ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προϋπολογισμός 2018: «Ψαλίδι» 350 εκατ. ευρώ στην Υγεία

08:26 - 03 Οκτ 2017 | ΥΓΕΙΑ
Προϋπολογισμός 2018: «Ψαλίδι» 350 εκατ. ευρώ στην Υγεία
Ο προϋπολογισμός των δημόσιων νοσοκομείων και των ΥΠΕ-ΠΕΔΥ στο σκέλος των εσόδων αναμένεται να κινηθεί εντός των ορίων που έχουν τεθεί στο ΜΔΠΣ 2018-2021. Ωστόσο, το ύψος των μεταβιβάσεων από τον Τακτικό Προϋπολογισμό είναι μειωμένο κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη του 2017.

Από το ΥΠΟΙΚ εκτιμούν πάντως πως οι επιδράσεις της μείωσης αυτής αναμένεται να εξισορροπηθούν από την ομαλοποίηση της απόδοσης των μεταβιβάσεων από το ασφαλιστικό σύστημα (ΕΟΠΥΥ).

Ακόμα, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, τα έξοδα προβλέπονται αυξημένα κατά 135 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το στόχο του ΜΠΔΣ. Η προβλεπόμενη αύξηση, αν και συμβάλλει αρνητικά στη διαμόρφωση ταμειακού αποτελέσματος της τάξης των 97 εκατ. ευρώ, ωστόσο, σε συνδυασμό με την εκκαθάριση σημαντικού ύψους απλήρωτων υποχρεώσεων, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 106 εκατ. ευρώ.

Στο οικονομικό έτος 2018 το Υπουργείο Υγείας αναμένεται, μεταξύ άλλων, να συνεχίσει σειρά διαρθρωτικών παρεμβάσεων με σκοπό τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας σε όλο τον πληθυσμό, την παγίωση της νέας φαρμακευτικής πολιτικής, την κατάρτιση της «Λίστας Χειρουργείου» και τη λειτουργία Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων Ασθενών, την εναρμόνιση του ωραρίου των γιατρών με την ισχύουσα ευρωπαϊκή Οδηγία, την αλλαγή της διαδικασίας κρίσεων κατά τη διενέργεια προσλήψεων ιατρών κλάδου ΕΣΥ, την τροποποίηση των Οργανισμών των νοσοκομείων, την αποκέντρωση της διοίκησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, την έμφαση στον καθολικό εμβολιασμό του παιδικού πληθυσμού, την ενίσχυση μέσω συγκεκριμένων δράσεων της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του συστήματος υγείας και την αναβαθμισμένη υγειονομική φροντίδα προσφύγων και μεταναστών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.