ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΝΔ: Επιχείρηση αποδόμησης της κυβέρνησης για το κοινωνικό της προφίλ

19:15 - 16 Φεβ 2016 | ΥΓΕΙΑ
ΝΔ: Επιχείρηση αποδόμησης της κυβέρνησης για το κοινωνικό της προφίλ
Με αιχμή την τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων και το ήδη ψηφισθέν νοσοκομειακό claw back, η ΝΔ ξεκινάει τη «θεματική» αντιπολίτευση σε μια προσπάθεια αποδόμησης του παράλληλου προγράμματος και του «κοινωνικού προσώπου» του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι τη Μαύρη Βίβλο της Υγείας στον ένα χρόνο ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασαν σήμερα, Τρίτη 16 Φεβρουαρίου, σε συνέντευξη Τύπου, στα Κεντρικά Γραφεία του Κόμματος, ο Συντονιστής Κοινωνικών Υποθέσεων, βουλευτής Καβάλας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Υπεύθυνος του Τομέα Υγείας, βουλευτής Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, ενώ παρευρέθηκε και ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

«Στόχος είναι να καταρρίψουμε ένα μύθο μια ανάλγητης και νεοφιλελεύθερης ΝΔ. Αυτό γίνεται μια παλαιάς κοπή προπαγάνδας. Ο δεύτερος μύθος που θέλουμε να καταρρίψουμε είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κοινωνικά ευαίσθητος. Ήλθε στην εξουσία στη βάση εξαγγελιών που δεν έχουν σχέση με αυτά που γίνονται. Για μας προϋπόθεση το κοινωνικό κράτος είναι ορθολογικό ώστε να καλύπτει τις ανάγκες με δεδομένο ότι οι πόροι είναι σε στενότητα» ανέφερε ο Ν. Παναγιωτόπουλος και προσέθεσε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαχειριστική ανεπάρκεια, ίσως λόγω του ότι δεν πίστευε αυτά που καλείται να κάνει. Χαρακτηριστικό το τι έγινε με το φόρο υπέρ ΕΟΠΥΥ. Δε δόθηκε. Επίσης σε σχέση με το νομοσχέδιο που συζητείται από αύριο για την ανθρωπιστική κρίση. Δε μας εξηγεί ο κ. Πολάκης το κόστος που αναλαμβάνει το σύστημα για την παροχή περίθαλψης σε μετανάστες, δεν εξετάζω το στάτους (πρόσφυγες, μετανάστες, παράτυποι κτλ). Δε μας εξηγεί τι θέλει να κάνει με την τροπολογία με την ανάληψη δαπανών από την τοπική αυτοδιοίκηση. Πάλι η τροπολογία ήλθε αιφνιδιαστικά. Δεν είμαστε αντίθετοι στο να γίνει αυτό σε κάποιες απομονωμένες περιοχές. Αλλά αυτό που γίνεται είναι μια μετάθεση ευθύνης.

Οι ψεύτικες υποσχέσεις

Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος του τομέα Υγείας, βουλευτής Λάρισας Χρ. Κέλλας η Μαύρη Βίβλος εμπεριέχει τις 43 ψεύτικες υποσχέσεις, που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, αλλά και τη μαύρη αλήθεια, δηλαδή την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, μετά από 12 μήνες αλλοπρόσαλλης και σε πολλές περιπτώσεις ανύπαρκτης διακυβέρνησης του τόσου ευαίσθητου τομέα υγείας, μέσα από 365 δημοσιεύματα.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σε υψηλούς τόνους μιας και έχει διατελέσει υπουργός Υγείας και είχε και την ευθύνη σύνταξης της Μαύρης Βίβλου άσκησε κριτική στην κυβέρνηση με αιχμή τις οριζόντιες περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη και το claw back.

