ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η αξιολόγηση φέρνει νέο κύμα διαρθρωτικών παρεμβάσεων στην Υγεία

11:26 - 14 Νοε 2016 | ΥΓΕΙΑ
Η αξιολόγηση φέρνει νέο κύμα διαρθρωτικών παρεμβάσεων στην Υγεία
Οι δαπάνες στον κλάδο υγείας μπαίνουν στο μικροσκόπιο καθώς εκτιμάται ότι επιβαρύνουν σημαντικά την προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση εν όψει και της δεύτερης αξιολόγησης.

Η λειτουργία των νοσοκομείων, ειδικότερα η φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία, αλλά και η προώθηση δεύτερου κύματος διαθρωτικών αλλαγών που αφορούν τόσο τη λειτουργία του ΕΣΥ όσο και τη φαρμακευτική δαπάνη μπαίνουν σε πρώτο πλάνο. Οι επαφές άλλωστε μεταξύ του ειδικού κλιμακίου των θεσμών με επικεφαλής τον υπεύθυνος για τον τομέα της Υγείας, G. Carone με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σ. Μπισρίμη, που έχει ήδη συντάξει ένα μακροσκελές κείμενο για την αναδιάρθρωση ης ασκούμενης πολιτικής, είναι πυκνές ήδη από τον Οκτώβριο και αναμένεται να πυκνώσουν τις επόμενες μέρες. Είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα επαφών των τεχνικών κλιμακίων που θα προηγηθούν των συναντήσεων των επικεφαλής που αναμένονται να ξεκινήσουν στη μέση της εβδομάδας.

Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα στο Athens Health Forum 2016 έκανε λόγο για την ανάγκη νέων πολιτικών για τον εξορθολογισμό των δαπανών και την ομαλοποίηση της λειτουργίας της αγοράς. Μπορεί πλέον ο προϋπολογισμός για τις δαπάνες φαρμάκων να είναι κλειστός, ωστόσο αυτό δε λύνει προβλήματα αντίθετα τα εντείνει, καθώς δεν έχουν μπει ακόμη φίλτρα στην προκλητή ζήτηση, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα απουσιάζουν. Ενδεικτικό είναι ότι η εκτόξευση των υποχρεωτικών επιστροφών μέσω των θεσμοθετημένων μηχανισμών (clawback, rebate) μπορεί να κρατά στα όρια τον προϋπολογισμός, όμως δημιουργεί πρόβλημα βιωσιμότητας στις βιομηχανίες και αναιρεί την δυνατότητα αναπτυξιακής λειτουργίας τους. Παράλληλα οι διαδικασίες τιμολόγησης συχνά προξενούν τεχνητές ή μη ελλείψεις φαρμάκων ενώ τα πραγματικά καινοτόμα φάρμακα έχουν δυσκολίες ένταξης στην αγορά.

«Το αδιέξοδο είναι προφανές. Έχουμε μνημονιακή υποχρέωση να μειώνουμε το (μείωσης του clawback κατά 30% το 2017 & 2018) άρα θα πρέπει να προχωράμε σε συνεκτική δέσμη παρεμβάσεων διαρθρωτικού τύπου. Προχωράμε σε παρεμβάσεις στα πληροφοριακά συστήματα. Υπάρχει μια αντίσταση απο εδραιωμένη κουλτούρα ασύδοτης συνταγογράφησης ίσως και από καταναλωτική κουλτούρα των ασθενών. Πρέπει να πείσουμε ιατρική κοινότητα κι ασθενείς ότι τα φίλτρα μπαίνουν για να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τους πόρους και για να περιορίσουμε τη προκλητή ζήτηση. Αυτό αφορά και τη νοσοκομειακή δαπάνη έστω κι αν εκεί είναι πιο περιορισμένα τα πράγματα. Πρέπει να δούμε τις χώρες αναφοράς στην τιμολόγηση. Ίσως να δούμε πριν μπουν νέα φάρμακα τη διασφάλιση έκπτωσης πριν την όλη διαδικασία. Μπορούμε στο δεδομένο δημοσιονομικό πλαίσιο να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο που θα βάζει τις κοινωνικές προτεραιότητες της χώρας» ανέφερε ο κ. Ξανθός στο Athens Health Forum 2016.

Στο μεταξύ ήδη είναι σε εξέλιξη η διαδικασία συζήτησης στο πλαίσιο της επιτροπής που έχει συσταθεί για την αναθεώρηση της πολιτικής φαρμάκου. Το Σάββατο έγινε ένας νέος κύκλος μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και των εμπλεκόμενων φορέων στο θέμα του Φαρμάκου, όπου τέθηκαν θέματα όπως η εισαγωγή περαιτέρω κανόνων ελέγχου στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το σύστημα των νέων κανόνων παραπομπής διαγνωστικών εξετάσεων, ο νέος τύπος υπολογισμού του rebate, με άξονα μια δικαιότερη σχέση τιμής-όγκου, η προώθηση της αξιολόγησης των διαφόρων καινοτομιών, δηάδή του Health Technology Assessment αξιολόγηση της αξίας των φαρμάκων, η λειτουργία ενός ηλεκτρονικού συστήματος για μια ψηφιακή διαπραγμάτευση όλων των φαρμάκων, η πιθανότητα εισαγωγής κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία αλλά και ανά περιφέρεια της χώρας.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.