ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φροντίδα εν κινήσει:Λεωφορείο-κινητή μονάδα ατομικής υγιεινής για άστεγους της Αθήνας

17:19 - 29 Ιουν 2016 | ΥΓΕΙΑ
Φροντίδα εν κινήσει:Λεωφορείο-κινητή μονάδα ατομικής υγιεινής για άστεγους της Αθήνας
Η MKO PRAKSIS με την ευγενική χορηγία της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την υποστήριξη των Οργανισμών φορέων ΟΑΣΑ και ΟΣΥ, πραγματοποίησαν συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 29 Ιουνίου, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας της 1ης στην Ευρώπη και 3ης σε παγκόσμιο επίπεδο κινητής μονάδας ατομικής υγιεινής για αστέγους (Mobile Day Center).

Το λεωφορείο ξεκινά το ταξίδι του με σκοπό την ανακούφιση των άστεγων συνανθρώπων μας μέσα από την παροχή υπηρεσιών ατομικής υγιεινής (ντουζιέρα, χημική τουαλέτα ) και πρώτων βοηθειών με χώρο ιατρείου σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, καθώς και με την καταγραφή των άστεγων από κοινωνιολόγους και την ψυχολογική υποστήριξη τους.

 

Οι ωφελούμενοι άστεγοι θα έχουν την δυνατότητα να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες της καινοτόμου αυτής δράσης καθημερινά, αφού το λεωφορείο θα διέρχεται από το κέντρο της Αθήνας σταματώντας σε προκαθορισμένα σημεία.

 

Τα δρομολόγια, οι ώρες αναχώρησης και άφιξης ανά σημείο και ανά ημέρα, καθώς και οι ώρες παραμονής σε κάθε σημείο, έχουν προγραμματιστεί έτσι ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των αστέγων.


Στόχος της πρωτοβουλίας «Φροντίδα εν Κινήσει» είναι να ωφεληθούν περισσότεροι από 1.250 άστεγοι μηνιαίως, ενώ υπολογίζεται ότι οι επισκέψεις θα φτάσουν συνολικά στις 15.000 το χρόνο. 

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης και απηύθυναν χαιρετισμό ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣΑ, κ. Γιάννης Σκουμπούρης και η Πρόεδρος του ΟΣΥ κα Ζωή Γεωργίου.


Η υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου επισήμανε ότι πρόκειται για πυκνή συνεργασία πολλών φορέων και αποτελεί παράδειγμα για το πώς πρέπει να συμμετέχει το Κράτος σε τέτοιες πρωτοβουλίες του Ιδιωτικού Τομέα και της Κοινωνίας των Πολιτών. Επίσης, επεσήμανε ότι το έργο αποτελεί ένα πυροσβεστικό μέτρο και όχι την πολιτική που ακολουθεί το Κράτος για τον άστεγο πληθυσμό.


Στη Συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος ΔΣ της PRAKSIS, Τζανέτος Αντύπας, παρουσίασε το έργο της PRAKSIS και στοιχεία για τους αστέγους καθώς και τη λειτουργία του λεωφορείου. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Τα αρνητικά χαρακτηριστικά της ζωής του άστεγου πληθυσμού όπως Άρνηση – Αδυναμία – Αβεβαιότητα, θέλουμε να τα μετατρέψουμε σε θετικά όπως Αποδοχή – Ασφάλεια – Αποκατάσταση».


O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος κ. Χρήστος Χαρπαντίδης ανέφερε «Στηρίζουμε έργα και πρωτοβουλίες όπως αυτό, γιατί θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο στηρίζουμε και εκατοντάδες συνανθρώπων μας. Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας, από αυτά που έχει ανάγκη η Ελλάδα του σήμερα. Αποτελεί δέσμευσή μας να είμαστε παρόντες για πολλά χρόνια ακόμα, να το παλεύουμε επιχειρηματικά και να βοηθάμε τη χώρα».


Όλοι οι φορείς τόνισαν προς τους δημοσιογράφους ότι το πρώτο διάστημα λειτουργίας του λεωφορείου, θα πρέπει να επικρατήσει η διακριτικότητα σε σχέση με τον πληθυσμό που θα ωφεληθεί από τις υπηρεσίες του. Προτεραιότητα και σημαντικότερο μέλημα είναι να εξοικειωθούν οι ίδιοι με αυτό και τη χρήση των υπηρεσιών.


Στη συνέχεια της παρουσίασης, προβλήθηκε video από όλη τη διαδικασία εργασιών κατασκευής του λεωφορείου. 


Οι παρευρισκόμενοι στη συνέντευξη Τύπου είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να επισκεφθούν τους εσωτερικούς χώρους του λεωφορείου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.