«Δεν ήταν μνημονιακή δέσμευση το cawback. Υπήρχε λόγος που δεν ήταν. Το claw back στην ιδιωτική δαπάνη έχει κίνητρο να οδηγήσει σε φτηνά φάρμακα. Στα νοσοκομεία θα οδηγήσει στην εξαφάνιση των φαρμάκων των ακριβών. Δε θα δίνουν οι εταιρίες. Το σπάσιμο της προστασίας των χαμηλών τιμών φαρμάκων δε γίνεται για την ελληνική βιομηχανία αλλά και για το κράτος, γιατί η εξαφάνιση των φτηνών φαρμάκων φέρνει νέα φάρμακα πιο ακριβά. 350 εκατομμύρια τώρα είναι το Clawback ενώ επί των ημερών μας ήταν στα 200 εκατομμύρια. Έγινε το μεγαλύτερο claw back στην ιστορία. Ξέφυγε η δαπάνη και το άνοιξαν οι θεσμοί. Έγκλημα έγινε με τη φαρμακευτική δαπάνη το 2015. Φτάσαμε σε ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη στο 2010» είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Στη διάρκεια της συνέντευξης, μεταξύ άλλων, επισημάνθηκαν για το έναν χρόνο συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στον κρίσιμο τομέα της υγείας:

«Υπόσχονταν προσλήψεις: οι 7.000 προσλήψεις για το Ε.Σ.Υ. που ευαγγελίζονταν προεκλογικά εξαντλήθηκαν πολύ γρήγορα στις προσλήψεις για την Ε.Ρ.Τ. και τις καθαρίστριες, με αποτέλεσμα τα Νοσοκομεία να κοντεύουν να κλείσουν-  ούτε καν τις εξασφαλισμένες προσλήψεις δεν υλοποίησαν

Υπόσχονταν ότι θα αναδιοργανώσουν την κάλυψη των ανασφαλίστων: καμία περαιτέρω μέριμνα δεν ελήφθη για τους ανασφάλιστους, αφού η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε διασφαλίσει με τις δυο σχετικές υπουργικές αποφάσεις την καθολική σχεδόν κάλυψη των αναγκών τους σε υπηρεσίες υγείας

Υπόσχονταν αύξηση χρηματοδότησης στα νοσοκομεία: μειώθηκε κατά 260.000.000 ευρώ σε ένα χρόνο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές έχουν πολλαπλασιαστεί (1,3 δις ευρώ), το υγειονομικό υλικό και τα αναλώσιμα είναι εξαφανισμένα είδη που τα φέρνουν ασθενείς από το σπίτι, ενώ οι ασθενείς με HIV, οι καρκινοπαθείς, οι αιμορροφιλικοί και άλλες ευπαθείς ομάδες βρέθηκαν χωρίς φάρμακα

Υπόσχονταν ότι θα αναδιοργανώσουν τον ΕΟΠΥΥ: οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές, τις φαρμακευτικές εταιρίες, τα διαγνωστικά κέντρα, τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, φυσικοθεραπευτές κ.λπ., έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και έφτασαν τα 1,8 δις ευρώ

Υπόσχονταν ότι θα ενισχύσουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: μετακινούν τους Γενικούς Γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας που ερημώνουν στα Νοσοκομεία, ενώ πολλά Κέντρα Υγείας δεν έχουν ούτε καν πετρέλαιο θέρμανσης και ζητιανεύουν μέχρι το μελάνι και το χαρτί για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Υπόσχονταν αξιοκρατία: μετά το πογκρόμ κατά των Διοικητών, τα Νοσοκομεία είναι ακέφαλα.

Υπόσχονταν ορθολογικοποίηση της φαρμακευτικής δαπάνης και στήριξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας: το clawback έφτασε το 2015 στο δυσθεώρητο 20% επί της συνολικής εξωνοσοκομειακής δαπάνης και εφάρμοσαν clawback στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, το οποίο θα δυσχεράνει την πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα στα νοσοκομεία. Επιτίθεται η κυβέρνηση στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, μειώνοντας τις τιμές σε φθηνά και αποτελεσματικά φάρμακα.

Υπόσχονταν ότι θα ολοκληρώσουν την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση: δεν έπραξαν το παραμικρό.

Υπόσχονταν τα πάντα: δεν νομοθέτησαν τίποτα στην υγεία, για έναν ολόκληρο χρόνο» αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Ψηλά το θέμα της γρίπης

Η ΝΔ και ο κ. Κέλλας απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση και για το θέμα των ανεπαρκών μέσων αντιμετώπισης της γρίπης. «112 άτομα είναι διασωληνωμένοι. Μόλις 320 σε λειτουργία είναι τα κρεβάτια ΜΕΘ, επίσης 80 δε λειτουργούν. 94 νεκροί καταγράφονται σήμερα. Αυτά οφείλονται στην αδράνεια του Υπ. Υγείας. Αυτή τη στιγμή στην Αττική είναι διασωληνομένοι  σε θαλάμους νοσοκομείων. Από την Ένωση νοσηλευτών υπήρξε προειδοποίηση. Καθυστερημένα βγήκε η προκήρυξη για 420 νοσηλευτές και 100 γιατρούς» είπε.

