ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιστρέφουν στα φαρμακεία βιταμίνες & βρεφικά γάλατα;

00:00 - 02 Απρ 2015 | ΥΓΕΙΑ
Επιστρέφουν στα φαρμακεία βιταμίνες & βρεφικά γάλατα;
Σε ανοικτή επικοινωνία φημολογείται ότι βρίσκεται ο Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής με τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, προκειμένου να επανέλθουν οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής στην απόλυτη δικαιοδοσία των φαρμακείων, κάτι που μεταφράζεται σε κατάργηση της προηγούμενης διάταξης, η οποία και επέτρεπε στις λιανεμπορικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ να τα διανέμουν από τα ράφια των καταστημάτων τους.  

Την επαναφορά αυτή έχουν ήδη ζητήσει από τον Υπουργό Υγείας εκπρόσωποι του φαρμακευτικού κλάδου, θεωρώντας ότι και οι βιταμίνες αποτελούν φάρμακα. Ως εκ τούτου, κατά τους ίδιους, η επαναφορά τους στα φαρμακεία είναι επιτακτική αφενός γιατί είναι απαραίτητη η καθοδήγηση του φαρμακοποιού για την χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου, αφετέρου διότι υπάρχει ζήτημα σωστής αποθήκευσης και διατήρησης των φαρμάκων ως ευαίσθητα προϊόντα.

 

Ο τζίρος των βιταμινών και των συμπληρωμάτων διατροφής στην ελληνική αγορά εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ (τιμές χονδρικής) περίπου, ενώ το περιθώριο κέρδους τους –όπως σε όλα τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ- διαμορφώνεται στο 38%.


Ως προς τη διάθεση των δερμοκαλλυντικών, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προβλέπεται καμία αλλαγή κι όπως λέγεται, θα συνεχίσουν να προωθούνται και από τα σούπερ μάρκετ, ενώ μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το τι θα γίνει με τα γάλατα πρώτης ηλικίας, τα οποία, επίσης, οι φαρμακοποιοί θέλουν να επιστρέψουν στην βασική πηγή διάθεσης τους, τα φαρμακεία.

 

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Τελευταία τροποποίηση στις 16:18 - 01 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.