ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πιλότος» τα φάρμακα ηπατίτιδας C για τη σχέση φαρμακοβιομηχανιών-υπουργείου

11:32 - 31 Ιαν 2017 | ΥΓΕΙΑ
«Πιλότος» τα φάρμακα ηπατίτιδας C για τη σχέση φαρμακοβιομηχανιών-υπουργείου
Πρόκριμα για το πώς θα διαμορφωθεί η σχέση των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών με το Υπουργείο Υγείας αποτελεί η προσπάθεια για διαμόρφωση τιμών στα σκευάσματα για την ηπατίτιδα C.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πέντε φαρμακευτικές εταιρείες, Abbvie, BMS, Gilead, Janssen και MSD οι οποίες, διακινούν καινοτόμα φάρμακα για την αντιμετώπιση της νόσου κλήθηκαν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου να καταθέσουν προτάσεις.

Στόχος του υπ. Υγείας είναι να πετύχει χαμηλότερες τιμές στα καινοτόμα φάρμακα αυτά, που κοστίζουν πολύ και συχνά είναι «όνειρο» απατηλό για πολλούς ασθενείς. Είναι ενδεικτικό ότι η θεραπεία μπορεί να κοστίσει ακόμη και 40.000 ευρώ την ώρα που ο κλειστός προϋπολογισμός για την ηπατίτιδα C για τον ΕΟΠΥΥ έχει πλαφόν τα 45 εκατ. ευρώ.

Όμως η ανάγκη είναι για κάλυψη τουλάχιστον 400 χιλιάδων από τους 1000 που είναι σήμερα. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί, ως μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, να κάνει συγκεκριμένα βήματα για την εξάλειψη της Ιογενούς Ηπατίτιδας έως το 2030. Στο πλαίσιο αυτό συγκροτήθηκε Επιτροπή Διαπραγμάτευσης που ωστόσο λόγω νομικών κενών ουσιαστικά κήρυξε «παύση εργασιών». Όμως μετά το σήμα στις φαρμακευτικές – κολοσσούς που ασχολούνται με τη νόσο εκτιμάται ότι τα προβλήματα λύθηκαν.

Συνολικά το Υπ. Υγείας έχει ως πρωταρχικό στόχο να προχωρήσει σε ένα νέο πλαίσιο με τις φαρμακευτικές εταιρίες που παράγουν καινοτόμα προϊόντα προχωρώντας σε ένα νέο πλαίσιο διαπραγμάτευσης για την επίτευξη χαμηλότερων τιμών διασφαλίζοντας προσβασιμότητα στην καινοτομία για τους έχοντες ανάγκη.

Ανάμεσα στις ιδέες που «παίζουν» είναι η κοινή διαπραγμάτευση με άλλες χώρες ώστε να επιτευχθεί η μείωση της δαπάνης και η συμπερίληψη όσο γίνεται περισσότερων φαρμάκων στις λίστες με συνταγογραφούμενα φάρμακα. Άλλες σκέψεις έχουν να κάνουν με συνολική αναμόρφωση της φαρμακευτικής πολιτικής με διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων, από τους διαθέσιμους, για την διασφάλιση της εισαγωγής στο σύστημα υγείας των πραγματικά καινοτόμων φαρμάκων.

Ήδη πάντως η χώρα έχει καθυστερήσει εγκληματικά στην εισαγωγή τεχνικών αξιολόγησης καινοτομίας, αναμόρφωσης των τιμών στα γενόσημα ώστε να μη χάνονται πόροι, προώθηση θεραπευτικών πρωτοκόλλων κτλ.

Σε σχέση με την  ηπατίτιδας C οι εταιρίες έχουν ήδη καταθέσει σχετικές εισηγήσεις για τα φάρμακα και αναμένεται να φανεί εάν έχουν κάτι άλλο να προσθέσουν στα όσα ήδη είναι γνωστά στο υπουργείο.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.