ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Alfacheck: Η παγκόσμια ελληνική καινοτομία στον χώρο της υγείας

01:00 - 15 Ιαν 2015 | ΥΓΕΙΑ
Alfacheck: Η παγκόσμια ελληνική καινοτομία στον χώρο της υγείας
Το νέο παγκοσμίως καινοτόμο προϊόν της παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου χτες Τετάρτη η KARABINIS MEDICAL, δηλαδή το πρώτο θερμόμετρο με αντιμικροβιακό χαλκό παγκοσμίως, το Alfacheck Antimicrobial ΑΤ400.

Το καινοτόμο αυτό θερμόμετρο, χάρη στην χρήση αντιμικροβιακού χαλκού, συμβάλλει στη μείωση της εξάπλωση παθογόνων μικροβίων μεταξύ των χρηστών του, κάτι που είναι χρήσιμο όχι μόνο για την οικογένεια, αλλά κυρίως για το σύνολο της «αλυσίδα της υγείας», δηλαδή γιατρών, νοσηλευτών και ασθενών. Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ένα από τα βασικότερα προβλήματα του χώρου της υγείας είναι η μετάδοση ιώσεων μεταξύ των εμπλεκομένων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην απώλεια της ζωής ασθενών που έχουν θεραπευτεί από άλλα νοσήματα.

 

Η αξία του θερμομέτρου αυτού, όπως και άλλων αντικειμένων με αντιμικροβιακό υλικό, για τον χώρο της υγείας γίνεται ακόμα πιο εμφανής αν αναλογιστούμε ότι τα επόμενα χρόνια τα μικρόβια και οι ιοί θα γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνοι για την ανθρώπινη ζωή λόγω της αντοχής τους απέναντι στα αντιβιοτικά, όπως επεσήμανε ο Δρ. Πάνος Ευσταθίου, Διευθυντής της Επιστημονικής Ομάδας του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού.

 

Το αντιμικροβιακό θερμότερο Alfacheck λοιπόν απαντά σε μια ανάγκη και η ιδέα συνελήφθη από τον ίδιο τον ίδιο τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της KARABINIS MEDICAL, Απόστολο Καραμπίνη. «Η αφορμή δόθηκε όταν το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού με κάλεσε προσωπικά στο think tank που οργάνωσε για να διερευνηθούν εφαρμογές του αντιμικροβιακού χαλκού σε προϊόντα υγείας. Σκέφτηκα λοιπόν τη δημιουργία ενός αντιμικροβιακού θερμόμετρου που θα μπορεί να περιορίσει την εξάπλωση παθογόνων μικροβίων και κατά συνέπεια να συμβάλει στη διαφύλαξη της υγείας», ανέφερε ο ίδιος.

 

«Η υλοποίηση στηρίχτηκε σε μια σειρά από επιστημονικές έρευνες, πειράματα και κλινικές μελέτες ώστε να μετατραπεί η αρχική ιδέα σε πραγματικό προϊόν υγείας», τόνισε ο κ. Καραμπίνης, ενώ πρόσθεσε: «Αρχικά αναπτύξαμε μηχανολογικά το προϊόν και κατ’ επέκταση κατοχυρώσαμε την παγκόσμια πατέντα. Στη συνέχεια έγιναν επιστημονικές μελέτες από τον Δρ. Πάνο Ευσταθίου και την επιστημονική ομάδα του. Κατόπιν επενδύσαμε σε γραμμή παραγωγής του προϊόντος, η οποία πιστοποιήθηκε από τον κοινοποιημένο οργανισμό ΕΚΑΠΤΥ με σήμανση CE0653 και ανήκει στην κατηγορία 2A. Τέλος, προχωρήσαμε στην παραγωγή του προϊόντος. Και σήμερα το πρώτο αντιμικροβιακό θερμόμετρο διατίθεται στη παγκόμια αγορά».

 

Όπως ανέφερε ο κ. Καραμπίνης, η επένδυση μέχρι τώρα συνολικά έχει κοστίσει 350.000 ευρώ (200.000 κόστισε μόνο η κατοχύρωση της πατέντας), αλλά το επόμενο διάστημα θα χρειαστούν πολύ μεγαλύτερες επενδύσεις για τη συνέχιση του σχεδίου. Μάλιστα, εξέφρασε την προσδοκία του ότι σε ορίζοντα πέντε ετών το λανσάρισμα του αντιμικροβιακού θερμομέτρου θα αποφέρει τζίρο 60 εκατ. ευρώ, για την επίτευξη του οποίου θα χρειαστεί η κατασκευή περίπου 20 εκατ. θερμομέτρων, τα οποία θα διατεθούν στην ελληνική και στη διεθνή αγορά.

 

Το καινοτόμο θερμόμετρο έχει ήδη κυκλοφορήσει στην Ελλάδα και κοστίζει περίπου 8 ευρώ, αλλά η επίτευξη του επιδιωκόμενου τζίρου φυσικά προσδοκάται από την προώθησή του στο εξωτερικό. Όπως σημείωσε ο κ. Καραμπίνης, οι πρώτες αγορές-στόχοι είναι τα Βαλκάνια, η Ευρώπη, η Κίνα, αλλά και η Λατινική Αμερική.

 

Να σημειωθεί ότι, πριν από το λανσάρισμα του νέου αυτού προϊόντος, η εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας ήταν πολύ μικρή, αλλά στην ελληνική αγορά η KARABINIS MEDICAL είναι ήδη market leader στην αγορά θερμομέτρων.

 

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, ο οποίος και παρέλαβε για λογαριασμό των ακριτικών Κέντρων Υγείας, δωρεά δύο χιλιάδων θερμομέτρων από την εταιρεία.

 

Χαιρέτησαν, επίσης, ο κ. Δημήτρης Τριανταφυλλίδης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνεταιριστικής Φαρμακοποιών, και ο κ. Σταύρος Μπελώνης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος, οι οποίοι τόνισαν τη σημασία διάθεσης προϊόντων προστιθέμενης αξίας από το ελληνικό φαρμακείο.

 

Εκτός από τον κ. Καραμπίνη, ομιλητές ήταν και ο κ. Νίκος Βεργόπουλος, Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού, και ο Δρ. Πάνος Ευσταθίου, Διευθυντής της Επιστημονικής Ομάδας του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού.

 

Όσον αφορά στην εταιρεία, η KARABINIS MEDICAL A.E. είναι μια μεγάλη παραγωγική, εισαγωγική και εξαγωγική εταιρεία ιατρικών αναλώσιμων προϊόντων, συμπληρωμάτων διατροφής, φυσικών προϊόντων περιποίησης και διαγνωστικών ιατρικών συσκευών που δραστηριοποιείται στο χώρο της υγείας από το 1967, ενώ τα τελευταία χρόνια έκανε και τα πρώτα της βήματα στη διεθνή αγορά υγείας.

 

Μαρία Μιχάλη

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.