ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υγεία:Εν αναμονή της έκδοσης της υπουργικής Απόφασης για το Rebate

11:41 - 19 Σεπ 2015 | ΥΓΕΙΑ
Υγεία:Εν αναμονή της έκδοσης της υπουργικής Απόφασης για το Rebate
Αντίστροφα μέχρι την ανάδειξη νέας κυβέρνησης μέσω των εκλογών μετρά ο χρόνος για τους υπηρεσιακούς υπουργούς, με τις εκκρεμότητες που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση να έχουν δρομολογηθεί μία-μία προς διευθέτηση.

Στο χώρο της Υγείας, ειδικότερα, ο υπηρεσιακός υπουργός καθηγητής Αθανάσιος - Μελέτιος Δημόπουλος επιδεικνύοντας ταχύτατα αντανακλαστικά στο ελάχιστο διάστημα που είχε στη διάθεσή του προχώρησε άμεσα και εξέδωσε την πολυαναμενόμενη Υπουργική Απόφαση για την τιμολόγηση των φαρμάκων, η οποία ουσιαστικά μειώνει τις τιμές τους και συνεπακόλουθα τη δαπάνη ασθενών και ΕΟΠΥΥ.
Αέρας διοικητικής αποτελεσματικότητας στο Υπουργείο Υγείας
Ο παραιτηθείς υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε ετοιμάσει τη συγκεκριμένη απόφαση, η οποία αποτελούσε προαπαιτούμενο της Συμφωνίας του Ιουλίου, εξαντλώντας τα χρονικά περιθώρια με αποτέλεσμα να μην κατορθώσει να λάβει αριθμό ΦΕΚ πριν την παραίτηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και να επωμιστεί το έργο αυτό ο νέος υπουργός. Στο ίδιο πλαίσιο και μήκος κύματος, κινείται η δεύτερη Υπουργική Απόφαση που εκκρεμεί από τη θητεία Κουρουμπλή και αφορά στο Rebate. Ιατρικοί κύκλοι αναφέρουν ότι αν ο υπηρεσιακός υπουργός προωθήσει σε ΦΕΚ και αυτή την Υπουργική Απόφαση, θα έχει επιτελέσει σε ελάχιστο χρόνο έργο που δεν κατόρθωσε η απελθούσα ηγεσία σε διάστημα έξι μηνών.
Βιώσιμη φόρμουλα για rebate & clawback
Παράγοντες της αγοράς φαρμάκου διαμηνύουν πως η απόφαση αποτέλεσε προϊόν πολύμηνων διαβουλεύσεων μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του ΣΦΕΕ για τον υπολογισμό του rebate για το 2015 τουλάχιστον, ώστε να καταστεί βιώσιμο, να εξυπηρετείται και να μην μεταβάλλεται αιφνιδιαστικά ανά πάσα στιγμή και εφόσον η συρρικνωμένη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ξεπεράσει τα προϋπολογισμένα. Όπως εξηγούν οικονομολόγοι της υγείας, τα rebate και clawback για τις φαρμακευτικές εταιρείες, θα πρέπει να σχεδιάζονται σε ρεαλιστική και μακροπρόθεσμη βάση, ώστε οι εταιρείες να μπορούν να γνωρίζουν τα απαραίτητα για τον επιχειρηματικό σχεδιασμό και την κατάρτιση των προϋπολογισμών τους, και πρωτίστως τα δημόσια ταμεία να προσβλέπουν σε σταθερές ροές εσόδων, χωρίς να κινδυνεύουν να βρεθούν προ εκπλήξεων.
Αναγκαία η αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας
Παράλληλα, προσθέτουν οι ίδιοι επιστήμονες, το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να σχεδιάσει μια ολοκληρωμένη πολιτική για την υγεία και να τεθούν υγειονομικές προτεραιότητες στη βάση των εξειδικευμένων αναγκών του πληθυσμού σε συνδυασμό με την υιοθέτηση μεθόδου αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας, ώστε να διαμορφώσει αναλόγως την πολιτική φαρμάκου και συνακόλουθα να καταστεί αποδοτική η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:51 - 19 Σεπ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.