ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΟΠΥΥ: Λιγότερα έσοδα το 2017 κατά το προσχέδιο προϋπολογισμού

09:45 - 04 Οκτ 2016 | ΥΓΕΙΑ
ΕΟΠΥΥ: Λιγότερα έσοδα το 2017 κατά το προσχέδιο προϋπολογισμού
Λιγότερα κατά 234 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με τις εκτιμήσεις του 2016, προβλέπονται τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ το 2017 σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή.

Αυτό οφείλεται κυρίως στη μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά 200 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, στο τέλος του 2017 ο ΕΟΠΥΥ θα παρουσιάσει πλεόνασμα σε δημοσιονομική βάση, το οποίο θα ανέλθει στα 333 εκατ. ευρώ. Κύρια αιτία για την αναπλήρωση του κενού θα είναι η σημαντική μείωση των απλήρωτων υποχρεώσεων του Οργανισμού, αποτέλεσμα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του ΕΟΠΥΥ σε συνδυασμό με το Πρόγραμμα Αποπληρωμής Ληξιπρόθεσμων Υποχρεώσεων, που είναι σε εξέλιξη. Θα πρέπει όμως να συνεκτιμηθεί ότι τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ καλύπτουν συχνά κι άλλες ανάγκες όπως η κάλυψη της ρευστότητας για τις συντάξεις γεγονός που επιβαρύνει το ταμείου του οργανισμού που ποτέ σχεδόν δεν έχει όσα του αναλογούν.

«Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει, εν μέρει, την επίπτωση της υγειονομικής κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών στη δαπάνη για παροχές υγείας και την υπέρβαση δαπανών που δεν υπόκεινται στο μηχανισμό αυτόματης επιστροφής (clawback) και κλιμακούμενου ποσοστού επιστροφής (rebate)» αναφέρεται στο προσχέδιο.

Σημειώνεται ότι από το 2017 προβλέπεται αύξηση της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη από 4% σε 6% επί των κύριων συντάξεων και θέσπιση αντίστοιχης εισφοράς στις επικουρικές, που εκτιμάται ότι θα αποδώσει έσοδα ύψους 717 εκατ. ευρώ, το 2016.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη είναι διαβούλευση για την αναμόρφωση του ΕΟΠΥΥ στη βάση ενός πολυσέλιδου κειμένου του επικεφαλής του Οργανισμού κ. Σ. Μπιρσίμη με προώθηση της ηλεκτρονικής εκκαθάρισης του συνόλου των δαπανών για τους παρόχους υγείας, πλην φαρμακοποιών, με τη μέθοδο της δειγματοληψίας, μηνιαίου  υπολογισμού και αυτόματης είσπραξη του rebate για την κατηγορία των λοιπόν παρόχων υγείας (πλην φαρμακευτικών εταιριών και φαρμακείων) μέσω των υποβολών των παρόχων στο ηλεκτρονικό σύστημα του Οργανισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για τα έσοδα των δημόσιων νοσοκομείων και του ΠΕΔΥ για το 2017είναι η ίδια με φέτος ενώ υπάρχει πρόβλεψη υψηλότερων πληρωμών έχει στόχο την εκκαθάριση σημαντικού ύψους απλήρωτων υποχρεώσεων προηγούμενων ετών.

«Για το οικονομικό έτος 2017, το υπουργείο Υγείας, μεταξύ άλλων, αναμένεται να συνεχίσει και να ολοκληρώσει σειρά διαρθρωτικών παρεμβάσεων για την πλήρη μεταρρύθμιση του τομέα της ψυχικής υγείας, για την εγκαθίδρυση και λειτουργία κεντρικοποιημένου συστήματος προμηθειών, που θα αναφέρεται στο σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς για την υλοποίηση ενός νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με στόχο τη δυνατότητα άμεσης παροχής αντίστοιχων υπηρεσιών υψηλής ποιότητας σε όλο τον πληθυσμό, με την παράλληλη αποσυμφόρηση των νοσοκομειακών υπηρεσιών, εξέλιξη που θα συμβάλει καταλυτικά στην αναβάθμιση τους», σημειώνεται.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:35 - 04 Οκτ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.