ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λιγότερα εμφράγματα κι εγκεφαλικά υπόσχεται νέα θεραπεία

15:22 - 04 Δεκ 2014 | ΥΓΕΙΑ
Λιγότερα εμφράγματα κι εγκεφαλικά υπόσχεται νέα θεραπεία
Μείωση των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου και των εγκεφαλικών επεισοδίων, ιδιαίτερα για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου, επιτυγχάνεται με την προσθήκη εζετιμίμπης στη θεραπεία με στατίνες, δείχνει η ερευνητική μελέτη IMPROVE-IT.

Η IMPROVE-IT σχεδιάστηκε να διερευνήσει αν η μείωση της LDL-χοληστερόλης σε επίπεδα αρκετά λιγότερο των 70mg/dLμε την προσθήκη εζετιμίμπης σε μια στατίνη, επιφέρει περαιτέρω μείωση καρδιαγγειακών συμβαμάτων. 

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι ασθενείς που λάμβαναν το συνδυασμό εζετιμίμπης/ σιμβαστατίνης για τη μείωση της LDL-χοληστερόλης εμφάνισαν σημαντικά λιγότερα μείζονα καρδιαγγειακά συμβάματα (όπως μετρήθηκαν ως σύνθετο καταληκτικό σημείο καρδιαγγειακού θανάτου, μη-θανατηφόρου εμφράγματος του μυοκαρδίου, μη θανατηφόρου εγκεφαλικού επεισοδίου, επανεισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω ασταθούς στηθάγχης ή στεφανιαίας επαναγγείωσης τουλάχιστον 30 μέρες μετά την τυχαιοποίηση) συγκριτικά με τους ασθενείς που έλαβαν μονοθεραπεία με σιμβαστατίνη.

 

Στα 7 χρόνια της μελέτης, το 32.7% των ασθενών που έλαβαν το συνδυασμό εζετιμίμπης/ σιμβαστατίνης εμφάνισαν ένα σύμβαμα του πρωτεύοντος καταληκτικού σημείου συγκριτικά με 34,7% των ασθενών που έλαβαν μονοθεραπεία με σιμβαστατίνη. Με βάση το εύρος της LDL-χοληστερόλης που συγκρίθηκε στα σκέλη θεραπείας της μελέτης στον ένα χρόνο παρατηρήθηκε 6,4% μείωσης του σχετικού κινδύνου.

 

Μετά από αυτά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα η MSD σχεδιάζει να καταθέσει τα δεδομένα της μελέτης στους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς Φαρμάκων για την επέκταση ενδείξεων μείωσης των μείζονων καρδιαγγειακών συμβαμάτων των προϊόντων εζετιμίμπης / σιμβαστατίνης & εζετιμίμπης.

 

* Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης των 18.144 ασθενών υψηλού κινδύνου με οξέα στεφανιαία σύνδρομα, που διήρκησε περίπου 6 χρόνια, παρουσιάστηκαν πρόσφατα, στην ετήσια επιστημονική συνάντηση 2014 της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.