ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιός Ζίκα: Μεταδίδεται και σεξουαλικά-Το πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ

14:29 - 03 Φεβ 2016 | ΥΓΕΙΑ
Ιός Ζίκα: Μεταδίδεται και σεξουαλικά-Το πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ
Ο ιός Ζίκα μεταδόθηκε σεξουαλικά στο Τέξας, ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) και πρόκειται για την πρώτη γνωστή περίπτωση μετάδοσης του ιού στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες κατά το τρέχον ξέσπασμα.

Η περίπτωση, που ανακοινώθηκε από αξιωματούχους Υγείας του Dallas County, αφορούν έναν ασθενή που είχε σεξουαλική επαφή με κάποιον που πρόσφατα επέστρεψε από την Βενεζουέλα και είχε μολυνθεί με τον ιό που μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών.

 

Σε δήλωσή του στο CNN, το CDC ανέφερε πως επιβεβαιώνονται τα αποτελέσματα εξετάσεων που δείχνουν τον ιό Ζίκα στο αίμα «μη ταξιδιώτη στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες». Τόνισαν ωστόσο ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αναπτυσσόμενου εμβρύου σε αυτή την περίπτωση.

 

Με βάση αυτό, το CDC ανέφερε ότι σύντομα θα υπάρξουν οδηγίες σχετικά με την σεξουαλική μετάδοση με μια «έμφαση στους άνδρες σεξουαλικούς συντρόφους των οποίων οι γυναίκες είναι ή πρόκειται να μείνουν έγκυες».

 

Νωρίτερα την Τρίτη, ο διευθυντής του CDC, Τομ Φρίντεν, δήλωσε στο CNN: «Υπήρξαν μεμονωμένες περιπτώσεις εξάπλωσης του ιού μέσω μετάγγισης αίματος ή σεξουαλικής επαφής και αυτό δεν είναι πολύ περίεργο. Ο ιός παραμένει στο αίμα για περίπου μία εβδομάδα. Πόσο καιρό παραμένει στο σπέρμα είναι κάτι που πρέπει να μελετηθεί και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό τώρα».

 

Ο Φρίντεν πρόσθεσε πως οι μελέτες για την σεξουαλική μετάδοση δεν είναι εύκολο να γίνουν αλλά πως το CDC συνεχίζει να μελετά αυτό τον τρόπο μετάδοσης. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία της μετάδοσης γίνεται μέσω των κουνουπιών. Αυτό σημαίνει πως τα κουνούπια είναι ο πραγματικός ένοχος εδώ.

 

Το CDC ανακοίνωσε πως θα παρέχει μεγαλύτερη καθοδήγηση και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την σεξουαλική μετάδοση, αλλά εν τω μεταξύ «οι σεξουαλικοί σύντροφοι μπορούν να προστατεύσουν ο ένας τον άλλον με τη χρήση προφυλακτικών για την πρόληψη της εξάπλωσης των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.