• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Φαρμακοβιομήχανοι: Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τον κλάδο του φαρμάκου

21:08 - 19 Μαρ 2017 | ΥΓΕΙΑ
Την ανάγκη εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου «να αποσοβηθεί ο ορατός κίνδυνος μιας μεγάλης κρίσης στην Υγεία», επισημαίνει σε ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). Τονίζει ότι «χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο πλάνο προτεραιοτήτων βάσει ενός "Εθνικού Σχεδίου για την Υγεία»" και ζητά από την κυβέρνηση και το κράτος να δράσει με τον τρόπο που αρμόζει στα επείγοντα, πλέον, ζητήματα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΦΕΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, αναφέρεται ότι «ο κλάδος του φαρμάκου έχει δεχθεί ασύμμετρες πιέσεις από το 2009 μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο των μνημονιακών παρεμβάσεων, και δυστυχώς οι προβλέψεις για το 2017 είναι έντονα δυσοίωνες».

 

Σημειώνεται ότι «η φαρμακευτική δαπάνη που έχει οριστεί δεν είναι επαρκής για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού» και «η πολιτική Υγείας εστιάστηκε μόνο στη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και όχι στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα επέτρεπε στο σύστημα υγείας την εξοικονόμηση πόρων. Αντίθετα, η αδυναμία αυτή της Πολιτείας, υποκαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό με οριζόντια μέτρα, τα οποία βαρύνουν κυρίως τις φαρμακευτικές εταιρείες (1 δισ. ευρώ σε υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις για το 2016) και αποτελούν την πρακτική της τελευταίας 7ετίας».

 

Όσον αφορά τα νέα προτεινόμενα μέτρα για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, ο ΣΦΕΕ αναφέρει ότι είναι «οριζόντια, φοροεισπρακτικά και οδηγούν σε αδυναμία εισαγωγής νέων φαρμάκων με συνέπεια την υγειονομική υποβάθμιση, την αδυναμία κάλυψης κλινικών αναγκών και την αρνητική επίπτωση στις επενδύσεις και την απασχόληση, ενώ έχουν αβέβαιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα».

 

Σύμφωνα με το ΣΦΕΕ, τα προτεινόμενα νέα μέτρα αφορούν σε:

 • Νέα κριτήρια που καθιστούν απαγορευτική την ένταξη των νέων προϊόντων στη θετική λίστα.
 • +25% έκπτωση ως τέλος εισόδου στη Λίστα, επιπλέον των ήδη υφιστάμενων rebates & clawback.
 • Σημαντική αύξηση των ήδη υπαρχουσών εκπτώσεων (rebate), με ποσό αντίστοιχο του ποσού που προκύπτει από την μνημονιακή υποχρέωση της μείωσης του clawback (υποχρεωτική επιστροφή) κατά 30%, δηλαδή με υποκατάσταση μέρους του clawback με rebate
 • Κλειστοί προϋπολογισμοί ανά θεραπευτική κατηγορία χωρίς τις απαραίτητες υποδομές.
 • «Εάν νομοθετηθούν τα παραπάνω προτεινόμενα μέτρα, τα νέα καινοτόμα φάρμακα θα καθυστερούν πλέον να εισέλθουν στη χώρα από 2 έως 4 χρόνια ή και δεν θα έρχονται καθόλου. Αποτελούν τεράστια απειλή τόσο για την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες όσο και για τη βιωσιμότητα των φαρμακευτικών εταιρειών, καθώς πολλές εταιρείες -κυρίως, αλλά όχι μόνο, ελληνικές- δεν θα αντέξουν και θα υπάρξουν σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας».

Ο ΣΦΕΕ καλεί την κυβέρνηση να προβεί σε εξορθολογισμό του συστήματος μέσω δομικών μεταρρυθμίσεων, όπως «αξιολόγηση νέων φαρμάκων μέσω ενός οργανισμού αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας όπως έχει εξαγγελθεί και είναι μνημονιακή προϋπόθεση για το 2017, καθολική και υποχρεωτική εφαρμογή και χρήση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, και η εφαρμογή μητρώων ασθενών (Registries), λειτουργία επιτροπής διαπραγμάτευσης και η διαμόρφωση συμφωνιών όγκου-τιμής, αξιοποίηση όλων των δεδομένων που προκύπτουν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, προοπτική εύρεσης και αξιοποίησης νέων τεχνολογιών (Horizon scanning)». Επιπλέον, ζητά «να προσεγγίζει την καινοτομία ως επένδυση στην Υγεία και όχι ως κόστος, να συνειδητοποιήσει ότι ο φαρμακευτικός κλάδος είναι μέρος της λύσης και η βιωσιμότητα του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης στη χώρα μας εξαρτάται σημαντικά από τη βιωσιμότητα των φαρμακευτικών εταιρειών και τη δυνατότητά τους να παρέχουν φάρμακα στους Έλληνες ασθενείς».

 

Το φάρμακο, συνεχίζει, αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό πυλώνα της χώρας και συμβάλλει στον τομέα της εργασίας υποστηρίζοντας 26.000 θέσεις εργασίας άμεσα και 86.000 θέσεις εργασίας έμμεσα. Τονίζει ότι «η Υγεία πρέπει να είναι στο επίκεντρο της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας της Ελλάδας» σημειώνοντας: «Η επένδυση στην καινοτομία ωφελεί την οικονομία της χώρας, καθώς και την υγεία του πληθυσμού της. Είμαστε σύμμαχοι για τη "θεραπεία" του συστήματος υγείας, αλλά και τη χάραξη εθνικής στρατηγικής με επίκεντρο τον ασθενή. Όσο όμως δεν γίνονται οι απαραίτητες αναδιαρθρώσεις χάνεται πολύτιμος χρόνος που λειτουργεί ανασταλτικά για επενδύσεις στον τομέα της Υγείας, αλλά και για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman