ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δημήτρης Δέμος: Στόχος 6 νέες αγορές κάθε χρόνο για την προσεχή πενταετία

00:01 - 09 Μαρ 2015 | ΥΓΕΙΑ
Δημήτρης Δέμος: Στόχος 6 νέες αγορές κάθε χρόνο για την προσεχή πενταετία
Με τζίρο ρεκόρ για την εταιρεία Demo το 2014 και κέρδη που άγγιξαν τα 18 εκατ ευρώ, ο αντιπρόεδρος της Δημήτρης Δέμος μας άνοιξε τα χαρτιά της διεθνούς φαρμακοβιομηχανίας που τα τελεταία 8 χρόνια και παρά την κρίση εμφανίζει ρυθμούς ανάπτυξης που ξεπερνούν το 22%.

 

 

 

- Ποια ήταν τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας (τζίρος-κέρδη) το 2013 και ποια το 2014;

Ο κύκλος εργασιών για το 2013 ήταν 105 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2014 έφτασε τα 112 εκατ. ευρώ, νούμερο ρεκόρ για την εταιρεία. Αντίστοιχα τα κέρδη προ φόρων του 2013 ήταν 5,4 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2014 φτάνουν τα 18 εκατ. ευρώ, χωρίς το νούμερο να έχει οριστικοποιηθεί ακόμα.

 

- Ο τζίρος πώς μοιράζεται σε Ελλάδα και εξωτερικό;
Η εταιρία πωλεί στο εξωτερικό το 80% των τεμαχίων που παράγει. Σε επίπεδο τζίρου δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση, καθώς οι τιμές, οι εκπτώσεις και οι κατηγορίες προϊόντων που πωλούνται ανά χώρα διαφέρουν πολύ.


- Σε πόσα κράτη του εξωτερικού η εταιρεία δραστηριοποιείται και ποια τα πλάνα εισόδου σε νέες αγορές;
Η DEMO δραστηριοποιείται σε πάνω από 50 χώρες παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία, χώρες της Ν. Αμερικής, της Ασίας και της Ωκεανίας. Στόχος της εταιρείας είναι να διεισδύει στις αγορές 6 νέων χωρών κάθε χρόνο για τα επόμενα 5 χρόνια.


- Ποια ή ποιες από τις αγορές του εξωτερικού συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα περιθώρια και γιατί;
Η εταιρεία δεν επικεντρώνεται σε κάποια συγκεκριμένη αγορά ή χώρα. Αναπτύσσεται με σχετική ισορροπία σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια σταθερότητα στις πωλήσεις. Τη χρονιά που μας πέρασε σε πολλές αγορές του εξωτερικού αντιμετωπίσαμε δυσκολίες λόγω τοπικών κρίσεων και πολέμων, όμως λόγω της ισόρροπης διάχυσης των πωλήσεών μας, αλλά και το άνοιγμα της εταιρείας σε νέες αγορές και χώρες, το γεγονός αυτό εξισορροπήθηκε.


- Μια άποψη για την πορεία του φαρμάκου στην Ελλάδα και ποιο το μέλλον των γενοσήμων;
Το Ελληνικό Φάρμακο αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας, καθώς προσφέρει υψηλή προστιθέμενη αξία. Για την ακρίβεια συνεισφέρει ετησίως στο ΑΕΠ της Ελλάδας με €2,8 δις, ενώ ταυτόχρονα συμβάλει αποφασιστικά στην απασχόληση επηρεάζοντας άμεσα ή έμμεσα πάνω από 53.000 θέσεις εργασίας. Ειδικότερα όσον αφορά στις εξαγωγές, το Ελληνικό Φάρμακο βρίσκεται σταθερά στην 2η θέση των ελληνικών εξαγόμενων προϊόντων, καθώς εξάγεται σε περισσότερες από 85 χώρες. Στην Ελλάδα, λόγω των λανθασμένων πολιτικών του παρελθόντος, ενώ το Ελληνικό Φάρμακο μπορεί να καλύψει άμεσα το 70% της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και πάνω από το 50% της νοσοκομειακής, δίνοντας λύση στους ασθενείς, στον ΕΟΠΥΥ και στην οικονομία, καταλαμβάνει μόλις το 18-19% της εγχώριας αγοράς. Είναι λοιπόν απαραίτητη η συγκρότηση, σε συνεργασία με την Πολιτεία, μιας Εθνικής Πολιτικής Φαρμάκου, που θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη την αναπτυξιακή διάσταση του Ελληνικού Φαρμάκου.

 

Ιστορικό της εταιρείας

Η φαρμακοβιομηχανία DEMO είναι ένας βιομηχανικός και εμπορικός οργανισμός διεθνούς εμβέλειας που ιδρύθηκε το 1965 και δραστηριοποιείται στην παραγωγή και προώθηση φαρμακευτικών προϊόντων. Το εργοστάσιο της εταιρείας που βρίσκεται στο Κρυονέρι Αττικής, είναι το μεγαλύτερο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με υπερσύχρονες εγκαταστάσεις έκτασης 45.000 m2, στις οποίες περιλαμβάνεται και ένα ιδιαίτερα προηγμένο εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου, έκτασης 1.400 m2. Με κύκλο εργασιών που ξεπερνάει τα €112.000.000, ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 22% τα τελευταία 8 χρόνια και προσωπικό που αριθμεί περισσότερα από 650 άτομα, η DEMO είναι μια από τις κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Συγκεκριμένα η εταιρεία δραστηριοποιείται στο χώρο της υγείας με άξονες την:

  • Ανάπτυξη, έγκριση και διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων στην Ελληνική και Διεθνή αγορά.

  • Παραγωγή ενέσιμων προϊόντων όλων των μορφών.

  • Διάθεση καινοτόμων φαρμάκων οίκων του εξωτερικού.

  • Διάθεση φαρμάκων για σπάνιες παθήσεις.

Είναι στην λίστα με τις κορυφαίες ελληνικές παραγωγικές εταιρείες, αλλά και στις 80 πρώτες βιομηχανίες παραγωγής γενόσημων παγκοσμίως, ενώ βρίσκεται και στην 103η πιο κερδοφόρα εταιρεία γενόσημων στον κόσμο.

Με μια γκάμα 140 διαφορετικών προϊόντων της η εταιρεία κατέχει ηγετική θέση στο φαρμακευτικό χώρο. Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα, με πολύ ισχυρή παρουσία στη νοσοκομειακή αγορά, όπου κατέχει την 1η θέση πωλήσεων σε αριθμό μονάδων την τελευταία εξαετία. Οι τρεις παραγωγικές μονάδες της, σε συνδυασμό με τις υψηλής τεχνολογίας αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, επιτρέπουν στην εταιρεία να προσφέρει τις δικές της υπηρεσίες εφοδιασμού (logistics) σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η DEMO είναι διεθνώς αναγνωρισμένη όντας από τους επίσημους προμηθευτές φαρμακευτικών προϊόντων των Ηνωμένων Εθνών, της UNICEF και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 23:03 - 08 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.