ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δικαίωμα πλέον για τη γυναίκα η ψηφιακή μαστογραφία για καλύτερο διαγνωστικό έλεγχο

15:39 - 21 Μαρ 2017 | ΥΓΕΙΑ
Δικαίωμα πλέον για τη γυναίκα η ψηφιακή μαστογραφία για καλύτερο διαγνωστικό έλεγχο
«Δικαίωμα της κάθε γυναίκας αποτελεί πλέον η ψηφιακή μαστογραφία, ειδικά μετά την απόφαση του ΕΟΠΥΥ να συνταγογραφεί τη συγκεκριμένη εξέταση, η οποία αποτελεί μέρος του απαραίτητου απεικονιστικού ελέγχου για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού», υπογραμμίζει ο κ. Πέτρος Μαλακάσης, Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού, Διευθυντής του Απεικονιστικού τμήματος Μαστού και Οστεοπόρωσης της Ευρωκλινικής Αθηνών.

Η κατάσταση, έτσι όπως διαμορφώνεται στα διαγνωστικά κέντρα της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων όπου ο ψηφιακός μαστογράφος αποτελεί βασικό στοιχείο του τεχνολογικού εξοπλισμού τους, δυστυχώς δεν βρίσκει την αντίστοιχη ανταπόκριση -σύμφωνα με τον κ. Μαλακάση- σε αρκετά σημεία της ελληνικής περιφέρειας, όπου οι επιλογές των γυναικών περιορίζονται, είτε σε αναλογικές μαστογραφίες είτε σε ψηφιοποιημένες.

 

Οι συγκεκριμένες μαστογραφίες, σαφώς και αποτελούν λύση όταν υπάρχει έλλειψη ψηφιακού μαστογράφου, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως κάποιες από αυτές αποτελούν πολύ καλύτερη επιλογή από διάφορα φθηνά ψηφιακά συστήματα, δεν πρέπει όμως να παραβλεφθεί το γεγονός ότι απαιτούν ιδιαίτερους και συστηματικούς ελέγχους, με στόχο να διασφαλιστεί η ποιότητα της εικόνας τους.

 

Σε κάθε περίπτωση, η εξεταζόμενη θα πρέπει να γνωρίζει εκ των προτέρων σε τι είδους μαστογραφία θα εξεταστεί και από τη στιγμή που αυτή συνταγογραφείται να την επιλέγει ως εξέταση εκλογής.

 

Παράλληλα όμως, ο κ. Μαλακάσης εκφράζει το φόβο ότι η χαμηλή τιμή έγκρισης από τον ΕΟΠΥΥ της ψηφιακής μαστογραφίας, η οποία απέχει αρκετά από το πραγματικό κόστος της εξέτασης, ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόβλημα στα διαγνωστικά εργαστήρια, με κίνδυνο κάποια από αυτά να μειώσουν τα ποιοτικά κριτήρια της ψηφιακής μαστογραφίας, προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά του κόστους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.