ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φαρμακευτικοί κολοσσοί πιέζουν την Αυστραλία για τις... παπαρούνες!

01:01 - 28 Μαρ 2014 | ΥΓΕΙΑ
Φαρμακευτικοί κολοσσοί πιέζουν την Αυστραλία για τις... παπαρούνες!
Ισχυρό λόμπι έχουν δημιουργήσει οι μεγάλοι φαρμακευτικοί όμιλοι του πλανήτη με σκοπό να πιέσουν την Αυστραλία να επεκτείνει την καλλιέργεια παπαρούνας που σήμερα περιορίζεται στο απομονωμένο νησί της Τασμανίας, καθώς φοβούνται ότι θα υπάρξει πρόβλημα προσφοράς από την ήπειρο που παράγει τα περισσότερα συστατικά των αναλγητικών, λόγω εκτίναξης της διεθνούς ζήτησης.

Ειδικότερα, η GlaxoSmithKline, η Johnson & Johnson και η αυστραλέζικη TPI Enterprises ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση να τους επιτρέψει την εμπορική καλλιέργεια παπαρούνας στην ενδοχώρα της Αυστραλίας, για πρώτη φορά, σύμφωνα με τους "Financial Times". Η GSK έχει ήδη αρχίσει πειραματικές καλλιέργειες στην Πολιτεία της Βικτώριας, που αναμένεται να εγκρίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες νομοθεσία αποποινικοποίησης της καλλιέργειας.

 

Τα φυτά της οπιούχου παπαρούνας περιέχουν μορφίνη, κωδεΐνη και θηβαΐνη, που είναι τα βασικά συστατικά για τα κοινά παυσίπονα, όπως βεβαίως και για παράνομα ναρκωτικά, όπως η ηρωίνη. Η καλλιέργειά της εποπτεύεται από τον ΟΗΕ.

 

Επί μισό αιώνα η Αυστραλία έχει παραχωρήσει το δικαίωμα εμπορικής παραγωγής στην Τασμανία, όπου έχει δημιουργηθεί ένα μονοπώλιο που προσφέρει στους αγρότες 120 εκατ. δολάρια τον χρόνιο και μεταφράζεται σε προϊόντα αξίας 5,5 δισ. δολ. Αυστραλίας για τις φαρμακοβιομηχανίες.

paparounes270314

Τελευταία τροποποίηση στις 20:29 - 27 Μαρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.