ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παχυσαρκία: Βαραίνει και... το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας

00:01 - 01 Ιουλ 2014 | ΥΓΕΙΑ
Δυσβάσταχτο είναι το κόστος της παχυσαρκίας σύμφωνα με την Ευαγγελία Χαρμανδάρη, Επίκουρο Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, Επιστημονική Υπεύθυνος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ) της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων ''Π. & Α. Κυριακού".

Η κυρία Χαρμανδάρη, μιλώντας σε Ημερίδα, με θέμα "Ασφάλεια & Υγεία στην Παιδική ηλικία", που διοργάνωσαν το Υπουργείο Υγείας και η Υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα- Σιδηροπούλου, τόνισε ότι η παχυσαρκία έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα.

apaidikipahisarkia300614

"Έχει εξελιχθεί σε επιδημία. Αφορά το δείκτη μάζας σώματος. Έχουν προσδιοριστεί σχετικά όρια γα το πότε κάθε παιδί θεωρείται υπέρβαρο. Η χώρα μας έχει ποσοστά το 2010 έχει 10% στα παιδιά, για ενήλικες υπερβαίνουμε το 24%. Τα ποσοστά υπεβαρότητας μεταξύ 2000- 2006 αυξήθηκαν για κορίτσια και αγόρια. Η Ελλάδα και η Ισπανία έχουν τα πρωτεία σε υπερβαρότητας και παχυσαρκία, με ποσοστά πάνω από 13%. Τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα σε οικογένειες χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων, αλλά κι όταν οι γονείς είναι παχύσαρκοι. Στη σχολική ηλικία 31% να είναι υπέρβαρα και ένα 9% παχύσαρκα. 1 στα 2 παιδιά έχουν θέμα βάρους", σημείωσε.

 

Σύμφωνα με την ίδια, "η αύξηση αυτή συνδέεται με κοινωνικούς παράγοντες, έλλειψη άσκησης, πρόσβαση σε υψηλής θερμιδικής αξίας τροφές. Υπάρχουν και οι γενετικοί παράγοντες. Παίζει ρόλο επίσης και το βάρος κατά τη γέννα. Υπέρβαρα και λιπόσαρκα βρέφη έχουν υψηλότερο δείκτη επικινδυνότητας. Η παχυσαρκία έχει νοσηρότητας σε σειρά ασθενειών, επίσης φέρνει υψηλότερο δείκτη θνησιμότητας. Ακόμα κι αν έχει επανέλθει κάποιος σε φυσιολογικό επίπεδο βάρους έχει υψηλότερη νοσηρότητα σε διαβήτη τύπου 2 και στεφανιαία νόσο", τόνισε και προσέθεσε ότι η παχυσαρκία ευθύνεται για έναν υψηλό δείκτη δαπανών".

 

Όπως ανέφερε, "οι ΗΠΑ ξόδευαν 66 και 68 δισεκ. μέχρι 2010 Σήμερα ξοδεύουν 80 με 100 δισεκ δολάρια. Στη Βρετανία θα ξοδεύουν 2 δισεκ. λίρες μέχρι 2020. Στην Ελλάδα δεν έχουμε δείκτες, εκτιμούμε ότι από 1,2 με 1,6 δισεκ. πηγαίνουν για αντιμετώπιση παχυσαρκίας με βάση εκτιμήσεις σε συνδυασμό με όσα ξοδεύουν στης ΗΠΑ".

apaidikipahisar300614

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα- Σιδηροπούλου, αφού καλωσόρισε τους ομιλητές, επεσήμανε πως μόλις δυο εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της διοργάνωσε Ημερίδα, προτεραιοποιώντας την υγεία και την ασφάλεια στην παιδική ηλικία. Η ανάγκη για δράση άλλωστε, επιβάλλεται όπως είπε, και από την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

 

Η Υφυπουργός, ξεκινώντας την αναφορά της από τον τομέα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων, σημείωσε ότι το Υπουργείο Υγείας έχει αναπτύξει και λειτουργεί μονάδες ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους που έχουν υποστεί κακοποίηση, παραμέληση ή ενδοοικογενειακή βία στον τομέα της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης από ΝΠΔΔ (Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα των Γενικών Νοσοκομείων και των Νοσοκομείων Παίδων, Ιατροπαιδαγωγικές Υπηρεσίες των Κέντρων Ψυχικής Υγείας και του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών και Παιδοψυχιατρικά Τμήματα των Γενικών Νοσοκομείων) και παράλληλα προωθεί την ανάπτυξη και άλλων μονάδων για την επίτευξη του ανωτέρω στόχου.

 

Τόνισε ότι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος ενός συστήματος ψυχικής υγείας που είναι, όχι μόνο αποτελεσματικό, αλλά και οικονομικά αποδοτικό, υπό το πρίσμα μιας ανάλυσης κόστους-αποτελεσματικότητας, καθώς, οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων προλαμβάνουν τα συμπτώματα των ψυχικών διαταραχών της ενήλικης ζωής. Αναφερόμενη στην παιδική παχυσαρκία, η Κατερίνα Παπακώστα τη χαρακτήρισε ως επιδημία, από τις διαστάσεις που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια στις δυτικές χώρες. Όπως είπε, πρόθεση και απόφαση της πολιτικής ηγεσίας είναι η προβολή του θέματος, και μέσα από την πρόληψη να αποφευχθούν παθογόνες καταστάσεις.

