋπολογισμούς τους για την υγεία και μειώνοντας τους μισθούς των εργαζομένων στα νοσοκομεία και στα εθνικά συστήματα υγείας.

 

Αύξηση της αγοράς γενοσήμων

Στην ίδια έκθεση σημειώνεται επίσης ότι το ποσοστό αγοράς των γενόσημων φαρμάκων έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία σε πολλές χώρες μέλη του ΟΟΣΑ. Ωστόσο, το ποσοστό των γενόσημων συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από το 25% της αγοράς στο Λουξεμβούργο, στην Ιταλία, στην Ιρλανδία, στην Ελβετία, στην Ιαπωνία και στη Γαλλία -έναντι περίπου 75% στη Γερμανία και στη Βρετανία.

http://rizopoulospost.com/wp-content/uploads/2013/11/farmaka-2.jpg

Μαχαίρι και στις δαπάνες για προγράμματα πρόληψης Πάνω από τα τρία τέταρτα των χωρών μελών του ΟΟΣΑ ανέφεραν μείωση σε πραγματικές τιμές των δαπανών τους σε προγράμματα πρόληψης το 2011 σε σχέση με το 2010, ενώ οι μισές δαπάνησαν λιγότερα σε τέτοια προγράμματα το 2011 από ό,τι το 2008.

Οι περικοπές στις δαπάνες σε οικονομικά αποδοτικά προγράμματα πρόληψης της παχυσαρκίας, της κατάχρησης αλκοόλ και του καπνίσματος εγείρουν ανησυχίες, σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού.

Οι μειώσεις στην παροχή υπηρεσιών υγείας και οι μεταβολές στον τρόπο χρηματοδότησής τους, με την αύξηση του άμεσα καταβλητέου κόστους για τους ασθενείς επίσης πλήττει την πρόσβαση στην περίθαλψη, τονίζει ο ΟΟΣΑ.

Μετά από χρόνια βελτίωσης του, ο χρόνος αναμονής για πολλά είδη επεμβάσεων σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Αγγλία και η Ιρλανδία πλέον αυξάνεται και πάλι.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.