ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πανυγειονομική απεργία την Τετάρτη- Ανοιχτός στον διάλογο ο Μ. Βορίδης

23:23 - 17 Ιουν 2014 | ΥΓΕΙΑ
Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν την Τετάρτη τα δημόσια νοσοκομεία και θα δέχονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά, καθώς γιατροί και εργαζόμενοι πραγματοποιούν 24ωρη πανελλαδική απεργία, έπειτα από απόφαση των ομοσπονδιών τους, αντιδρώντας στο νέο σύστημα αξιολόγησης, που, όπως εκτιμούν, θα οδηγήσει σε απολύσεις.

Οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Υγείας και όπως δήλωσε  ο νέος υπουργός, Μάκης Βορίδης, είναι διατεθειμένος να τους δεχτεί και να συζητήσει με τη συνδικαλιστική ηγεσία των απεργών, τις παραμέτρους του συστήματος αξιολόγησης, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι "υπάρχει νόμος για την αξιολόγηση" και ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος είναι υπέρ.

 

Επιπλέον, ο κ. Βορίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ισχύσει η δέσμευση της χώρας μας για μείωση κατά 2% του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών. Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το ποσοστό κέρδους του κλάδου θα γίνουν εκ νέου, προσθέτοντας πως αποτελεί ένα θέμα το οποίο θα "δούμε". "Το κέρδος των Ελλήνων φαρμακοποιών είναι ήδη αρκετά μειωμένο σε σχέση με αυτό των ευρωπαίων συναδέλφων τους" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης. Ο νέος υπουργός, πάντως, έχει να αντιμετωπίσει κι άλλα μέτωπα.

voridi170614

Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ζητά την απόσυρση "των αυθαίρετων κριτηρίων αξιολόγησης του προσωπικού των Νοσοκομείων που οδηγούν σε απολύσεις και απαιτεί την επείγουσα κάλυψη των ελλείψεων σε νοσηλευτικό- παραϊατρικό προσωπικό, γιατρούς, αναλώσιμα, αντιδραστήρια, φάρμακα".

 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), κάνει λόγο για καθολική άρνηση των υγειονομικών υπαλλήλων να συμμετάσχουν στο νέο σύστημα αξιολόγησης το οποίο χαρακτηρίζει σύστημα "βαθμολογικής κατάταξης", διότι όπως εξηγεί τουλάχιστον το 15% των υπαλλήλων κάθε φορέα "υποχρεωτικώς κατατάσσεται σε χαμηλή βαθμολογία και τίθεται σε διαρκή κινητικότητα". Η ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά ότι "συστήνουν τη νέα δεξαμενή διαθεσιμοτήτων- απολύσεων στο Δημόσιο και ταυτόχρονα ανακατανέμεται το ίδιο μισθολογικό κόστος με την καθιέρωση ατομικών μισθών".

 

Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ κατά τη διάρκεια  συνέντευξης Τύπου, τόνισαν επίσης, ότι οι Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας υποφέρουν από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση, σημειώνοντας, ότι "κανείς νέος μόνιμος εργαζόμενος δεν φόρεσε "ποδιά" τα τέσσερα τελευταία έτη σε Νοσοκομείο, παρ'ότι αποχώρησαν πάνω από 15.000 Υγειονομικοί με συνταξιοδότηση και φέτος αναμένονται πάνω από 5000 νέες συνταξιοδοτήσεις".

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.