«Ανοίγουν την όρεξη στους γείτονες για να έλθουν τα νοσοκομεία μας»

Επίσης σημείωσαν ότι με το νομοσχέδιο για την κάλυψη των ανασφάλιστων διαμορφώνεται ένα καθεστώς προσέλκυσης πολιτών από όμορες χώρες για νοσηλεία, την ώρα που το παλιό καθεστώς με τις υπουργικές αποφάσεις που είχε εκδώσει η κυβέρνηση της ΝΔ κάλυπτε και τους πρόσφυγες και τους νομίμους διαμένοντες. «Όσοι είναι πρόσφυγες έχουν νομιμοποιητικό έγγραφο. Αλλάζει γιαυτούς που δεν έχουν κανέναν έγγραφο. Ο κίνδυνος είναι να έρχονται από όμορες χώρες. Επειδή αυτό επεκτείνεται στη φαρμακευτική κάλυψη δημιουργεί κινδύνους για παράνομη εμπορία φαρμάκων. Η κάλυψη των ανασφαλίστων ήταν δική μου πρωτοβουλία με τον ΠΟΥ και έλαβα συγχαρητήρια. Έγινε με πρωτοβουλία δική μας. Η Ελλάδα έχει κονδύλια από την EE για την κάλυψη των παρανόμως εισερχομένων. Αν δεν μπορούν να τα απορροφήσουν είναι δικό τους θέμα. Άλλο αυτό άλλο η τακτική θεραπεία. άνθρωπος που κινδύνευε και πήγε σε νοσοκομείο δεν έφυγα χωρίς περίθαλψη από την ελληνική δημοκρατία» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Στήριξη στη φαρμακοβιομηχανία

Τέλος από τη ΝΔ τονίστηκε η ανάγκη στήριξης της εγχώριας φαρμακευτικής βιομηχανίας αλλά και της προσπάθειας συνολικά για την προσέλκυση επενδύσεων.

Μάλιστα εν χορώ όλοι άσκησαν σφοδρή κριτική στον πρώην υπουργό Υγείας Π. Κουρουμπλή.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε το clawback στα νοσοκομεία. Το 2015 η δαπάνη στα νοσοκομεία για φάρμακα ήταν άνω των 700 εκ. Τώρα πήγαμε στα 570 εκ. Δεν αποτελεί το clawback μέτρο περιορισμού της δαπάνης. Δε δίνει κίνητρο σε κανένα. Δε συνταγογραφεί κανείς με φειδώ στα ακριβά φάρμακα με αυτό το μέτρο. Φέρνει απορρύθμιση στην αγορά. Θα μου πείτε ενδιαφέρεσαι για τη βιομηχανία. Ενδιαφέρομαι για την Ελληνική βιομηχανία. Όταν επιβάλλει στα off patent μειώσεις τιμών τότε οδηγεί σε ασφυξία έναν δυναμικό κλάδο. Μας ενδιαφέρει η βιομηχανία μια και δίνει 11 χιλιάδες θέσεις εργασίας» σημείωσε ο κ. Κέλλας και αναφέρθηκε στην τιμολόγηση των φτηνών και off patent φαρμάκων που κύρια είναι από ελληνικές εταιρίες.

«Θα έπρεπε να γίνει αναλογική ποσοστιαία μείωση όλων των τιμών των φαρμάκων και των πρωτοτύπων θα ήταν το καλύτερο. Κατά 62% μειώθηκε το off patent όταν το πρωτότυπο που είναι εισαγόμενο μειώθηκε κατά 22%» ανέφερε ο βουλευτής Λάρισας και ιατρός αναισθησιολόγος ο ίδιος.

«Οι κυβερνήσεις παραδοσιακά ενδιαφέρονται για εγχώρια βιομηχανία. Εμείς προσκαλούμε και τις πολυεθνικές. Κάθε κυβέρνηση ενδιαφέρεται για σχέσεις εργασίας. Αυτό που λέμε έχει να κάνει με την στήριξη της εγχώριας υπεραξίας. Του επεβλήθη του κ. Ξανθού από άλλο υπουργείο η μείωση των τιμών στα φτηνά φάρμακα και τα off patent» ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 19:26 - 16 Φεβ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.