ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μείωση 4,7% στις τιμές των φαρμάκων, εξοικονόμηση 196 εκ. ευρώ στη φαρμακευτική δαπάνη

14:33 - 13 Φεβ 2014 | ΥΓΕΙΑ
Μείωση στις τιμές των φαρμάκων κατά 4,7% επιφέρει τελικά το νέο δελτίο τιμών που εκδόθηκε χθες από το υπουργείο Υγείας, και θα ισχύσει από την ερχόμενη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου για τις φαρμακευτικές εταιρίες, από τις 26 Φεβρουαρίου για τις φαρμακαποθήκες και από τις 10 Μαρτίου για τα φαρμακεία, προσβλέποντας σε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 196 εκ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, το νέο δελτίο αφορά την ανακοστολόγηση 9.191 σκευασμάτων, από τα οποία 6.154 είναι γενόσημα και 3.037 πρωτότυπα και off-patent.

Σύμφωνα με το iatronet.gr, στα παραπάνω περιλαμβάνεται και οι τιμές 290 καινοτόμων φαρμάκων, που εισέρχονται για πρώτη φορά στην Ελληνική αγορά και τα οποία θα αξιολογηθούν άμεσα για την κατάταξη τους στη θετική λίστα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 'η ανακοστολόγηση βασίστηκε στις ρυθμίσεις των δύο πρόσφατων Υπουργικών αποφάσεων, με βάση τις οποίες καθορίζονται οι ανώτατες τιμές για τις 3 βασικές κατηγορίες φαρμακευτικών σκευασμάτων :

α) για τα προϊόντα αναφοράς υπό προστασία (πρωτότυπα ή on patent) o μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών των Κρατών –μελών της Ε.Ε.
β) για τα προϊόντα αναφοράς χωρίς προστασία (off patent) το 50% της τελευταίας τιμής της υπό προστασία δραστικής και
γ) για τα γενόσημα το 65% της τιμής των αντιστοίχων off-patent σκευασμάτων.

Η παρούσα ανακοστολόγηση θα έχει ως αποτέλεσμα μία μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 4,7% σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΕΟΦ, περίπου, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι περισσότερα από 6.000 σκευάσματα έχουν υποστεί μειώσεις, σε σχέση με το προηγούμενο Δελτίο Τιμών του Αυγούστου 2013, με προεξάρχουσα τη μείωση των γενοσήμων κατά 9% περίπου.

Υπολογίζεται επίσης, ότι θα επιφέρει, ενδεικτικά, μείωση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για τον ΕΟΠΥΥ, περίπου 160 εκ. ευρώ και 36 εκ. ευρώ για τα Νοσοκομεία'.

Πρόσθετα μέτρα μείωσης

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η μεσοσταθμική μείωση υπολογίζεται ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερη, εξαιτίας της ρύθμισης για την υποκατάσταση με το φθηνότερο γενόσημο, κατεβάζοντας τελικά τη φαρμακευτική δαπάνη τουλάχιστον κατά 12%, αν τηρηθεί ο σημερινός ρυθμός υποκατάστασης που κινείται με ποσοστά γύρω στο 3%.
Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, αναμένεται να είναι μεγαλύτερη επίσης, από την εφαρμογή των μέτρων για την εισαγωγή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και για το πλαφόν της συνταγογράφησης. Δεν είναι γνωστό όμως πόση αύξηση θα επιφέρουν τα νέα σκευάσματα που πήραν τιμή και μπαίνουν για πρώτη φορά στην αγορά.

Θετική λίστα

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε επίσης, ότι εγκρίθηκε η αναθεωρημένη θετική λίστα (αποζημιούμενων φαρμάκων), από την οποία αυτοδικαίως εξαιρέθηκαν 838 κωδικοί φαρμακευτικών σκευασμάτων. Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι 'τα προϊόντα αυτά διακινούνται από φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες δεν έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις επιστροφών στον ΕΟΠΥΥ (rebate), παρά τις σχετικές αιτιολογημένες και επανειλημμένες αποφάσεις του ασφαλιστικού φορέα.

Για τα παραπάνω σκευάσματα υφίσταται η δυνατότητα επανόδου στη θετική λίστα, εφόσον οι εταιρείες εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τον ΕΟΠΥΥ'.

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.