ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατά του ηλεκτρονικού τσιγάρου η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας

09:38 - 25 Αυγ 2014 | ΥΓΕΙΑ
Κατά του ηλεκτρονικού τσιγάρου η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας
Εκτιμά πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία περιέχουν επίσης νικοτίνη, είναι εξίσου βλαβερά με τα υπόλοιπα και πρέπει να υποβληθούν στο ίδιο κανονιστικό πλαίσιο με τον καπνό.

Έκκληση για την επιβολή αυστηρών κανονιστικών ρυθμίσεων στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ανάμεσα στις οποίες την απαγόρευση της πώλησής τους σε ανηλίκους καθώς και τον περιορισμό των διαφημίσεων με στόχο τους νέους απηύθυνε η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας (AHA). Ο έγκυρος αυτός οργανισμός, που είναι αφιερωμένος στην καρδιαγγειακή υγεία εκτιμά πως αυτά τα τσιγάρα, τα οποία περιέχουν νικοτίνη, πρέπει να υποβληθούν στο ίδιο κανονιστικό πλαίσιο με τον καπνό. 

"Στη διάρκεια των πενήντα τελευταίων ετών, το τσιγάρο έχει προκαλέσει είκοσι εκατομμύρια νεκρούς και είμαστε σταθερά δεσμευμένοι να εμποδίσουμε τη βιομηχανία του καπνού να δημιουργήσει μια νέα γενιά καπνιστών που να έχουν εξάρτηση από τη νικοτίνη", τονίζει σε ανακοίνωση η Nancy Brown πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας. "Πρόσφατες μελέτες είναι ανησυχητικές. Δείχνουν πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παρακινούν τους νέους να καταναλώσουν παραδοσιακά προϊόντα του καπνού", προσθέτει. "Αυτές οι ανησυχητικές παρατηρήσεις συνέβαλαν στο να πειστεί η AHA πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πρέπει να υποβληθούν σε αυστηρές κανονιστικές ρυθμίσεις, να αποτελέσουν αντικείμενο εμπεριστατωμένων μελετών και να παρακολουθούνται στενά", εξηγεί η Nancy Brown.

Επείγουσα η επιβολή αυστηρότερων κανόνων

Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας επικαλείται, μεταξύ άλλων, για να δικαιολογήσει την απαγόρευση της πώλησης στους ανηλίκους, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε φέτος από την Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης Pediatrics και πραγματοποιήθηκε μεταξύ 40.000 φοιτητών κολεγίων και μαθητών Λυκείου, σύμφωνα με την οποία η έκθεση των εφήβων στις διαφημίσεις για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αυξήθηκε κατά 250% από το 2011 ως το 2013, αγγίζοντας 24 εκατ. νέους. Το συμπέρασμα που προκύπτει, μεταξύ άλλων, είναι πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα συνιστούν προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, όντας πρακτικά και προσβάσιμα σε όλους, επιτρέπουν κυρίως να καπνίζει κανείς στους χώρους όπου αυτό απαγορεύεται.

Η AHA συνιστά να επιβληθούν αυστηροί νόμοι για να μειωθεί το μάρκετινγκ και οι διαφημίσεις που έχουν στόχο τους νέους. Η AHA αντιτίθεται επίσης στη χρησιμοποίηση αρωμάτων στα τσιγάρα αυτά. Επιπλέον, ασκεί πίεση στην FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) για να οριστικοποιήσει ως το τέλος της χρονιάς τους ομοσπονδιακους κανονισμούς, προειδοποιώντας πως "οποιαδήποτε επιπλέον καθυστέρηση θα έχει συνέπειες στη δημόσια υγεία".

Υπογραμμίζει δε, την έλλειψη αποδείξεων που να δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να βοηθήσουν έναν καπνιστή να κόψει τον καπνό. Η FDA πρότεινε τον Απρίλιο να επιβληθούν κανονιστικές ρυθμίσεις στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, κυρίως να απαγορευθεί η πώλησή τους στους ανηλίκους, ενώ προτείνει οι κατασκευαστές να παίρνουν από την υπηρεσία άδεια για τη διάθεση των προϊόντων τους στην αγορά. Πρόκειται για το πρώτο κανονιστικό πλαίσιο για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στις ΗΠΑ, τα οποία αποτελούν στη χώρα αυτή μια αγορά σχεδόν δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.