ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρευνα αμφισβητεί την ποιότητα του εμφιαλωμένου νερού

11:06 - 15 Μαρ 2018 | ΥΓΕΙΑ
Έρευνα αμφισβητεί την ποιότητα του εμφιαλωμένου νερού
Έρευνες σε μεγάλες φίρμες εμφιαλωμένου νερού έδειξαν ότι σχεδόν όλα τα πλαστικά μπουκάλια περιείχαν μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού, τα οποία οι καταναλωτές καταπίνουν χωρίς να το καταλαβαίνουν.

Στη μεγαλύτερη έρευνα του είδους, την οποία παρουσιάζει το BBC, εξετάστηκαν συνολικά 259 μπουκάλια που αγοράσθηκαν σε εννέα διαφορετικές χώρες.

Η έρευνα, που ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό, γεγονός που αποτελεί αδύνατο σημείο της, έγινε από το Δημόσιο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στην Φρεντόνια για λογαριασμό του δημοσιογραφικού οργανισμού Orb Media.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν μέσο όρο 10 σωματιδίων πλαστικού ανά λίτρο νερού, όλα μεγαλύτερα από το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας.

Οι εταιρείες, των οποίων τα μπουκάλια εξετάστηκαν δήλωσαν στο BBC ότι οι εγκαταστάσεις τους λειτουργούν με βάση τις υψηλότερες προδιαγραφές ασφαλείας.

Η καθηγήτρια Χημείας του πανεπιστημίου, Σέρι Μέισον, υπεύθυνη για την έρευνα δήλωσε στο  BBC: «Βρήκαμε πλαστικό στο ένα μπουκάλι μετά το άλλο, της μιας μάρκας μετά την άλλη».

«Δεν κουνάμε το δάχτυλο σε καμιά εταιρεία. Η έρευνα δείχνει απλώς ότι το πλαστικό πλέον υπάρχει παντού » δήλωσε.

Ωστόσο, η περιεκτικότητα σωματιδίων πλαστικού διέφερε από χώρα σε χώρα, όπως και από εταιρεία σε εταιρεία στην ίδια χώρα, ενώ ειδικοί συστήνουν σε πολίτες αναπτυσσόμενων χωρών,  όπου το νερό της βρύσης μπορεί να μην έχει την κατάλληλη ποιότητα να συνεχίσουν να πίνουν τα εμφιαλωμένα νερά.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία έρευνα που να αποδεικνύει ότι μικρές ποσότητες πλαστικού μπορούν να βλάψουν τον οργανισμό.

Σύμφωνα με το BBC, τα μπουκάλια αγοράστηκαν από τις εξής χώρες: ΗΠΑ, Κίνα, Βραζιλία, Ινδία, Ινδονησία, Μεξικό, Λίβανο, Κένυα και Ταϊλάνδη. Οι μάρκες που αναλύθηκαν ήταν: Aqua (Danone), Aquafina (PepsiCo), Bisleri (Bisleri International), Dasani (Coca-Cola), Epura (PepsiCo), Evian (Danone), Gerolsteiner (Gerolsteiner Brunnen), Minalba (Grupo Edson Queiroz), Nestle.

Η αντίδραση των εταιρειών

Η Nestle επέκρινε τη μεθοδολογία της έρευνας, λέγοντας ότι μπορεί να οδηγήσει σε ψευδώς θετικά αποτελέσματα, ενώ και η Danone ανέφερε ότι η μελέτη χρησιμοποιεί μια μέθοδο ανάλυσης που είναι ασαφής.

Από την άλλη, η Coca Cola επισήμανε ότι τα σωματίδια πλαστικού βρίσκονται παντού στο περιβάλλον, γι' αυτό «είναι πιθανό να βρεθούν σε μικροσκοπικά επίπεδα ακόμη και σε προϊόντα υψηλής προστασίας». Η PepsiCo διαβεβαίωσε ότι τα προϊόντα της είναι αξιόπιστα ασφαλή.

Συνημμένα αρχεία:
Τελευταία τροποποίηση στις 11:14 - 15 Μαρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.