ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ακριβότερα φάρμακα εισάγει ο ΕΟΦ

12:00 - 13 Ιουλ 2015 | ΥΓΕΙΑ
Ακριβότερα φάρμακα εισάγει ο ΕΟΦ
Σκευάσματα έως και 800% ακριβότερα από τα αντίστοιχα που κυκλοφορούσαν μέχρι πρότινος στην ελληνική αγορά ξεκίνησε να εισάγει ο ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων) προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των ασφαλισμένων.
Το θέμα έχει σκάσει σαν βόμβα στον χώρο της υγείας επιβεβαιώνοντας το θέατρο του παραλόγου που διαδραματίζεται στον κλάδο. Από την μία κύκλοι του υπουργείου Υγείας υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά και από την άλλη τα θεσμικά όργανα του κράτους "χρυσοπληρώνουν" σκευάσματα τα οποία όμως είναι απαραίτητα για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. 
Χαρακτηριστικά μέχρι και πριν λίγο καιρό πολυεθνική εταιρεία με έδρα την Ελβετία διέθετε στην ελληνική αγορά φάρμακο για το πάρκισον με λιανική τιμή 3,5 ευρώ. Ομως η πολυεθνική σταμάτησε τη διάθεση του φαρμάκου στην αγορά. Έτσι πριν από μερικές ημέρες ο ΕΟΦ αποφάσισε να προχωρήσει στην άμεση αντικατάσταση του συγκεκριμένου φαρμάκου. Ο ΕΟΦ ξεκίνησε την εισαγωγή από την Ιταλία - οι οποίες μάλιστα όπως λένε φαρμακοποιοί δεν είναι επαρκείς - σκευάσματος για το πάρκισον με λιανική τιμή για κάθε τεμάχιο 28,5 ευρώ.   
 
Την ίδια στιγμή, πυρά κατά δύο πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών ρίχνει ο φαρμακευτικός κόσμος της χώρας, για τις τεχνητές ελλείψεις που έχουν δημιουργήσει,όπως υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί, ιδίως το τελευταίο διάστημα σε σκευάσματά τους. Τις πολυεθνικές αυτές έχουν καταγγείλει οι φαρμακοποιοί και στον ΕΟΠΥΥ, ενώ ανάλογα έχουν πράξει και φαρμακαποθήκες. Επισημαίνουν ότι οι φαρμακαποθήκες δεν προμηθεύονται τις ποσότητες που ζητούν από τις φαρμακοβιομηχανίες, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να μετακυλίεται στα φαρμακεία. Τα φαρμακεία, από την πλευρά τους, αναγκάζονται να "στέλνουν" τους ασθενείς στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα ελλείψεις παρουσιάζονται σε περισσότερα από 22 φάρμακα, τα οποία είναι από κρέμες και αντιβηχικά μέχρι και αντιβιοτικά. 
 
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
 
Τελευταία τροποποίηση στις 12:57 - 13 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.