ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων η φαρμακευτική πολιτική

10:44 - 15 Νοε 2016 | ΥΓΕΙΑ
Στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων η φαρμακευτική πολιτική
Σειρά συναντήσεων με στελέχη του υπ. Υγείας και του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να έχει το τεχνικό κλιμάκιο των θεσμών υπό τον G. Carone με στόχο την καλύτερη δυνατή προώθηση της νέας γενιάς μεταρρυθμίσεων στον κλάδο του φαρμάκου. Αυτό κρίνεται από όλους τους εμπλεκόμενους απαραίτητο καθώς οι υπερβάσεις στη δαπάνη φαρμάκου απειλούν τη δημοσιονομική ισορροπία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016 το ύψος του κόστους για το φάρμακο αναμένεται να είναι κατά 400 εκατ. ευρώ τουλάχιστον μεγαλύτερο από το κλειστό κονδύλι του Οργανισμού (1,94 δισ.). Επίσης οι υπερβάσεις της φαρμακευτικής δαπάνης στα δημόσια νοσοκομεία εκτιμώνται ότι θα αγγίξουν τα 220 εκατ. ευρώ. Επίσης το το 2017 υπάρχει η μνημονιακή υποχρέωση για μείωση των ποσών επιστροφής από τους αυτόματους «κόφτες» υπερβάσεων τα γνωστά clawback, κατά 30%.
 
Στο πλαίσιο αυτό χτες έγινε η συνάντηση του G. Carone με το Σ. Μπερσίμη επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ, όπου το κλίμα ήταν καλό. Τέθηκαν επί τάπητος οι δαπάνες του Οργανισμού και κυρίως εκείνες που αφορούν στο φάρμακο.
 
Εξετάστηκαν διεξοδικά τα θέματα της πρότασης έκτασης 70 σελίδων του προέδρου του ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο G. Carone θα επισκεφθεί εκ νέου τον ΕΟΠΥΥ το επόμενο διάστημα, με σκοπό να ενημερωθεί για την πορεία εκκαθάρισης των παραστατικών με τις δαπάνες που έχουν καταθέσει οι πάροχοι του Οργανισμού. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να επισκεφτεί και το χώρο όπου πραγματοποιείται η εκκαθάριση στην Πεύκη, προκειμένου να επιθεωρήσει τη διαδικασία.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Νοέμβριο αναμένονται εξελίξεις τόσο με το νέο Δελτίο Τιμών όσο και με τις διαδικασίες ένταξης των νέων φαρμάκων στη Θετική Λίστα. Τέλος είναι σε τελική φάση επεξεργασίας από την πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας η έκθεση που έχει συντάξει ο κ. Μπιρσίμης για την αναμόρφωση της φαρμακευτικής πολιτικής.
 
Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.