 

Η Υφυπουργός Υγείας, αναφέρθηκε, ακόμα στην παιδική κακοποίηση, στον εθισμό των παιδιών και των εφήβων στο διαδίκτυο, στο κάπνισμα, το αλκοόλ και σε ψυχοδραστικές ουσίες.

 

Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου κατά τον χαιρετισμό της επεσήμανε ότι οι πολιτικές για το παιδί είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς τα παιδιά είναι η επένδυση μιας κοινωνίας.

 

Ο Καθηγητής Κοινωνικής & Προληπτικής Ιατρικής, Ιωάννης Τούντας, μιλώντας για τη σημασία της πρόληψης στα παιδιά και τους εφήβους υπογράμμισε ότι η υγεία του ανθρώπου, ως σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία, χτίζεται στα παιδικά και εφηβικά χρόνια, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντική, η σωστή ενημέρωση των γονιών, έγκυρη διάγνωση και οι τακτικοί εμβολιασμοί.

apaidikipahisa300614

Η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, Άρτεμις Τσίτσικα, μιλώντας για το θέμα "Παιδί, έφηβος και διαδίκτυο", σημείωσε πως ο διαδικτυακός εκφοβισμός (cyberbullying), η διαδικτυακή αποπλάνηση (grooming), το ακατάλληλο περιεχόμενο και ο διαδικτυακός εθισμός είναι μερικά από τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα παιδιά και οι έφηβοι στην ενασχόλησή τους με το διαδίκτυο. Αναφερόμενη σε πρόσφατες έρευνες, τόνισε πως τα ποσοστά υψηλού κινδύνου στο διαδίκτυο είναι σημαντικά για τη χώρα μας. Όπως είπε, η ενημέρωση παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών, η οποία υλοποιείται μέσω του Προγράμματος ''Αριάδνη'', αλλά και συντονισμός όλων των φορέων και των ειδικών υγείας είναι απαραίτητος για να περιορίσουμε τα αρνητικά σημεία της χρήσης του πιο συναρπαστικού μέσου στην ιστορία μας.

 

Η Παιδοψυχίατρος, Έφη Μπάρλου, μιλώντας για την παιδική κακοποίηση, υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντικό να μην κλείνουμε τα μάτια σε ένα ζήτημα «ταμπού», τα στοιχεία του οποίου παραμένουν στη χώρα μας σκοτεινά (αγγίζει το 10%), ωστόσο με συνεχώς ανοδική τάση. Όπως είπε η πρόληψη και η παρέμβαση χρειάζονται χρόνο, τόλμη, υπομονή ώστε ένας νέος άνθρωπος να υπερασπιστεί το σώμα του.

 

Ο καθηγητής, Κωνσταντίνος Βαρδαβάς, μιλώντας για το "κάπνισμα και το παιδί" σημείωσε πως η εξάρτηση των εφήβων στην νικοτίνη ξεκινά από τα πρώτα κιόλας τσιγάρα και θεωρείται ως εξάρτηση ακόμα και όταν ο έφηβος καπνίζει 1-2 τσιγάρα τον μήνα. Στην Ελλάδα, νεότερες μελέτες της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας δείχνουν επιπολασμο κατά 15% σε παιδιά ηλικίας 13-15 ετών. Όπως χαρακτηριστικά είπε, αν συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό, από όλα τα παιδιά που ζουν στην Ελλάδα σήμερα 300.000 θα πεθάνουν πρόωρα από το κάπνισμα.

 

Ο Ψυχίατρος- Ψυχοθεραπευτής- Επιστημονικός Υπεύθυνος Προγραμμάτων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας, Άλκης Τσιάντης, κατά την ομιλία του σημείωσε, ότι τα ποσοστά του σχολικού εκφοβισμού, τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζονται αυξημένα ως προς τον αριθμό των μαθητών που εκφοβίζονται σε σχέση με προηγούμενες έρευνες.

 

Τέλος, η Παιδοψυχιάτρος, Αναστασία Κουμούλα, αναφερόμενη στη χρήση τοξικών ουσιών στην εφηβεία υπογράμμισε πως η σχέση του εφήβου με τις τοξικές ουσίες προκύπτει από μια αλληλεπίδραση προστατευτικών παραγόντων και παραγόντων κινδύνου σε ατομικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο. Για τον λόγο αυτό, τα προγράμματα πρόληψης πρέπει να εστιάζουν στην πρώιμη παρέμβαση κατά την παιδική ηλικία, ώστε να δυναμώσουν τους θετικούς ή προστατευτικούς παράγοντες, όπως είναι η ζεστή συναισθηματική σχέση του παιδιού με την οικογένεια, η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και η επιτυχία στο σχολείο, πριν εμφανιστούν τα προβλήματα συμπεριφοράς.

 

Επιπλέον, σημείωσε πως όταν τα παιδιά και οι έφηβοι εμφανίζουν συναισθηματικά και συμπεριφορικά προβλήματα, αυτά πρέπει να αποτελούν στόχο έγκαιρης παρέμβασης, ώστε να αποφευχθεί η εμπλοκή τους με νόμιμες και παράνομες ουσίες, και αυτός είναι και ο ρόλος των δομών Ψυχικής Υγείας.

 

Γ.Α.

apaidikipahis300614

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.