ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναποτελεσματικές oι πολιτικές με clawback & rebate

12:50 - 08 Ιουλ 2016 | ΥΓΕΙΑ
Αναποτελεσματικές oι πολιτικές με clawback & rebate
Καμπανάκι κινδύνου χτυπά η φαρμακοβιομηχανία λόγω των υπέρμετρων και συχνά αναποτελεσματικών επιβαρύνσεων που φέρνουν οι οριζόντιες πολιτικές clawback & rebate.

Ο μηχανισμός που εφαρμόζεται, με το claw back, δεν φέρνει αποτελέσματα. Δεν υπάρχει μείωση του όγκου παρά τις περικοπές”, ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της MSD Greece, Haseeb Ahmad μιλώντας στο 7ο Pharma and a Health Conf.

 

H επιτροπή διαπραγμάτευσης παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για το ελληνικό σύστημα υγείας”, σημείωσε. Η Ηπατίτιδα C συνιστά την 7η αιτία θανάτου, με τον επιπολασμό στην Ελλάδα να είναι μεγαλύτερος. 

 

Μετά την εισαγωγή των νέων θεραπειών, είμαστε αντιμέτωποι με μια δοκιμασία, καθώς έχουμε την ευκαιρία να εξαλείψουμε έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους. Αν δεν μπορούμε να διορθώσουμε αυτό ας μας βοηθήσει ο Θεός“, ανέφερε ο κ. Ahmad.

Κατά τον κ. Ahmad δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση τιμών, αλλά πως σε 5-10 χρόνια θα εξαφανίσουμε την ασθένεια.

 

Η διαδικασία όμως και η συνεργασία πρέπει να είναι διαυγείς, ανέφερε. “Η επέκταση των κριτηρίων για την πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες είναι απαραίτητη, ακόμη και για τη σημαντική επίδραση που θα έχουν στους προϋπολογισμούς”.

“Ζούμε τον απόλυτο παραλογισμό”, ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Janssen Ελλάδας, παραθέτοντας μια σειρά αριθμών: “4-6 εκατ. συνταγές σε μηνιαία βάση, 3,5% volume 1% αξίες, 400 εκατ. ευρώ το 2014, 600 εκατ. ευρώ το 2015, 1 δισ. ευρώ το 2016”.
Προφανώς ο τρόπος είναι λάθος”, εκτίμησε, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει προοπτική βελτίωσης του πράγματος.

 

Την ευθύνη για την εισαγωγή θεσμοθετημένων μέντρων την έχει η πολιτική ηγεσία, τόνισε από την πλευρά του ο Καθηγητής & Διευθυντής του Τομέα Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, Αναπληρωτής Κοσμήτορας της ΕΣΔΥ, Ν. Μανιαδάκης.

 

“Επειδή πολλά μέτρα δεν λειτουργησαν, σαν από μηχανής θεός ήρθε η εύκολη λύση του clawback κι επειδή λειτουργησε στην υγεία, μπήκε σε όλη τη χώρα, με τη μορφή του κόφτης”, τόνισε ο κ. Μανιαδάκης, προσθέτοντας πως μια αξιολόγηση υπάρχει όταν ένα φάρμακο μπαίνει στη λίστα αποζημίωσης. Ήδη σύμφωνα με το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος ΕΕ η δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική και η νοσοκομειακή δαπάνη οδεύουν σε ανεξέλεγκτα υψηλά επίπεδα. Το πρώτο τετράμηνο του έτους η υπέρβαση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης βρίσκεται στα €140 εκατ. και στο τέλος του 2016 θα ξεπεράσει τα €420 εκατ., ενώ και η υπέρβαση για τη νοσοκομειακή δαπάνη (ΕΣΥ) υπολογίζεται στα 66 εκατ., που σημαίνει ότι η συνολική ετήσια υπέρβαση, συμπεριλαμβανομένης και της δαπάνης σε ιδιωτικές κλινικών, θα πλησιάσει τα €220 εκατ., με τις φαρμακευτικές εταιρείες να πληρώνουν το υπερβάλλον ποσό σε clawback. Με τους υπολογισμούς του ΣΦΕΕ, μόνο για τα νοσοκομεία οι εταιρείες θα κληθούν να καταβάλουν σε clawback το 28% του κρατικού προϋπολογισμού για τα νοσοκομεία. Στο τέλος του χρόνου ο κλάδος  θα κληθεί να καταβάλει €640 εκατ., διπλάσιο clawback από το 2015, ενώ αν συνυπολογιστεί και το rebate, oi φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να καταβάλουν περίπου 1 δισ. ευρώ σε μια αγορά που εκτιμάται περίπου στα 3 δισ. ευρώ.

Γ. Α.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:27 - 08 Ιουλ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.