ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξανθός: Κλείνει η επεξεργασία του Ν/Σ για την Ψυχική Υγεία

10:13 - 04 Νοε 2016 | ΥΓΕΙΑ
Ξανθός: Κλείνει η επεξεργασία του Ν/Σ για την Ψυχική Υγεία
Μέχρι το τέλος του μηνός (κι εφόσον κλείσει το θέμα του ανασχηματισμού που έχει παγώσει κάθε κυβερνητική λειτουργία) αναμένεται να κλείσει το τελικό σχέδιο για το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του συστήματος ψυχικής υγείας. Μαζί με τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι δύο μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη το ΕΣΥ και που έχουν εξαγγελθεί εδώ και μήνες.
Όπως ανέφερε από το βήμα του Mental Health Conference, ο κ. Ξανθός η προσπάθεια επανεκκίνησης στην ψυχιατρική περίθαλψη, δίνει έμφαση στη δημιουργία ενός συστήματος πρωτοβάθμιας και κοινοτικής ψυχιατρικής υγείας.
 
«Στον κατακερματισμένο κόσμο των ψυχιατρικών ασθενών δεν μπορούμε να παρέχουμε κατακερματισμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας», τόνισε ο Υπουργός, αναφερόμενος στα σοβαρά και συσσωρευμένα προβλήματα στην ψυχικά υγεία και αποδίδοντας τη δυσλειτουργία των δομών στην οικονομική κρίση. «Υπήρχε σαφής πορεία εγκατάλειψης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», ανέφερε.
 
Σε ό, τι αφορά τη μεταρρύθμιση, πρώτη προτεραιότητα θα είναι η διοικητική αλλαγή στις δομές ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό υπάρχουν έντονα προβλήματα, ειδικότερα στην Αττική, αλλά όλες οι μεταρρυθμίσεις γίνονται με σεβασμό στις ανάγκες των ασθενών.
 
Επιπλέον, στόχος είναι η δημιουργία νέων δομών όπου δεν υπάρχουν, ενώ έχουν δρομολογηθεί 300 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
«Μεγάλο μέρος των προσλήψεων έχει ολοκληρωθεί και ακολουθούν κι άλλες μέσω ΑΣΕΠ», υποστήριξε.
 
Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε και στο μεγάλο πρόβλημα έλλειψης πόρων. Όπως διευκρίνισε όμως, η χρηματοδότηση των δομών και των αντίστοιχων ΜΚΟ γίνεται πλέον από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
 
Το νέο σχέδιο, περιλαμβάνει ενδεικτικά τη μεταφορά του ψυχιατρικού νοσοκομείου των φυλακών Κορυδαλλού στο ΕΣΥ, νέες φομές για την Τρίτη Ηλικία, ενώ δίνει προτεραιότητα σε υπηρεσίες παιδιών και εφήβων.
 
«Η προαγωγή της ψυχικής υγείας είναι ζήτημα σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Υπουργός.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.