ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νοσηλευτές και φαρμακοποιοί:Υπέρ του νομοσχεδίου για ΠΦΥ, κατά των ιατρών

09:00 - 20 Απρ 2017 | ΥΓΕΙΑ
Για συντεχνιακή λογική κατηγορούν οι νοσηλευτές τους γιατρούς για την σκληρή κριτική που ασκούν στο σχεδιαζόμενο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροτνίδας Υγείας.

Η διάταξη της κυβερνητικής πρότασης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που δίνει σε νοσηλευτές (ΤΕ Μαιευτικής) δικαίωμα συνταγογράφησης για τη λήψη δείγματος κολπικού και τραχηλικού υγρού (Pap test) καθώς και για τις σχετικές με την κύηση απαιτούμενες εξετάσεις έχει προξενήσει τις αντιδράσεις των γιατρών. Ωστόσο αυτό δεν έμεινε αναπάντητο από τους νοσηλευτές.


Έτσι η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ), σε ανακοίνωσή της την Τετάρτηκάνει λόγο για συντεχνίες που αντιδρούν στην προαναφερόμενη ρύθμιση.

 

Όπως υποστηρίζει, τα επιχειρήματά τους «δεν βασίζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις. «Στις χώρες του εξωτερικού, ο νοσηλευτής/τρια έχει αρμοδιότητες συνταγογράφησης φαρμάκων χρονίων παθήσεων και παρακολούθησης ασθενών σε πρωτοβάθμιο επίπεδο» αναφέρει επιπρόσθετα η Ομοσπονδία, τονίζοντας πως «είναι μάταιο στη χώρα μας η παροχή υπηρεσιών υγείας να “επιβάλλεται” ως αρμοδιότητα ή κεκτημένο μόνο της ιατρικής κοινότητας».

 

Επικροτεί, τέλος, την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, στο πλαίσιο της οποίας η Ομάδα Υγείας (γιατροί, νοσηλευτές, μαίες, επισκέπτες υγείας, κοινωνικοί λειτουργοί) θα αναλαμβάνει την υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής υγείας στις Τοπικές Μονάδες και τα Κέντρα Υγείας, με κριτήρια τις ανάγκες και τον αριθμό των ληπτών υπηρεσιών υγείας. «Ανάλογα συστήματα ΠΦΥ λειτουργούν και στο εξωτερικό» αναφέρει καταλήγοντας.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) συντάσσεται με την κυβέρνηση.

 

«Η ενσωμάτωση των Φαρμακείων στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη συμβάλλει στην εξοικονόμηση σημαντικής δαπάνης για την Πολιτεία και συντελεί στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και των άλλων δομών περίθαλψης με προφανή τα θετικά αποτελέσματα» αναφέρει σχετικά, επισημαίνοντας ότι ήδη το 90% των αντιγριπικών εμβολιασμών γίνονται στα φαρμακεία.

 

«46 εκατ. άνθρωποι επισκέπτονται καθημερινά τα φαρμακεία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η στροφή των συστημάτων υγείας σε ασθενοκεντρικά, απορρίπτοντας την φιλοσοφία των περικοπών των δαπανών, καθιστούν το νέο ρόλο των φαρμακείων στην Πρωτοβάθμια Υγεία, απαραίτητο» υπογραμμίζει και ζητά εκ νέου συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας προκειμένου να αναπτύξει τους λόγους για τους οποίους ο ρόλος του φαρμακοποιού στο σύστημα υγείας θα πρέπει να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.